Otel işletmelerinde önbüro çalışanlarının etik algılamalarına yönelik bir araştırma

Tarih boyunca insanlar arası ilişkileri düzenlemede ve bu ilişkileri toplumsal normlar haline getirmede önemli bir özeliğe sahip olan etik, turizm sektörü gibi insan ilişkilerinin yoğun olduğu bir sektörde önemli bir konudur. Otel işletmeleri turizm sektörünün ve dolayısıyla hizmet sektörünün bir parçası olması, bu işletmelerde insan ilişkilerinin önemini ortaya koymaktadır. Bu kapsamda çalışmanın amacı, Otel işletmelerinde Önbüro çalışanlarının etik algılamalarını ve görüşlerini ortaya çıkarmaktır. Araştırma yöntemi olarak yerli ve yabancı akademik yazın taraması yapıldıktan sonra anket uygulaması ve yüz yüze görüşme yöntemi kullanılmıştır. Üç bölümden oluşan anket sorularında, birinci bölümde demografik bilgiler ikinci ve üçüncü bölümde ise kişilerin etik algıları ile ilgili beşli Likert türü ölçek kullanılmıştır. Çalışma sonunda ortaya çıkan veriler değerlendirilerek konaklama işletmelerinde Önbüro çalışanlarının etik anlayışına bir açıklama getirmeye çalışılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda; konaklama işletmelerindeki çalışanların etik algılama düzeylerinin genelde kabul edilebilir düzeyde olduğu, işletme yönetici ve patronlarının emir ve görüşlerinden etkilendiği, bununla beraber etik algı düzeyinde çalışanların kişiliğinin önemli bir yeri olduğu ortaya çıkmıştır.

A study on front office employees perceptions of ethics ın hotel establishments

Ethics which is crucial arranging human relationships and constituting the social norms through the ages holds a place as an important subject in Tourism sector that has intensive and complex human relations. Because of being part of both Tourism sector and Service sector requires Hotel Establishments to be more sensitive and responsible about human relationships. This study therefore, aims at discovering Front Office employees perceptions and viewpoints of ethics in Hotel Establishments. As a research method, after broad range of literature review, a questionnaire application and face to face interviews have been used. First, participants demographic data were inquired and then Likert Scale questions were asked in order to reveal the employees perceptions of ethics. Finally, by analysing the findings obtained from the research, it is tried to explain the employees understanding of ethics. Considering the results, it is emerged that employees levels of perception of ethics are acceptable, but they are affected by managers directives and opinions in the Hotels. Besides these, it can be clearly said that the employees character and personality have a great deal of importance on their evel of perception of ethics.

___

  • Akarsu, B. (1998), Mutluluk Ahlakı (Ahlak Öğretileri-1). İnkılap Yayınları, İstanbul.
  • Aydın, İ.P. (2002), Yönetsel Mesleki ve Örgütsel Etik. Ankara: Pegem A Yayınevi. Brinkmann, J. (2002), “Business and Marketing Ethics: Concepts, Approaches and Typologies”, Journal of Business Ethics, Cilt 41, Sayı 1/2, ss.159–177.
  • Coşkun, R. ve Karamustafa, O., (1999), İşletme Öğrencilerinin Etik Algıları Üzerine Ampirik Bir Çalışma, Bilgi: Sosyal Bilimler Dergisi, 61-72..
  • Fennel, D.A ve Malloy, D.C. (1999), Measuring the Ethical Nature of Tourism Operators, Annals of Tourism Research, 26(4): 928-943.
  • Fennell, D. A. ve Przeclawski, K. (2003), Generating Goodwill in Tourism Through Ethical Stakeholder Interactions. (İçinde) D.J. Singh ve R.K.S. Timothy Tourism and Host Communities (Der.) ss.135–152. Dowling: Cabi Publishing
  • Frederick, W.C., Davis, K., ve Post, J.E.. (1988), Business and Society: Corporate Strategy, Public Policy, Ethics, Altıncı Baskı, New York, McGraw-Hill Publishing Company.
  • GüL, K. ve Ergün, H. (2004), “muhasebe mesleğinde etik”, TURMOB, Muhasebe ve Denetime Bakış, Dergisi, (11), 53-78.
  • Haynes, F. (2002). Eğitimde etik (Cev. S. K. Akbaş). İstanbul: Ayrıntı Yayınları Jersey.
  • Mcnamara, C. (2005) Complete Guide to Ethics Management: An Ethics Toolkit for Managers, http://www.infra.kth.se/courses/ 1H1146/Files/ ethicsmanagement. pdf.Erişim tarihi: 30.06.2006
  • Sarıışık, M., Akova, O., Çontu, M., (2006), Otel Yöneticilerinin Etik Politika ve Yöntemlere Yaklaşımları, Üzerine Ampirik Bir Araştırma, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, Cilt 17, Sayı 1, Bahar: 22-34.
  • Payne, D. Dimanche, F. (1996), “An ethics model”. Journal of Business Ethics, 15 (9), ss. 997–1007.
  • Pehlivan, İ., (1998), Yönetsel Mesleki Örgütsel Etik, Pegem Ankara.
  • Pieper, A. (1999), Etiğe Giriş Çeviren: V. Ataymen-G. Sezer. Ayrıntı Yayınları İstanbul.
  • Smith, N.C. (1995), “Marketing Strategies for The Ethics Era”, Long Range Planning, Volume,28, Number 6.
  • Stevens, B. ve Brownell, J., (2000), Ethics: Communicating Standarts and Influencing Behavior, Cornell Hotel and Restaurant Administration Quarterly.
  • Thiroux, J., (1998), Ethics Theory and Practise R.R. Donneley& Sons Company New
  • Ural, T., (2003), İşletme ve Pazarlama Etiği,Detay Yayınları , Ankara.
  • Velasquez, M.G. (2002), Business Ethics: Cocept and Cases:New Jersey:Prentice Hall
  • Woods, R.H. (2003), Human Resources Management, USA, Educational Institute of The American Hotel & Motel Association.
  • Yazıcıoğlu, İ. ve Boylu, Y. (2003), Dünya Turizm Örgütünün Belirlediği Etik Kodları ve Bu Kodların Türkiye’de Uygulanmasına İlişkin Bir Araştırma, Turizm Akademik, 2: 41–57.
Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-8880
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Eski Anadolu Türkçesinde böyle, şöyle, eyle / öyle sözlerinin kullanımları üzerine

Yeter TORUN

Grupla Psikolojik Danışmanın ilköğretim ikinci Kademe Öğrencilerinin Öfke ile Başa Çıkabilme Becerilerine Etkisi

Ali ÇEKİÇ, Mehmet MURAT

Sıralı Regresyon Analizi ile Türkiye’deki iç Göçleri Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi

Mehmet UYSAL, Serpil AKTAŞ

Örgüt kültürünün ekip kaynak yönetimi uygulamalarına etkisi: Türk sivil havayolu firmalarında görgül bir araştırma

Cengiz MENGENCİ, Ömür Gündüz TOPÇU

İŞLETMELERİN REKABET ÜSTÜNLÜĞÜ ANLAYIŞLARINI ETKİLEYEN ÖGELERİN ENDÜSTRİ TEMELLİ VE KAYNAK TEMELLİ BAKIŞ AÇISINA GÖRE BELİRLENMESİ: KAYSERİ İLİNDE BİR ARAŞTIRMA

Yrd.doç.dr.korhan KARACAOĞLU

Sıralı regresyon analizi ile Türkiye'deki iç göçleri etkileyen faktörlerin belirlenmesi

Serpil AKTAŞ, Mehmet UYSAL

IMPACT OF TARGET LANGUAGE CULTURE IN THE PROCESS OF LEARNING A FOREIGN LANGUAGE

Prof.dr. Natela DOGHONADZE, Assist. Prof.dr. Şaban ÇEPİK

Devlet Müdahalesinin Başarısızlığı Üzerine Bir Değerlendirme

Yrd.doç.dr.haşim AKÇA

OTEL İŞLETMELERİNDE ÖNBÜRO ÇALIŞANLARININ ETİK ALGILAMALARINA YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Yrd. Doç. Dr. Aydın YILMAZER, Öğr. Gör. İsmet BAHADIR

Ses temelli cümle yöntemi ile ilkokuma yazma öğretim sürecinde karşılaşılan güçlükler ve bu güçlüklerle baş etme stratejilerinin belirlenmesi: (Şırnak ili örneği)

Ayten SABAN İFLAZOĞLU, Vehibe YİĞİT