Krishna'nın bakasura'yı öldürmesi

Hint mitolojisinde Purânalar önemli bir yer tutar. Sayıları on sekizdir, içlerinde sayısız efsane ve öykü barındırırlar. Ne zaman yazıldıkları pek net olmamakla birlikte Bhâgavata Purâna için M.S. 950 tarihi kabul edilmektedir. Bhâgavata Purâna, Puranaların en önemlilerinden biri olarak kabul edilir. 18.000 beyit, 332 bölüm ve 12 kitaptır. Bu purânanın en popüler ve karakteristik bölümü Krishna'nin detaylı olarak tarihinin anlatıldığı onuncu kitaptır. Adı "kara, siyah" anlamına gelmektedir ve tanrı Vishnu'nun sekizinci avatârıdır. Neşeli bir karakterdir. Flüt çalar, gopilerle aşk yaşar. Krishna, çocukluğundan itibaren birçok ifritle mücadele eder. Onun hayatı bu tür efsane ve öykülerle doludur. îfrit Baka ile yaptığı mücadele bunlardan biridir ve mitolojide bilinen bir mittir.

Krishna's killing of baküsura

Purânas have an important place in Indian Mythology. They are eighteen in number. They contain numerous legends and stories. It is unclear when Purânas were written. But we can assume that the Bhâgavata Purâna was written approximately in 950 A.D. Bhâgavata Purâna is considered one of the most important Purânas, It contains of 18.000 verses, distributed amongst 332 chapters, divided into 12 books. The most popular and characteristic part of this Purâna is the tenth book, which narrates in detail the history of Krishna. The meaning of his name is "black" and he is accepted to be the eighth avatar of god Vishnu. He is a cheerful character. He plays flute and lives love with gopis. Krishna had to fight since his childhood with many devils. His life is full of such legends and stories. One of them is his struggle with the demon Baka and a known myth in Indian mythology.

___

Bhagavadgita. (2001). (Çev. Korhan Kaya). Ankara: Dost Yayınları.

DOWSON, John. (1953). A Classical of Hindu Mythology and Religion, Geography, History, and Literature. London: Routledge and Kegan Paul Ltd.

The Hyms of the Rgveda: (1985). (Çev. R. Griffith). Delhi: Motilal Banarsidass.

KAYA, Korhan. (1997). "Krishna, Bhinna". Hint Mitolojisi Sözlüğü. Ankara: İmge Kitabevi.

The Mahabhârata. (t.y.). (İng. Çev. Pratap Chandra Roy). Calcutta: Datta Bose and Co.

MANİ, Vettam. (1996). "Krishna". Puranic Encyclopaedia. Delhi: Motilal Banarsidass.

RUBEN, Walter. (1944). Eski Hint Tarihi. (Çev. Cemil Ziya Şanbey). Ankara: İdeal Matbaa.

Şrimad Bhagav ada Mah Spur âna. (1997). Gorakhpur: Gita Press.

Upanishadlar. (2008). (Çev. Korhan Kaya). İstanbul: İş Bankası Kültür Yayınları.

The Vishnu Purâna. (1972). (Çev. H.H. Wilson). Calcutta: Punthi Pustak.