TALİP APAYDIN’IN ‘‘SARI TRAKTÖR’’ ROMANINDA YAPI VE İZLEK

1950 sonrası Türk romanının önemli köy enstitü yazarlarından olan Talip Apaydın romanlarında Anadolu köyünü ve köylüsünü anlatırken yalın bir dil kullanır. Talip Apaydın bu romanda Anadolu köylüsünün ilkel tarım yönteminden modern tarım yöntemine geçişini anlatır. Köye traktörün girmesiyle işlerin erken biteceğini ve köylünün tarımda makineleşmesi gerektiğini genç bir delikanlı olan Arif üzerinden isteğini dile getirir. Talip Apaydın’ın Sarı Traktör romanı, roman tekniği bakımından incelenerek romanın ana unsurunu oluşturan izlek, konu ve yapı bakımından üzerinde durulmaya çalışılmıştır. Romanda ilkel tarım yönteminin temsilcisi olan İzzet Ağa ile tarımda makineleşmeyi isteyen oğlu Arif ve öğretmen ile çatışması, Özeler köyünün günlük hayatlarından ve Arif’in traktör alma hayali hakkında bilgi sahibi olmaktayız. Bu romanda Anadolu’nun kırsal hayatından ve sosyo-ekonomik kültüründen bahsedilmekle beraber, anlatıcının yenileşmekten yana bir dil kullandığını söylemek mümkündür. Bu çalışmada amaç Talip Apaydın’ın Sarı Traktör romanını roman tekniği bakımından tahlil etmektir

STRUCTURE AND THEME IN TALIP APAYDIN'S "SARI TRAKTÖR" NOVEL

Talip Apaydın, one of the important village institute writers of the Turkish novel after 1950, uses a plain language while describing the Anatolian village and peasant in his novels. In this novel, Talip Apaydın describes the transition of the Anatolian villagers from the primitive agriculture method to the modern agriculture method. He expresses his wish through Arif, a young lad, who will finish the work early with the entry of the tractor into the village and the peasant shou ld be mechanized in agriculture. Sarı Traktör novel of Talip Apaydın has been studied in terms of novel technique and it has been tried to focus on the subject, structure and structure that constitutes the main element of the novel. We have information about İzzet Ağa, the representative of the primitive farming method in the novel, and his clash with his son Arif and the teacher who wanted to mechanize in agriculture, about the daily lives of Özeler village and Arif's dream of buying a tractor. In this novel, although it is mentioned about the rural life and socio-economic culture of Anatolia, it is possible to say that the narrator used a language for innovation. The aim of this study is to analyze the Sarı Traktör novel of Talip Apaydın in terms of novel technique

___

  • Aktaş, Şerif (2005), Roman Sanatı ve Roman İncelemesine Giriş, Akçağ Yayınları, Ankara.
  • Apaydın, Talip (2018), Sarı Traktör, Literatür Yayınları, İstanbul.
  • Erol, Kemal (2005), Talip Apaydın’ın Hayatı, Roman ve Öyküleri Üzerine Bir Araştırma, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Doktora Tezi, Van.
  • Erol, Kemal (2006), “Talip Apaydın’ın Roman ve Öykülerinde Kadın ve Sorunları”, İlmî Araştırmalar, Sayı: 21, s.87-120.
  • Karabulut, Mustafa ve Özpolat, Hasan (2018), “Latife Tekin’in ‘Buzdan Kılıçlar’ Romanı Üzerine Bir Tahlil Denemesi”, Edebî Eleştiri Dergisi, Cilt: II, Sayı: II, s.147-159.
  • Karaman, Nazlı (2010), Köy Enstitü Mezunu Mahmut Makal, Fakir Baykurt ve Talip Apaydın’ın Romanlarında Köyde Eğitim Sorunu, Ondokuzmayıs Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, Samsun.
  • Kolcu, Ali İhsan (2009), Cumhuriyet Edebiyatı - II (Hikâye ve Roman), Salkımsöğüt Yayınları, Erzurum.
  • Korkmaz, Ramazan (2007), Romanda Mekânın Poetiği, Edebiyat ve Dil Yazıları, Mustafa İsen’e Armağan, (Yayınevi Belirtilmemiş), Ankara.
  • Naci, Fethi (2009), Yüz Yılın 100 Türk Romanı, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul.
  • Poyrazoğlu, Osman Nuri (Mart 1992), “Apaydın’ın Köylüleri”, Öğretmenin Kitaplığı, Sayı: 47.
  • Stevick, Philip (2004). Roman Teorisi, (Çev. Sevim Kantarcıoğlu), Akçağ Yayınları, Ankara.
  • Şahin, Veysel (2007), “Roman Tekniği Bakımından Yaban”, e-Journal of New World Sciences Academy, Sayı: 3, s.179-196.
  • Toker, Şevket (1996), Romancı Yönüyle Mahmut Yesari, E. Ü. Edebiyat Fakültesi Yayınları, No: 87, İzmir.