Halkı İrşâd Çabasının Tefsire Yansımış Biçimi: Bursevî’nin Rûhu’l-Beyân’ı ve Tefsir Yöntemine Dair Bir Değerlendirme

Çalışma, mutasavvıf müfessir Bursevî’nin tefsiri ve tefsir yöntemini konu edin-mektedir. Ne var ki benimsenen bir yöntem anlayışının oluşum safahatı düşü-nüldüğünde; ilgili yöntem tercihinin üzerine şekillendiği ön anlamaların biçim-lendiği sürecin de önemi ortadadır. Nitekim bir yorum yönteminin çözümlene-bilmesi bağlamında yöntemin dayandığı ön anlamalara ve ön yorumlamalara bir başlangıç noktası niteliği atfetmek doğal bir durumdur.1 Binaenaleyh İsmail Hakkı Bursevî’nin tefsirinde benimsediği yöntem anlayışının hangi ön anlama-lar üzerine kurulu olduğunun tespiti, Bursevî’nin ilmi ve şahsi kişiliğinin arka planını teşkil eden yetişme biçiminin de ele alınması ile mümkün görünmekte-dir.

The Manner that Reflected to Tafsir of Endeavor of Teaching The Right Way to The People: Bursevî’s Tafsir and an Evaluation Relating to His Method

This study it includes commenting on the Qur’an of İsmail Hakkı Bursevî who is commentator on the Qur’an as a sufi/mystic and his methods of interpretation. On the other hand when we take into consideration the stages of a method that considered someone’s own prefers it is obviously importance of process that related to method pre-comprehending form. In the same way in the connection solution of a method interpretation it is naturally to ascribe a beginnig point to the pre-understanding and the pre-comprehending. Consequently it is possibility that his own determining of interpretation method and questions related to pre-understanding which based on that considered dealing with determining scholarly and personal educated background of Bursevî.