Ulaştırmada Türel Seçim ve Toplu Ulaştırma Hizmet Parametreleri Bağlamında Bir Derleme

Türler arası dengeli dağılım ve entegrasyonun sağlanmasıyla trafik güvenliğinin gereken düzeye çıkarılması mümkün olabilecektir. Bunun için, toplu taşımanın bütün ulaştırma türlerinde gerekli ve yeterli alternatiflerle, üst düzey hizmet parametreleriyle sunumu önemli olacaktır. Toplu taşımanın kullanıcılar tarafından tercih edilir hale getirilmesi için ihtiyaçla örtüşüyor olması (arz-talep), tüketim kültürü ile eşgüdümlü bir yönetişimle yürütülmesi, hizmet parametrelerinin düzeyi (hız, güvenlik, maliyet, güvenilirlik vb) ve son teknolojiyle donatılmış olması gereklidir. Tüketim kültürünün yönetişimi noktasında, Hollanda’da bir işadamının bisikletle ulaşımını gerçekleştirmesinin söz konusu ülkedeki alışkanlıklarca olağan karşılanmaktadır. Ama gerek Hollanda ve gerekse de Japonya ve benzeri ülkelerin ulaştırma sistemlerinin sunduğu hizmet parametrelerinin de tercih noktasında kullanıcıları daha esnek kıldığı da söylenmelidir. Bu anlamda; planlama, entegrasyon ve farklı disiplinler arası eşgüdümün önemi de ortadadır. Bu bağlamda, ulaştırma sistemini teknolojik gelişmeler ve mevcut gereksinimler dâhilinde iyileştirirken hizmet parametreleri ile ilgili dengeli ve genel bir iyileştirmenin şartları oluşturulmak durumundadır [1].

___

  • Altan, M.F., Kızıltaş, M.Ç., (2018), Toplu Taşımada Çok Amaçlı Karar Verme ve Metropolitan Bir Alanda Ev-İş Ulaşım Hizmeti Modellemesi, Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi, ULAKBİM
  • Altan M.F., Kızıltaş M.Ç., (2019), Yüksek Hızlı Demiryolları, Yolcu Ve Yük Taşımacılığı Karşılaştırmaları Bağlamında Küresel Ölçekli Bir Derleme Çalışması, Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, ULAKBİM (yayın aşamasında)
  • Asadi-Shekari, Z., Zaly-Shah, M., (2011). Practical evaluation method for pedestrian level of service in urban streets. In:International Transport Research Conference, Penang, Malaysia.
  • Engel-Yan,J., Passmore, D., (2010).Assessing alternative approaches to setting parking requirements. ITE Journal 80, 25–30.
  • Granado, F.J., Coady, D. and Gillingham, R., (2012). The Unequal Benefits of Fuel Subsidies: A Review of Evidence for Developing Countries, World Development Vol. 40, No. 11.
  • Ilıcalı M., Çatbaş N., Öngel A., Kızıltaş M.Ç., (2013)‘Multimodal Transportation Issues in Istanbul: A Case Study for Traffic Redistribution Due to Long Span Bridge Rehabilitation’, Hong Kong,.
  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı, (2012) İstanbul Ulaşım Ana Planı Hane Halkı Araştırması Raporu.
  • Kızıltaş, M, Ç, 8-10 Kasım 2018, Küresel Örnekleri ile Toplu Ulaştırma, Transist 2018, İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuarı, İstanbul
  • Kızıltaş M.Ç., (2014) ‘Ulaştırma Yatırımları ve Marmaray-1’, http://www.ulastirmadunyasi.com/index.php/2013/12/ulastirma-yatirimlari-ve-marmaray-1/ (24.04.2014).
  • Kızıltaş M.Ç., (2014) ‘Ulaştırma Yatırımları ve Marmaray-4’, http://www.ulastirmadunyasi.com/index.php/2013/12/ulastirma-yatirimlari-ve-marmaray-4/ (24.04.2014).
  • Kızıltaş M.Ç., (2014) ‘Ulaştırma Yatırımları ve Marmaray-7’, http://www.ulastirmadunyasi.com/index.php/2013/12/ulastirma-yatirimlari-ve-marmaray-7/ (24.04.2014).
  • Kızıltaş M.Ç., (2014) ‘Yüksek Hızlı Demiryolu Politikaları-1’, http://www.ulastirmadunyasi.com/?p=824 (01.10.2014).
  • Rawat D. B., (2016) Adaptive Connectivity, Security and Privacy in Transportation Cyber Physical Systems. Springer.
  • Rawat D. B., Rodrigues J. J. and Stojmenovic I., (2015) Cyber-Physical Systems: From Theory to Practice. CRC Press.
  • Rawls J., (1971) 'A Theory Of Justice', Harward University Press, Cambridge.
  • Romero, J.P., Moura, J.L., Ibeas, A., Benavente, J., (2012). Car-bicycle combined model for planning bicycle sharing systems. In: Transportation Research Board 91st Annual Meeting, Washington DC.
  • T.C. Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), 2015
  • T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, 2016
  • Theurel, J., Theurel, A., Lepers, R., (2012). Physiological and cognitive responses when riding an electrically assisted bicycle versus a classical bicycle. Ergonomics 55, 773e781.
  • Tzeng G., Shiau T., (1988) 'Multiple Objective Programming For Bus Operation: A Case Study For Taipei City, Transportation Research Part' B 22 (3), 195-206.
Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-8640
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: DÜ Mühendislik Fakültesi / Dicle Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kayseri İli İçin Büyükbaş Hayvan Atığından Biyogaz ve Elektrik Üretim Potansiyelinin ve Maliyetinin Araştırılması

Gamze GENÇ, Gülşah ELDEN, Hande NURALAN POYRAZ

Bazalt Agregalı Bitümlü Sıcak Karışım Tabakalarının Dinamik Rijitlik Modülünün Hesaplanması Ve Marshall Tasarım Kriterleriyle Karşılaştırılması

Ahmet BENLİ, İhsan GÜZEL

Geoteknik Mühendisliğinde Açık Kaynaklı Yazılım Geliştirme Araçlarının Kullanımı: Hidrometre Deneyi Örneği

Muhammet DİNGİL, Yakup TÜREDİ, Murat ÖRNEK

Hareketli tabanlı akarsularda yan savak civarındaki oyulma derinliklerinin genetik ifadeli programlama ile belirlenmesi

Fevzi ÖNEN, Hayrettin KAYA

Ti6Al4V Alaşımına Sol-Jel Yöntemi ile Yapılan Hidroksiapatit Kaplamalarda Dietanolaminin Kaplama Morfolojisine ve Korozyon Dayanımına Etkisi

Hülya DURMUŞ, Canser GÜL, Serhat MUTAF

Gelişmekte Olan ve Gelişmiş Ülkelerde Yüksek Hızlı Demiryolu Yatırım Kriterlerinin İncelenmesi

Mehmet Çağrı KIZILTAŞ, Yunus Emre AYÖZEN, Mehmet Fatih ALTAN

Matrix Encryption Standard

Erdinç AVAROĞLU, Orhan DİŞKAYA, Hamza MENKEN

Ti İmplantların Biyofilim Engelleme Amaçlı Nano hBN - HA ile Kaplanmasının Yüzey Karaktersitiğine Etkisinin Belirlenmesi

Levent URTEKİN, Hicabi SEZGİN, Ali SEVİM, Nuran AY

Kromit Tesis Atıklarının Knelson ve Falcon Konsantratör ile Zenginleştirilmesi

Selçuk ÖZGEN

İstenmeyen Epostaların Tespiti için Kullanılan Yöntemlerin İncelenmesi

Ersin Enes ERYILMAZ, Erdal KILIÇ