TARİHSEL ROMANDAN ÖRNEKLER: "TURGUT REİS" VE "EGYPTIENNE"

Bu çalışmanın ana konusunu, Halikarnas Balıkçısı adıyla bilinen Cevat Şakir'in "Turgut Reis" ve Mısır asıllı yazar Gilbert Sinoué'nin "L'Egyptienne" adlı eserlerini tarihsel roman olgusu üzerinden incelemesi oluşturmaktadır. Söz konusu yazarlar, bu eserleri XX. yüzyılda kaleme almış olmakla birlikte, her iki yazar da, kendi geçmişlerinin temelini oluşturan mekânlara eserlerinde vurgu yaparlarken, mekânların önemini de gerçekte var olmuş ya da kurgusal kişiler ile kurgusal olmayan, gerçekten yaşanmış olaylara dayanan bir tarih kesiti aracılığıyla bizlere sunmuşlardır. Çalışmamızın temel noktası, tarihsel roman yaklaşımına ek olarak, her iki romanda da ortak kabul ettiğimiz "güç" imgesi ve bu imgenin eserler ile başkahramanlara yansımasıdır. Ayrıca, bu "güç" imgesini ile birlikte, gerçeklik ve kurgusallığı olay örgüsü, mekân ve zaman kavramları açısından ele alınmıştır.Bu çalışmanın amacı, Cevat Şakir'in "Turgut Reis" ve Mısır asıllı yazar Gilbert Sinoué'nin "L'Egyptienne" adlı eserlerden yola çıkarak, yazarların tarihsel roman kavramına yaklaşımını, genel bir çerçevede tarih ve edebiyat arasındaki ilişkiye bakışlarını ve edebiyat aracılığı ile tarihin yeniden yorumlanmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunmaktır.

THE EXAMPLES OF HISTORICAL NOVEL: "TURGUT REİS" AND "EGYPTIENNE"

Bu çalışmanın ana konusunu, Halikarnas Balıkçısı adıyla bilinen Cevat Şakir'in "Turgut Reis" ve Mısır asıllı yazar Gilbert Sinoué'nin "L'Egyptienne" adlı eserlerini tarihsel roman olgusu üzerinden incelemesi oluşturmaktadır. Söz konusu yazarlar, bu eserleri XX. yüzyılda kaleme almış olmakla birlikte, her iki yazar da, kendi geçmişlerinin temelini oluşturan mekânlara eserlerinde vurgu yaparlarken, mekânların önemini de gerçekte var olmuş ya da kurgusal kişiler ile kurgusal olmayan, gerçekten yaşanmış olaylara dayanan bir tarih kesiti aracılığıyla bizlere sunmuşlardır. Çalışmamızın temel noktası, tarihsel roman yaklaşımına ek olarak, her iki romanda da ortak kabul ettiğimiz "güç" imgesi ve bu imgenin eserler ile başkahramanlara yansımasıdır. Ayrıca, bu "güç" imgesini ile birlikte, gerçeklik ve kurgusallığı olay örgüsü, mekân ve zaman kavramları açısından ele alınmıştır.Bu çalışmanın amacı, Cevat Şakir'in "Turgut Reis" ve Mısır asıllı yazar Gilbert Sinoué'nin "L'Egyptienne” adlı eserlerden yola çıkarak, yazarların tarihsel roman kavramına yaklaşımını, genel bir çerçevede tarih ve edebiyat arasındaki ilişkiye bakışlarını ve edebiyat aracılığı ile tarihin yeniden yorumlanmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunmaktır.

___

  • Çelik, Yakup. "İmparatorluk Döneminde Denizciliğimiz: Ova'dan Okyanusa Turgut Reis." Türklük Bilimi Araştırmaları XXVIII (Güz 2010): 145-154.
  • Halikarnas Balıkçısı. Turgut Reis. Ankara: Bilgi, 2011.
  • Lukacs, Georg. Tarihsel Roman. Ankara: Epos, 2010.
  • Özekin, Tülay. Tarihsel Romana Karşılaştırmalı Bir Bakış: Amin Maalouf, Orhan Pamuk, Nedim Gürsel. Yayımlanmamış Doktora Tezi. Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2007.
  • Sinoué, Gilbert. L’Egyptienne. Paris: Editions Denoel, 1991.
  • Tilbe, Ali ve Kamil Civelek. “Nedim Gürsel’in Resimli Dünyasına Tarihsel Bir Yaklaşım.” Nedim Gürsel'e Armağan Edebiyatta 40 yıl. İstanbul: Galatasaray Üniversitesi, 2006. 83-107.