Çanakkale onsekiz mart üniversitesi’nde ikinci yabancı dil olarak almanca öğrenen öğrencilerin öğrenme motivasyonları

Bu çalışmada “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde İkinci Yabancı Dil olarak Almanca öğrenen öğrencilerin öğrenme motivasyonları” araştırılmıştır. İkinci yabancı dile, bir yabancı dil öğrenildikten sonra başlanır. İkinci yabancı dil öğrenenler için, birinci yabancı dil her zaman çıkış noktasıdır. Öğrenci ikinci yabancı dile, birinci yabancı dilini öğrenirken geliştirdiği öğrenme alışkanlıkları ve stratejilerle donanımlı olarak başlar ve ikinci yabancı dili öğrenirken genellikle birinci yabancı dilinden yardımlar alır. Araştırmada, anket uygulamaları yardımıyla, temel olarak ikinci yabancı dil olarak Almanca öğrenen öğrencilerin ikinci dili öğrenirken nasıl motive oldukları, Almanca’yı öğrenirken birinci yabancı dil olarak öğrenmiş oldukları İngilizce’yle bağlantı kurup kuramadıkları ve bunun motivasyonlarına etkisi ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Bugün eğitim alanında altı önemle çizilmesi gereken motivasyon, sadece bir amaca ulaşma yolunda arzu uyandırmakla kalmaz, aynı zamanda bir dizi davranışlar zinciri başlatır. Motive olmuş bir öğrenci, her şeyden önce büyük bir enerjiye sahiptir ve öğrenme aşamasında davranışlarının nasıl yönleneceği bellidir. Motivasyon, enerjiyi ve amaca ulaşma kararlılığını yükseltir ve öğrenme stratejileri geliştirilmesini sağlar. Bir konunun öğrenilmesinde istekli, ısrarlı ve aynı zamanda kararlı davranışlar gösteren bir öğrenci, yüksek derecede motive olmuş demektir. Bu araştırma sonuçları, ikinci yabancı dil olarak Almanca’nın neden en çok tercih edildiğini anlamak bakımından da önem taşımaktadır.

___

  • AKPINAR-DELLAL, Nevide, “Pädagogisch-orientierte Reformbemühungen im Fremdsprachenunterricht”, in, Gündoğdu, Mehmet / Ülkü, Candan (Hrsg.) Germanistische Untersuchungen aus türkischer Perpektive, “Festschrift für Prof.Dr. Vural Ülkü zum 65. Geburtstag , Shaker Verlag, Aachen 2003
  • BAŞARAN, İbrahim Ethem: Eğitime Giriş, Ankara-1983, 251-257
  • DEMİRCAN, Ömer: Yabancı Dil Öğretim Yöntemleri, İstanbul, 2005
  • http://arbeitsblaetter.stangl-taller.at/MOTIVATION/Lernmotivation.shtml# Motivationstechniken (Erişim: 12.01.2009)
  • http://www.ingilish.com/db1.htm (Erişim:13.11.2008)
  • http://www.kpss.com.tr/lang-tr/motivasyonun_kuramlari.cgi (Erişim:15.03.2009)
  • KESKİN, Abdullah: Motivasyon ve Dikkatin Öğrenme Üzerinde Etkisi, s.2-3, içinde, http:// egitim.aku.edu.tr/motivasyondikkat1.pdf (Erişim: 20.01.2009)
  • ÖZDEMİR, Musa: Motivasyon Nedir?, içinde, http://www.milliegitim.biz/git.asp?nereye= Ayrinti&id=64 (Erişim:15.03.2009)
  • ZIMMERMANN, Günther: Motivation im Fremdsprachenunterricht, in, SCHMOLKE, Gert: Motivation und Motivieren im Fremdsprachenunterricht, Paderborn, Schöning-1983