İkinci yabancı dil olarak almanca öğrenen öğrencilerin, birinci yabancı dil ingilizceye bağlı öğrenme stratejileri

Günümüzde küreselleşme ve ülkelerin birbirleriyle daha çok yakınlaşmaya başla masıyla, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda artık tek bir yabancı dil öğrenmek yeterli olmamaktadır. Buna göre ülkeler, politikalarını özellikle eğitim politikalarını zorunlu bir yabancı dilin yanında seçmeli bir ikinci yabancı dil öğretimiyle destekleyerek çok kültürlülük çerçevesinde yenilemektedirler. İkinci yabancı dil, bir yabancı dil öğrenildikten sonra öğrenilir ve çıkış noktasını birinci yabancı dilden alır. Birinci yabancı dil, ikinci yabancı dil öğrenen öğrenciler için her zaman çıkış noktasıdır. Öğrenciler önceden bir yabancı dil öğrenmişlerse, ikinci bir yabancı dile birinci yabancı dil öğrenirken edinmiş oldukları bir takım alışkanlıklar ve stratejilerle başlarlar, birinci yabancı dilden yardım alırlar. Bu çalışmada ikinci yabancı dil olarak Almanca öğrenen üniversite öğrencilerinin öğrenme stratejileri araştırılarak, Türkiyede genellikle ikinci yabancı dil olarak öğretilen Almancanın yöntem ve öğretimi alanına katkı sunmak amaçlanmıştır. İkinci yabancı dil olarak Almanca öğrenen üniversite öğrencilerinin Almancayı öğrenirken birinci yabancı dil olarak öğrenmiş oldukları İngilizce ile veya başka bir dille bağlantı kurup kuramadıkları ve bu dili öğrenirken hangi stratejileri kullandıkları soruları araştırma konusu yapılmıştır. Anket yoluyla elde edilen veriler SPSS 15.0 paket programında değerlendirilmiştir.

The learning strategies which are related to the first language of the students who learn german as a second foreign language

Today with globalization and with the countries starting to come closer, it is not adequate to learn just one foreign language in economical, social and cultural areas. Depending on this, countries renovate their policies by supporting with an optional second foreign language in addition to a compulsory one in the multicultural framework. Second foreign language is learned after the first foreign language is learned and it takes the starting point from the first foreign language. The first foreign language is always the starting point for the students who are learning the second foreign language. If the students have learned a foreignlanguage, they start the second foreign language with the habits and strategies they acquired when they learned the first one, get assistance from the first one. In this study, it is aimed to figure out whether the students who are learning German as a second foreign language in Çanakkale Onsekiz Mart University are able to make connections between the first foreign language or another language, which learning strategies they use related to first foreign language, whether there is a connection between their motivation related to their first foreign language and the learning strategies while they are learning German thanks to questionnaire application. The data collected via questionnaire is evaluated using SPSS 15.0 package programme.

___

  • AGAFONOVA, Lidia. 2000 Zur Frage des Lehrens und Lernens vom Deutschen als Zweiter Fremdsprache nach dem Englischen in den neuen Schultypen in Russland, in, www.zif.spz.tu-darmstadt.de/jg-04-3/beitrag/agafon1.htm, s.10. (19.11.2006)
  • BALCI, Derya.Yabancı Öğretiminde Motivasyon içinde http://www.ingilish.com/db1.htm (8.10.2006)
  • BIMMEL, Peter. 1993 Lernstrategien im Deutschunterricht, Goethe Institut, München, 1/ s.8.
  • BROPHY, Jere. 2004 Motivating Students to Learn, Lawrence Erlbaum Associates, Mahwah, NJ-
  • DEMİREL, Özcan. 2003 Yabancı Dil Öğretimi, Pegem Yayıncılık, Ankara
  • KESKİN, Abdullah. Motivasyon ve Dikkatin Öğrenme Üzerinde Etkisi, içinde http:// egitim.aku.edu.tr/motivasyondikkat1.pdf. s.2. (24.05.2009)
  • OXFORD, L. Rebecca. 1990 Language Learning Strategies What Every Teacher Should Know, Heinle & Heinle Publishers, A Division of Wadworth Inc., Boston, Massachussets
  • ÖZER, Bekir. Öğrenmeyi Öğretme, içinde www.aof.edu.tr/kitap/IOLTP/1266/unite09.pdf. (26.09.06)
  • PROKOP, Manfred. 1993 Lernen lernen-aber ja! Aber wie? Klassifikation von Lernerstrategien im Fremd- und Zweitsprachenunterricht, Fremdsprache Deutsch, Zeitschrift für die Praxis des Deutschunterrichts, Goethe- Institut.