Bulgar dışişleri bakanı Petır Mladenov’un anıları

Bulgar Komünist Partisi ve Bulgar Sosyalist Partisi saflarında siyaset yapan Petır Mladenov (1936–2000), Bulgar tarihine, en uzun süre Dışişleri Bakanlığı görevini üstlenen politikacı (1971–1989) ve Bulgaristan Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı (1990) olarak geçmiştir. Komünist rejimin en güvenilir adamlarından olan Mladenov’un, Artılarıyla ve Eksileriyle Yaşam (1992) başlığı altında yayımladığı anılarında, ülkede yaşayan Türklerin adlarının değiştirilmesi ve göçe zorlanması olaylarına tanıklığı ve yaklaşımı son derece ilginçtir. Dışişleri bakanı sıfatıyla Türkiye’ye yaptığı ziyaretleri ve Türk meslektaşlarıyla görüşmelerini aktaran Mladenov, ad değiştirme olayını Bulgaristan Müslümanları arasında önceki yüzyıllardan beri süregelen doğal bir süreç olarak değerlendirir.

The memoirs of Bulgarian minister of foreign affairs Petir Mladenov

Petir Mladenov (1936–2000) involved in politics for both Bulgarian Communistic Side and Bulgarian Socialistic Side. He passed into Bulgarian history for being the Minister of Foreign Affairs for the longest period (1971–1989) as well as the first President of Bulgarian Republic (1990). He was one the most reliable men of communistic regime. In his memoirs named The Life with Its Pluses and Minuses (1992), his witnessing of and attitude to name change and immigration of the Turkish population living in Bulgaria are highly interesting. Mladenov conveyed his visits to Turkey as the Minister of Foreign Affairs and his meetings with his colleagues. He has evaluated the name change incident as a natural process between Bulgaria Muslims that has been holding for centuries.

___

  • DANAİLOV (2001). Georgi Danailov. Dokolkoto si spomniam, 2, Fondatsiia “Svobodna i demokratiçna Bılgariia”, Sofya.
  • DZHOEVA (2004). Tania Dzhoeva. Represirat piesa zaradi “politiçeski riskove”, sp. “Tema”, sayı 31 (147), 9–15 Ağustos 2004, Sofya.
  • MLADENOV (1992). Petır Mladenov. Jivotıt – pliusove i minusi, İzdatelska kışta “Petex”, Ruse.