CEZA MUHAKEMESİNDE SOSYAL MEDYANIN ETKİSİ

Sosyal medya, internetin gelişmesiyle hayatımıza girmiş ve hayatımızın birçok alanında etki doğurmuş bir alandır. Ayrıca gelişen teknoloji ile her kesime, her konuya, her alana hitap eden bir platform haline gelmiştir. Toplumda neredeyse herkes, sosyal medya ile bir şekilde ilgilenmektedir. Hal böyle olunca sosyal medya, sosyal yaşamdaki bütün alanlarda yeni bir etken haline gelmiştir. Sosyal medyanın etki doğurduğu alanlardan biri de ceza muhakemesidir. Ceza muhakemesi, kişinin suç işlemesi üzerine soruşturma ve kovuşturma evrelerinin nasıl yürüyeceğini gösteren bir hukuk dalı olarak insan hayatında çok önemli bir yere sahiptir. Sosyal medyanın insanın sosyal yaşamına olan etkisi, ceza muhakemesine etkisini de kaçınılmaz kılmaktadır. Çalışma; sosyal medyanın ceza muhakemesini ne şekilde ve hangi konularda etkilediğini, bu etkinin doğurduğu sonuçları ve doğurduğu sakıncaların önlenebilmesi için öneriler içermektedir.

___

  • AĞIRGÜN, Merve: “İtibar Yönetiminde Sosyal Medyanın Rolü ve Önemi”, Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi, 2018.
  • AKBAYRAM, Abdulkadir: “Ulusal ve Ulusalüstü Yargı Kararları Doğrultusunda Tutuklama”, Yüksek Lisans Tezi, Yalova Üniversitesi, 2019.
  • AKGÜL, Harun Güney: “Sosyal Medya ve Toplumsal İlişkiler: Sosyal Medyanın Toplum Üzerindeki Kutuplaştırıcı Etkisi”, Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi, 2017.
  • AKINCI VURAL, Z. Beril ve BAT, Mikail: “Yeni Bir İletişim Ortamı Olarak Sosyal Medya”, Journal of Yaşar University, C. 20 (5), 2010, 3349-3382. (E.T: 2. 12. 2019).