ARAP DiLiNDE NAHT

Arap dilinde, ~ili_ geliştirme, sözvarlığını çoğaltma ve yeni kelime üretme yollarınd.an biri de -naılPfır: Naht, iki kelime ya da bir cümlenin bazı harflerini alıp, ·aynı (yani söz konusu iki kelime veya cümlenin delalet ettiği) anlamı ifade ed~cek yepyeni bir kelime ü~etmektir. Özellikle . günümüzde bilim ve sanatlarda ortaya çıkan yeni .anlamların, kısa Arapça lafızlarla anlatılmasında ortaya çıkan aşırı ihtiyacın · karşılanmasında bu yola başvurulabilir. 

ARAP DiLiNDE NAHT

In Arabic carving/graving (naht) is one of the methods of creation new words and language development. lt is to grave a word from two words or a sentence through taking same letters of these the two words or the sentence to express the meaning (that is, the meaning of the whole words or the sentence). lt can be functional to use this method to response the necessity of expressing the new meanings in general same ields and especially in these days by short Arabic words.
Keywords:

ARAP DiLiNDE NAHT,

___

  • ef-Muzhir, ı, 482; 'Abdulkadir ei-Magribi, el-fşti!;ii!; ve't-ta ·rib, s. 13; Vaf1, Fi!;hu'/-lu,t!a, s. 186) ..
  • . Fakat ben, nahtın ayrı olarak tek başına ele alındığında bu adla; iştikak türlerinden biri 01arak ele
  • alındığında ise -'Abdullah Emin'in yaptığı gibi- iştikak konularının gelişme göstermesine bağlı
  • olarak ef-Kubb!ir şeklinde isimlendirilmesi gerektiği görüşündeyim. 2 Örneğin bkz. Lis!inu'f-'Arab ve Tiicu'/-'ArOs, n-1)'1 maddeleri. 3 SDretu'ş-şu'ar!i ', 149. 4 • Abdul~adir ei-Magribi, ef-iştilj:!ik ve't-ta 'rib, s. 13'ten kısaltılarak alınmıştır. 5 Bkz. ei-Ua111 b. Al.ımed, el- 'Ayn (tan ki k: Mehdi ei-Ma!ızOmi ve ibrahim es-Sarnera 'i), Daru'r-Reşid
  • baskısı, Bağdad, 1980, 1/60.