ELİZA ORZESZKOWA'NIN ESERLERİNDE KADIN SORUNSALI

19.yüzyılda Avrupa'daki sosyal ve siyasal koşullar yeni edebi akımların, yeni bakış açılarının doğmasına neden olmuştur. Bu akımlar Polonya'da Avrupa'dakinden farklı bir biçimde gelişmiştir. Bu çalışmada, ortaya çıkan bu yeni bakış açıları altıda, kadının yeri ve Orzeszkowa'nın eserlerinde kadın ?gürü, romantik dönemle kıyaslanarak ele alınacaktır. Orzeszkowa'nın yaşam biçiminin ve yaşamının eserlerindeki etkisi dikkat çekicidir. Bu çalışmada, özellikle pozitivizm döneminin etkisiyle Polonya'da birey olarak öne çıkan kadın doğrultusunda Polonya edebiyatında güçlenmeye başlayan kadın moti? ele alınmaktadır

THE WOMEN PROBLEM IN THE WORKS OF ELIZA ORZESZKOWA

In the 19 century, social and political conditions in Europe caused the emergence of new literary movements. In Poland, these movements developed differently from Europe. Under these new emergent perspectives, the place of the woman and the woman ?gure in Orzeszkowa's works will be discussed through comparisons with the period of romantism. There is a striking effect of Orzeszkowa's life style and life on her works. The woman motive which was getting stronger and becoming prominent as individuals in Poland especially in the period of positivism, is discussed in this study.

___

  • Detko, Jan. Eliza Orzeszkowa. Warszawa: WiedzaPowszechna, 1971.
  • Orzeszkowa, Eliza. A...B...C. Web. 15.10.2015.
  • Orzeszkowa, Eliza. Dobra Pani. Bialobrzeg: Masterlab Wydanictwo, 2008.
  • Orzeszkowa, Eliza. Kilka Slów O Kobietach. Warszawa:Net Press Digital Sp., 2008.
  • Orzeszkowa, Eliza. Marta. Gdansk: Tower Press, 2000.
  • Wisniewska, Iwona ve K. Beata Obsulewicz. Male ProzyOrzeszkowej i Konopnickiej. Lublin: Katolicki Uniwersytet Lubelski, 2010.