İbn Hazm'ın et-tevkîf alâ şârii'n-Necât bi İhtisâri't-Tarîk adlı risalesi

Burada İbn Hazmın risâlelerinden biri olan et-Tevkîf alâ Şâriin-Necât bi-İhtisârit-Tarîk adlı eserin Türkçe bir tercümesini sunacağız.Risâle, İbn Hazmın kendisine yazılmış olan bir mektuba verdiği ce-vabın neticesinde ortaya çıkmıştır. Risâlede pozitif bilimler ile dini bi-limler gaye ve fayda bakımından karşılaştırılmaktadır. Felsefe, mantık,matematik, tıp ve astronomi vs. ilimler hakkında değerlendirmelerinyer aldığı risalede ayrıca Allahın (cc) ispatı, peygamberlik müessesesi-nin ispatı ve gerekliliği üzerinde durulmakta, İslam ile birlikte, bir pey-gamber tarafından kurulmuş olan diğer dinler değerlendirilerek bilgive dini ilgilendiren temel konularda genel bir perspektif çizilmektedir.

Ibn Hazm s treatise named et-tawkîf alâ Shâri i al-Necât bi İhtisâri al-Tarîk

In this article, we will present a Turkish translation of Ibn Hazm streatise named al-Tawkîf alâ Shâri i al-Necât bi-İhtisâri al-Tarîk .This treatise occurred as a response of Ibn Hazm for a letter writ-ten to him. In the treatise, positive and religious sciences were com-pared in terms of their goals and benefts. Also, there were evalua-tions about philosophy, logic, math, medicine, astronomy and etc.Ibn Hazm dealt with the proofs and necessity of the existence of Godand the institute of prophethood. Additionally it was offered a gen-eral perspective on fundamental issues regarding main religious issues by evaluating Islam and other religions established by a prophet.

___

  • İbn Hazm, Cemheretu ensâbi'l-arab , Dâru'l-Kütübi'l-İlmiyye, Beyrut 1983.
  • İbn Hazm, el-Fisal fi'l-Milel ve'l-Ehvâ ve'n-Nihal, Mektebetu'l-Hâncî, Kahire, ts.
  • İbn Hazm, Resâilu İbn Hazm el-Endelûsî, (thk. İhsan Abbas) el-Müessesetu'l-Arabiyye li'd- Dirâsât ve'n-Neşr, Beyrut, 1983 .
  • İbn Hazm, Risâletu merâtibi'l-ulûm, (Resâilu İbn Hazm el-Endelûsî içinde), (c. 4, ss. 59-90).
  • İbn Hazm, et-Takrîb li-haddi'l-mantık, (Resâilu İbn Hazm el-Endelûsî içinde), (c. 4, ss. 91-356).
  • İbn Ebî Useybia, Uyûnu'l-enbâ an tabakâti'l-etibbâ (thk. Dr. Nezâr Rıza), Dâru Mektebeti'l- Hayât, Beyrut, ts.
  • İbnu'n-Nedîm, el-Fihrist, Dâru'l-Marife, Beyrut 1978.
  • İbn Sa'd, et-Tabakâtu'l-kübrâ , Dâru Sâdır, Beyrut, ts.
  • Kıftî, Ahbâru'l-ulemâ bi-ahbâri'l-hukemâ , Dâru'l-Kütübi'l-İlmiyye, Beyrut 2005.