Kitap Değerlendirmesi: Şen, Abdurrahim. İslam Hukuk Düşüncesinde İktidar ve Meşruiyet. (İstanbul: Klasik Yayınları, 2020), 213 Sayfa. ISBN: 978-975-248-447-4

Kitap değerlendirmesine konu olan çalışma, İslam hukuk düşüncesi alanında nitelikli araştırmalar yapan Abdurrahim Şen'in “İslam hukuk düşüncesinde iktidar-güç ilişkisi (11. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar)” başlıklı doktora tezinin kitaplaştırılarak ''İslam Hukuk Düşüncesinde İktidar ve Meşruiyet'' başlığıyla yayınlanmış halidir. Eser, meşruiyet, iktidar (velâyet-i âmme), biat akdi, şevket, menea ve istila kavramları üzerinden İslam hukuk düşüncesinde iktidar ve meşruiyet anlayışını teorize etmekte ve tarihsel açıdan İslam devletlerinin iktidar-meşruiyet ilişkilerini incelemektedir. Bu yazıda eserin; amaç, içerik, bağlam, yorumlama ve literatür açısından çeşitli yönleri değerlendirilmiştir. Ayrıca eserin olumlu yanlarına değinilmekle birlikte, eksik görülen noktaları da belirtilmiştir.

___

  • Referans1: Şen, Abdurrahim. İslam Hukuk Düşüncesinde İktidar ve Meşruiyet. İstanbul: Klasik Yayınları, 2020, 213 Sayfa.