ŞARK-İSLÂM KLASİĞİ PENDNAME'YE GÖRE KİŞİLİK TİPLERİ ve MUTLULUK YOLLARI

Önemli bir Şark-İslâm klasiği olan Attar"ın Pendname"si, bir öğüt kitabı olmasının yanında, zengin psikolojik motiflerle doludur. Özellikle pedagojik açıdan, dinîahlâkî düzlemde olumlu davranış değişikliğinin amaçlandığını görmekteyiz. İşte makalemizde, eserin bu yönü dikkate alınarak insan psikolojisine ilişkin yaklaşımlardan kişilik tipleri ve davranış özellikleri ile mutluluk yolları konularındaki yaklaşımlar ortaya konulmuştur. Makalemizde nitel araştırma yöntemlerine başvurularak, doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, betimsel analiz tekniği kullanılarak analiz edilmiş ve daha sonra da yorumlanmıştır. Ulaşılan bulgular bağlamında Pendname"de temel dört kişilik tipi tespit edilmiş ve mutluluk için erdem ve ahlâka dayalı çeşitli tutum ve davranışlar öngörüldüğü tespit edilmiştir.

The Approaches About The Character Types and The Ways Of Happiness in Attar's Pendname, A Significant Orient-Islam Classic

Attar"s Pendname a significant Orient-Islam classic is full of rich psychological motives besides being an advice book. We see that in terms of pedagogic on religious-moral ground positive behavioral change is aimed. Here in our article the approaches about the character types, behaviour characteristics and the ways of happiness are put forward regarding this aspect of the work. In our article the document review technique is used referring to qualitative research technique. The findings obtained are analyzed by descriptive research technique and then interpreted. Within the context of the findings obtained four basic character types are determined and it is confirmed that for happiness various attitudes and behaviors are provided based upon virtue and moral.

___

  • Attar, Feridüddin, Pendname, çev. Ahmet Metin Şahin, İstanbul, 2006.
  • Çavuşoğlu, Ali, İrşad Ekseninde Pendname, Kayseri, 2011.
  • Durdu, Mustafa, Türk Edebiyatında Nasihat, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), S.Ü. S.B.E., Konya, 2008.
  • Dündar, İbrahim Halil, İslam'da Edep Geleneği ve Feridüddin-i Attar'ın Pendname'si, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Y.Y.Ü.S.S.B.E., Van, 2008.
  • Şahinoğlu, M. Nazif, "Attar", DİA, C. 4, İstanbul, 1991.
  • Yıldız, Alim, "Şark Klasiklerinden Attar'ın Pendname'sinin Türk Halk İnanışları", Ayvakti Dergisi, 53. Sayı, İstanbul, 2005.