Rüzgar enerjisi ve deri sanayinde kullanılabilirliği

nsanoğlu fosil yakıtları kullanmaya devam ettiği sürece atmosferin kirlenmesini, sera gazlarının oluşmasını önlemeye ve iklim değişikliklerini kontrol altına almaya çalışacaktır. Yenilenebilir enerji dünyada enerji gereksiniminin karşılanmasında üzerinde dikkatle durulan önemli bir kaynak olarak görülmektedir. Türkiye, yenilenebilir enerji kaynaklarının çeşitliliği ve potansiyeli bakımından zengin bir ülkedir. Bilindiği üzere yenilenebilir enerji kaynaklarının maliyetleri yüksek değildir, yenilenebilir olduklarından dolayı tükenmezler ve konvansiyonel yakıtların aksine çevre ve insan sağlığı için bir tehdit oluşturmazlar. Bu çalışmada Türkiye'nin sahip olduğu yenilenebilir enerji kaynaklarından rüzgar enerjisi incelenerek mevcut durum ve sahip olunan potansiyeli ile deri sanayinde kullanılabilirliği üzerinde durulmuştur.

Wind energy and usability in leather industry

If people continue to use fossil fuels, they will struggle to prevent the pollute of the atmosphere, unwanted greenhouse and take into control climate changes. Renewable energy resources are considered as an important resource emphasizing on it to respond the requirement öf the energy in the world. Turkey is a rich country from the point of variety and potential of renewable energy resources. As well known cost of these renewable energy resources is not high, they do not run out because of the renewable features and unlike the conventional resources, they do not make a threat for environment and human being health. In this study, the wind energy of Turkey's existing renewable energy resources have been investigated and some proposals are presented in order to use this potential for the leather industry.

___

  • 1.Akın, S., Zeybek, O., 19-21 Ekim 2005, Rüzgardan Elektrik Üretimi, III. Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu, Mersin.
  • 2.Ata, R., Çetin, N.S., 2008, 3 kW Otonom Bir Rüzgar Türbini Kurulumu ve Enerji Eldesi, Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, Cilt 23, No. 1,41-47.
  • 3.Çetin, N.S., 2001, Küçük Güçlü Bir Rüzgar Türbini Tasarımı ve Elektrik Enerjisi Eldesi, VI. Türk-Alman Enerji Sempozyumu, 83-93, İzmir.
  • 4.Gençoğlu, M.T. Cebeci, M., 18-20 Ocak2001, Dünyada ve Türkiye'de Rüzgar Enerjisi, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu, İzmir.
  • 5.Kaplan, A., 1997, Küresel Çevre Sorunları ve Politikaları, Mülkiyeliler Birliği Vakfı Yayınları 18, Ankara.
  • 6.Kaymaz, S., 4 August 2008, Çin'de Rüzgar Enerjisi, www. dragonomi. com/tag/ruzgar-enerjisi
  • 7.Kurban, M., Kantar, M. Y, Hocaoğlu, F.O., 2005, Rüzgar Enerjisi Potansiyelinin Araştırılmasında WEIBULL ve RAYLEIGH Dağılımlarının Kullanılması, Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, Cilt 10, Sayı 1
  • 8.Uyar, T. S., 2002, Türkiye Enerji Sektöründe Karar Verme ve Rüzgar Enerjisinin Entegrasyonu, sunsite.bilkent.edu.tr