ÇENELERDE GÖRÜLEN OSTEOMİYELİT

Diş hekimlerinin karşılaştığı kontrol altına alınması en zor problemlerden biri odontojenik enfeksiyonlardır. Çürük, periodontal hastalık ve pulpitis gibi başlangıç enfeksiyonları dişlerden alveoler kemiğe ve yüzün, oral kavitenin, baş ve boynun derin dokularına yayılım gösterebilirler. Odontojenik enfeksiyonlar; minimal tedavi gerektiren, iyi lokalize, düşük dereceli enfeksi- yonlardan, hayati tehlike arz eden, derin fasiyal yapıla- rın enfeksiyonuna kadar farklılık gösterebilir. Her ne kadar odontojenik enfeksiyonların büyük çoğunluğu minor cerrahi müdahalelerle ve antibiyotik uygulan- masını da içeren destekleyici tedavilerle kolayca kontrol altına alınabiliyorsa da; hekim her zaman bu enfeksiyonların kısa süre içinde ciddi ve hayati tehlike arz edebilecek duruma gelebileceğini aklından çıkar- mamalıdır. Çenelerin osteomiyeliti bu gibi inatçı, tedavisi zor enfeksiyonların bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Tıp ve diş hekimliği alanlarındaki gelişmeler ve antibiyotiklerin devreye girmesiyle birlikte tanı ve tedavi süreci kolaylaşmış ve mortalite oranları azalmış olsa da osteomiyelit hala oldukça ciddi bir hastalıktır. Bu derlemede çenelerde görülen osteomiyelit tipleri ve tedavilerinden bahsedilecektir. Anahtar Kelimeler: osteomiyelit, kronik reküren multifocal osteomiyelit, kemik hastalıklarıOSTEOMYELİTİS OF THE JAWS

___

  • 1. Chen L, Li T, Jing W, Tang W, Tian W, Li C, Liu L. Risk factors of recurrence and life-threatening complications for patients hospitalized with chronic suppurative osteomyelitis of the jaw. BMC Infectious Diseases 2013; 13: 313.
  • 2. Baltensperger MM, Eyrich GKH. Osteomyelitis of the Jaws. Berlin; Springer: 2009.
  • 3. Andersson L, Kahnberg KE, Pogrel MA. Oral and Maxillofacial Surgery. United Kingdom; Blackwell: 2010. p. 467-582.
  • 4. Cierny G 3rd, Mader JT, Pennik JJ. A clinical staging system for adult osteomyelitis. Clin Orthop Relat Res. 2003; 414: 7-24.
  • 5. Lew DP, Waldvogel FA. Osteomyelitis. Lancet 2004; 364: 369-79.
  • 6. Theologie-Lygidakis N, Schoinohoriti O, Iatrou I. Surgical management of primary chronic osteomyelitis of the jaws in children: a prospective analysis of five cases and review of the literature. Oral Maxillofac Surg 2011; 15: 41-50.
  • 7. Krakowiak PA. Alveolar Osteitis and Osteomyelitis of the Jaws. Oral Maxillofacial Surg Clin N Am 2011; 23: 401-13.
  • 8. Hupp JR, Ellis E III, Tucker MR. Contemporary Oral and Maxillofacial Surgery. 5th ed. St. Louis; Mosby: 2008. p. 317-36.
  • 9. Topazian RG, Goldberg MH, Hupp JR. Oral and maxillofacial infections. Philadelphia; Saunders: 2002. p. 214−42.