TÜRK HUKUK SİSTEMİNDE UYGULAMALAR İLE ALDATICI REKLAMLAR

Türk Hukuk sisteminde haksız rekabet dolayısıyla ortaya çıkacak sorumluluğa karşı hem hukuki hem de cezai yaptırım öngörülmüştür. Haksız rekabete ilişkin dava açma hakkı rakipler yanında tedarikçiler, müşteriler, tüketiciler ve mesleki-ekonomik birliklere de tanınmıştır. Haksız rekabetin türleri Türk Ticaret Kanunu'nda sayılmış olup yanıltıcı-aldatıcı reklamlar da bunlardan biridir. Aldatıcı reklamlara karşı idari anlamda Reklam Kurulu’na başvurmak mümkün iken adli anlamda müracaatlar ise Tüketici Hakem Heyeti ve Tüketici Mahkemesi’ne yapılabilmektedir.

___

  • Aksoy, Mehmet Ali (2014) Ticaret Hukuku Bilgisi, Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Amil, Ebru (2010) “Reklam ve Reklamcılık”, Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi, 0 (9), 11-19.
  • Avşar, Zakir, Elden, Müge, Çaydere, Osman, Bakır, Uğur (2011) Reklam ve Hukuksal Düzenlemeleri, İstanbul: Geçit Kitabevi &Yayınları 3.Baskı.
  • Aydın, Hüseyin (2008) “Türk Ticaret Kanunu'nda Haksız Rekabet Suçları”, Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Ceza ve Ceza Usul Hukuku Anabilim Dalı.
  • Aygün, Ezgi (2007) “Sağlık Sektöründe Reklam”, Yüksek Lisans Tezi, Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Anabilim Dalı. Bahtiyar, Mehmet (2014) Ticari İşletme Hukuku, İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım.