Oryantalistlerin Kurra'ya Yaklaşımları

Doğu bilimleriyle uğraşan kimi batılı bilginler, kurr.3' kelimesinin k~r-y kökenli olduğunu savunarak, onu köylüler diye yorumlama eğilimindedirler. Bazıları da, bunun Arapça asıllı olmadığını ve Kur'an'a sonra- . dan girdiğini; dolayısıyla kurra'nın, Kur'an'la ve hatta dinle hiçbir ilgisi bulunmayan, kötü alışkani ıkiara · sahip, aşağılik ve çapulcu kimseler olduğunu iddia etmektedir. Diğer bir kısmı ise, İslam'ın erken döneminde meydana gelen birtakım ·olaylarla irtibatlaiıdırdığı kurra'yı; politik, militarist ve misyoner bir grup olarak nitelendirmektedir. Bu makale; müsteşriklerin, kurra kavramına yönelik -geleneksel anlayışın . dışında, belki de karşısında yer alan- bu vb .. eleştirel görüş,lerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Yapılan değerlendirmeler neticesinde kısaca şu sonuçlara varılmıştır: Karyelilik (=köylülük), sosyolojik bir realite; kurra'lık ise, doğrudan okuma fiili/eylemi ve Kur'an ile birebir ilişkili bir kavramdır. Dolayısıyla bu terimleri birbirinden ayrı düşünmek gerekir. Bu itibarla kurra, İslam Tarihi'nin hernem her döneminde müslümanlar tarafından; Kur'an'ı çok ve güzel okuyanlar, onun tamamını veya· büyük .bir bölümünü ezberleyenler, Kur'an'ın faklı şekillerde okunuşu (kıraatler) konusunda uzman olanlar, dini ilimierin di- ğer dallarında da belli ölçüde/seviyede bilgi sahibi olanlar, (okudukları-ezberledikleri) Kutsal Kitab'ın emir ve yasaklarına sıkı sıkıya bağlı olanlar biçiminde algılanmıştır.

Oryantalistlerin Kurra'ya Yaklaşımları

Some of the Orientalist scholars argued that ttıe word qurra was derived from the root of k-r-y and, accordingly, tended to transiate it as villagers. Some others claimed that the word is not Arabic in origin and that it was inserted in the Qur'an at a later time. Thus, they pursued, it has nothing to do with the QLir'an, even with Religion but characterizes those who displayed bad habit, inferiority and inde..: cency. Stili some others, related the word to a number of events in the early period of Islam and empl!)yed it to ascribe a group of politician, militarist and missionaries. This article, aims to analyze such kind of critiques, which often contradict the traditional understanding, raised by Orientalists. At the end, the author concluded that: Peasantry is a sociological reality, and, in contrast, qurrantry is directly - linked to the activity of reading directly related to the Qur'an. Thus it seems to be important to distinguish between the two. As a result, the word qurra has been understood almost in every period of Islamic history as standing for those who recite/chant the Qur'an much and in exact accordance with the reciting rules, those who learned all or the most part of the Qur'an by heart, those who are experts in various ·versions of reciting the Qur'an, those who were also- equipped with knowledge from religious other fields, aiıd those who are strict in performing The Holly Book's n.ıles in their lives.

___

  • Bkz; Yusuf ALEMDAR, XV-XV, Asrrlarda İstanbul Daru'/-Kurra'larr, Basılamamış
  • Müessesesi ve Krraat Öğretimi, Basılmamış Doktora Tezi, Ankara 2003. 2 Örneğin; bunlardan üçünün çevirisi tarafımızdan yapılarak yayımianmış ve Türk
  • okuyucusunun istifadesine arz edilmiştir. Bkz. G. H. A. JUYNBOLL, "İlk Devir
  • İslam Tarihinde Kurra' Kavramı" (Çev. Yusuf ALEMDAR), Nüsha Şarkiyat Araştrrmalarr
  • Dergisi, y. III, sy. 11, Ankara (Güz) 2003, s. 139-152; G. H. A.
  • JUYNBOLL, "İslam'ın İlk Döneminde Kur'an Kıraatı (=Okuma)nın Durumu"
  • (Çev. Yusuf ALEMDAR), Nüsha Şarkiyat Araştrrmalarr Dergisi, y. IV, sy. 12,
  • Ankara (Kış) 2004, s. 77-88; Norman CALDER, "Kurra' (Terimi) ve Arapça