I.ULUSAL MİMARLIK DÖNEMİNİN ANKARA'DA BİR TEMSİLCİSİ: HARİTA UMUM MÜDÜRLÜĞÜ BİNASI

Türkiye Cumhuriyetinin harita üretme ihtiyacına yönelik inşa edilmiş ve aynı zamanda bir okul vazifesi görmüş “Harita Umum Müdürlüğü” binası, halen sahip olduğu sanatsal ve mimari vasıarıyla I. Ulusal Mimarlık Dönemi'nin başkentteki önemli bir temsilcisi olarak kabul edilmelidir. Bugüne kadar bina hakkında sanat ve mimarlık tarihi bakımından ayrıntılı bir çalışma yapılmamıştır. Bu makalede binanın inşa sürecini hazırlayan faktörler, ne zaman inşa edildiği, mimari ve sanatsal özellikleri aydınlatılmaya çalışılmış; Cumhuriyet arşivlerindeki belgeler taranarak edinilen bilgiler ışığında inşa süreci ve tarihi belirlenmiş; bina, plan, cephe karakteristikleri, sanatsal ve mimari vasıarı ile tanıtılarak ait olduğu I. Ulusal Mimarlık dönemi içerisindeki yeri ve önemi üzerinde durulmak istenmiştir.

A REPRESENTATIVE BUILDING OF FIRST NATIONAL ARCHITECTURAL STYLE IN ANKARA: “HARİTA UMUM MÜDÜRLÜĞÜ”

Built for the need to produce own maps of the Republic of Turkey and also a school task seasoned “Harita Umum Müdürlüğü” building, still with that artistic and architectural characteristics it should be considered as an important representative building of National Architecture Renaissance or First National Architectural Style in the capital of Turkey. To date, no detailed studies have been conducted on the history of art and architecture. In this article, the factors that prepare the building process, when it was built, the architectural and artistic features were tried to be claried; In the light of the information obtained by scanning the documents in the archives of the Republic, the construction process and date were determined; The aim of the study is to introduce the building, plan, facade characteristics, artistic and architectural specications and to emphasize its place and importance in the First National Architecture Period.

___

  • Aslanoğlu, İnci. Erken Cumhuriyet Dönemi Mimarlığı 1923-1938. Ankara: ODTÜ Mimarlık Fakültesi, 2001.
  • Aygün, Abdurrahman. Türk Haritacılığının 107.Yılı Anısına Türk Haritacılık Tarihi. Sadeleştiren: Edip Özkale ve Mustafa Rıza Şenler. Ankara: Harita Genel Komutanlığı, 2002.
  • Bozdoğan, Sibel. Modernizm ve Ulusun İnşası, Erken Cumhuriyet Türkiye’sinde Mimari Kültür. Çev. Tuncay Birkan. İstanbul: Metis, 2002.
  • Ergut, Elvan Altan. “Cumhuriyet Dönemi Mimarlığı: Tanımlar, Sınırlar, Olanaklar.” Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi 7. 13 (2009): 121-130.
  • Güngören, Ela ve Uğur Tuztaşı. “Türk Mimarlık Tarihi Yazıcılığında Ulusal/Milli Olanın Eklektisizm ve Modernizm Ekseninde Ayrış (-tırıl-)ması Üzerine.” Tasarım Kuram 18 (2014): 117-133.
  • Önder, Mustafa. Geçmişten Günümüze Resimlerle Türk Haritacılık Tarihi. Ankara: Milli Savunma Bakanlığı Harita Genel Müdürlüğü, 2002.
  • Sözen, Metin. Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarlığı. Ankara: Türkiye iş Bankası, 1984.
  • Türk Haritacılığında 75 Yıl. Ankara: Milli Savunma Bakanlığı Harita Genel Müdürlüğü, 1970.
  • Yavuz, Yıldırım. “İkinci Meşrutiyet Döneminde Ulusal Mimari Üzerindeki Batı Etkileri.” O.D.T.Ü. Mimarlık Fakültesi Dergisi 2.1 (1976): 9-34.