Sünneti Anlama Ve Yorumlamada Sahabilerin Farklı Davranışiarına Bazı Örnekler

Hz. Peygamber'in sünnet ve hadisleri bağlayıcı olan ve bağlayıcı olmayan olmak üzere iki kategoride değerlendirilmektedir. Bağlayıcı olanlar farklı derecelerde olmcıkta ve sünnetin büyük bir kısmını. oluş- . turmaktadır. Bağlayıcı olmayanlar ise onun beşeri ihtiyaçlardan dolayı yaptıkları, yaşadığı toplumun örf, adet ve gelenekleri gereği yerine getirdikleri ve ona mahsus fiili er: o i mak üzere çeşitlilik arz etmektedir. Hz. Peygamber'in yaşadığı dönemde olduğu gibi onun vefatından sonra da sünnetin bağlayıcı olanları'yla olmayanlarını anlamak ve bunları birbirinden ayırmak konusunda bazı problemler yaşanmıştır. Bu tür "' problemierin örneğini gönün:ıüzde de görmek mümkündür. 
Anahtar Kelimeler:

Sünnet, model, yanlış anlama

Sünneti Anlama Ve Yorumlamada Sahabilerin Farklı Davranışiarına Bazı Örnekler

The sunnah of the Prophet (p.b.u.h.) is considered in two categories as binding ·and ıion-binding~ The binding on es constitute the major seetion of the sunnah, and their binding degree is on different levels. The ı;ıon-binding ones vary as being his deeds originating from human needs, an.d same of them are the deeds that are special to him or he performed acccirding' to the customs and traditions of the society. Same problems in understanding and separating the binding and nonbiı'ıding sunnahs from each other after the decease of the Prophet (p.b.u.h.) have been encountered like the period in which he lived. It is possible to see the samples of these problems taday.

___

  • Ahmed, Müsned, IV, 399; Buhar!, Sahih, ilim, 20. Mehmet Görmez, Sünnet ve
  • Hadisin Anlaştlmast ve Yorum/anmasmda Metodo/oji Sorunu, Ankara,
  • 1997, 5.45. 3 Ahmed, Müsned, III, 20, 92; Ebu Davud. Sünen, salat, 88, h.no: 650; Darimi,
  • Sünen, salat, 103, h.no: 1385. 4 M. Görmez, Metodoloji Sorunu, s.44. 5 İbn Hişam, es-Siretu'n-Nebeviyye, 1955, Mısır, III-IV, 234-5; 'Müslim, Sahih,
  • cihad, 23, h.no:1770.