6331 SAYILI KANUN UYARINCA ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÜKÜMLÜLÜKLERİ VE YÜKÜMLÜLÜKLERE AYKIRILIĞIN SONUÇLARI

İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin doğru ve etkin biçimde uygulanması için çalışanların da sürece aktif bir şekilde katılması gerekmektedir. İş kazası veya meslek hastalığı meydana gelmeden çalışanların üzerine düşen yükümlülüklerini yerine getirmesi iş sağlığı ve güvenliğinin önleyici yönüne hizmet etmektedir. Bu amaçla 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 19. maddesinde çalışanların iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yükümlülükleri düzenlenmiş, 28. maddesinde bağımlılık yapan maddeleri kullanma yasağı getirerek, tehlikelerden arındırılmış bir işyeri ortamının sağlanması hedeflenmiştir. Meydana gelen iş kazası veya meslek hastalığında çalışanların sorumluluğunun tespiti anılan düzenlemeler kapsamında belirlenmektedir. Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği yükümlülüklerine aykırı davranmaları halinde; tazminat, sözleşmelerinin işveren tarafından feshi ve disiplin cezası yaptırımıyla karşılaşmaları söz konusu olmaktadır. Çalışmamamızda öncelikle 6331 sayılı Kanun kapsamında çalışan kavramı üzerinde durulmuş, ardından çalışanların 6331 sayılı Kanun kapsamında yükümlülükleri ile yükümlülüklere aykırılığın sonuçları incelenmiştir.

___

  • AKIN, Levent: İşyerlerinde ve İşletmelerde İş Sağlığı ve Güvenliği Hiyerarşisi, Sosyal Güvenlik Dergisi, Cilt 7, Sayı 2, Aralık, 2017, ss. 9-32.
  • AKIN, Levent: İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun İşverenin Hukuki Sorumluluğuna Etkisi, Marmara Üniversitesi Hukuk Araştırmaları Dergisi Özel Sayı, Prof. Dr. Ali Rıza Okur’a Armağan, Cilt 20, Sayı1, 2014, ss.657-673.
  • AKYİĞİT, Ercan: Çırak Ve Stajyerlerin İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimleri Hakkında Bazı Düşünceler, Kamu-İş Dergisi, Cilt 14, Sayı, 3/2019, ss.29-61.
  • ALPAGUT, Gülsevil: 6331 Sayılı İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanununun Genel Esasları, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mecmuası, Cilt 72, Sayı 2, 2014, ss.31-45.
  • ALPAGUT, Gülsevil: İş Sağlığı Ve Güvenliği Yasa Tasarısında İşverenin Yükümlülükleri Ve Risk Değerlendirilmesi, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun Tasarısı Semineri, Hilton Oteli, Ankara, 25 Nisan 2012, ss. 23-40.
  • AYDINLI İbrahim: İş Sağlığı ve Güvenliğinden Doğan Hukuki ve Cezai Sorumluluk, Ankara, 2015.