KANUN YOLLARI ÖZELİNDE İTİRAZ KANUN YOLU; ADİL YARGILANMA HAKKI İLE BAĞLANTISI, AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ VE ANAYASA MAHKEMESİ BAĞLAMINDA ETKİNLİĞİ

Ceza Muhakemesi Kanunu, muhakemeyi soruşturma evresi ve kovuşturma evresi olarak başlıca iki evreye ayırmıştır. Bununla birlikte ceza muhakemesi bu iki evreden ibaret olmayıp denetim muhakemesi (kanun yolları) ve infaz aşamasını da içeren çok daha geniş bir içeriğe sahiptir. Kanun yollarının ana hatlarıyla izah edildiği ve bu yollar içerisinde itiraz kanun yolunun detaylandırıldığı çalışmamızda; söz konusu kanun yolu, adil yargılanma hakkı ile ilişkilendirilmekte, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarında işlenişi ortaya konmakta ve Anayasa Mahkemesi’ ne bireysel başvuru usulü ile bağlantısı irdelenmeye çalışılmaktadır.

___

  • AYDIN, Devrim; “Ceza Muhakemesi Kanunu’nda İtiraz”, Türkiye Barolar Birliği Dergisi, S. 65, 2006.
  • CENTEL, Nur / ZAFER, Hamide; Ceza Muhakemesi Hukuku, 10. bs, Ankara: Beta Basım, 2013.
  • EKİNCİ, Hüseyin / SAĞLAM, Musa; 66 Soruda Bireysel Başvuru, Ankara: Council of Europe / Avrupa Konseyi, 2012.
  • EVİK, Vesile Sonay; “Ceza ve Ceza Yargılaması Hukuku Bağlamında Adil Yargılanma Hakkı”, Karşılaştırmalı Güncel Ceza Hukuku Serisi 3, Adil Yargılanma Hakkı ve Ceza Hukuku, Ed. Kayıhan İçel-Yener Ünver, Ankara. Seçkin Yayıncılık, 2004.
  • GÖKCEN, Ahmet / BALCI, Murat / ALŞAHİN, M. Emin / ÇAKIR, Kerim; Ceza Muhakemesi Hukuku C. II, Ankara: Adalet Yayınevi, 2018.