MİLLİ MÜCADELE'DEN GÜNÜMÜZE YEREL BİR GAZETE: YENİ ADANA

1918 yılının sonlarında başladığı yayın hayatını halen sürdüren Yeni Adana, Türkiye’nin en eski yerel gazetesi olarak bilinmektedir. Gazete, işgal altındaki Adana’da zorluklar içinde yayımlanırken, bağımsızlık savaşına destek vermiş, kamuoyu oluşturarak halkın Milli Mücadele’ye olan inancını güçlendirmiştir. Bu çalışmada öğretmen Ahmet Remzi Yüreğir ve Avni Doğan Bey’in vatan savunmasına bir gazete ile destek verme düşünceleri doğrultusunda yayımladıkları Yeni Adana gazetesi ele alınmaktadır. Nitel araştırma deseni ile hazırlanan bu çalışmada sözlü tarih çalışması yöntemi kullanılmıştır. Sözlü tarih çalışmaları, toplumun kültürel yapısına ilişkin veri sağlamakta ve bu kapsamda gerçekleştirilen görüşmeler, resmi tarihte gözden kaçırılan unsurların eleştirel bir şekilde değerlendirilmesine olanak tanımaktadır. Bu çalışmada, öncelikle ilgili literatür ve gazetenin çevrimiçi ortamda ulaşılan sayıları incelenmiş, ardından gazetenin imtiyaz sahibi Çetin Remzi Yüreğir ile yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Yüreğir, gazetenin geçmişi ve bugününü, hatıraları ve deneyimlerine dayanarak aktarmış ayrıca yerel basının güncel sorunları ve gazetecilikte yeni yönelimler ile ilgili tespitlerde bulunmuştur. Görüşmede öne çıkan; gazetenin toplumsal sorumluluğu ve misyonu, internet gazeteciliği ve sosyal medyanın yerel gazetelere sunduğu olanaklar, değişen gazetecilik pratikleri, okur ile etkileşim ve yurttaş gazeteciliğinin önemi gibi başlıca temalar, çalışmanın bulgular kısmında, alt başlıklar halinde irdelenmektedir.

IMPROVEMENT PROJECT OF ADANA PLAIN (1924)

Abstract Mister Süleyman Sırrı (Aral), the first Minister of Public Works of the Republic of Turkey, prepared a project for the improvement of Adana Plain in 1924. The project aims to produce wheat, cotton and sugar, which are called three whites, in the Adana Plain, in line with the decisions taken at the Izmir Economy Congress. In this way, it is thought that a significant contribution to the country's economy will be made and the foreign exchange output will be reduced. In the project, subjects such as the geographical location of the region, climate, marshes, transportation and irrigation were included. However, the basis of the study focuses on the income that the country will gain if the region is irrigated and these three crops are planted. All the problems identified in the prepared project and the idea of increasing agricultural production were the issues discussed in the last period of the Ottoman Empire. However, these initiatives could not be realized in sufficient scale due to the adverse conditions in the country. Mister Süleyman Sırrı's project could not be implemented for similar reasons. Therefore, efficient use of the Adana Plain was only possible after the dam built in 1956. This study aims to deal with the problems that Mister Süleyman Sırrı pointed out about the Adana Plain with a holistic approach by comparing them with the situation in the last period of the Ottoman Empire.

___

  • Aziz, A. (2017). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri ve teknikleri. (11. Basım). Nobel.
  • Berg, B.L. & Lune, H. (2015). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. (H. Aydın, Çev.Ed.). Eğitim Yayınevi.
  • Değirmenci, G. (2019). Adana basın tarihi (1873-2000). (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Gezgin, S. (2007). Türkiye’de yerel basın. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Yayınları.
  • Güner, Z. (1998). Millî Mücadele'de Türk kamuoyunu oluşturan basın. Erdem, 11(31), 89-104
  • Gürcan, H. & Bekiroğlu, O. (2013). Türkiye'de internet gazeteciliği açısından yerel basının genel görünümü ve bölgeler arası bir değerlendirme. Selçuk İletişim, 5(1), 22-29. https://dergipark.org.tr/tr/pub/josc/issue/ 19015/200718
  • Güreli, N. (2007). Yerel basının işlevi ve demokrasilerde önemi. S. Gezgin (Ed.). Türkiye’de yerel basın içinde (s.171-176). İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Yayınları.
  • Gresne, C. (2013). Nitel araştırmaya giriş. (A. Ersoy ve P. Yalçınoğlu, Çev.Ed.). (3. Baskı). Anı Yayıncılık.
  • İdem, T. (2004). Adana Vilayeti Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Reisi Ahmet Remzi (Yüreğir) Bey. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • İslam, İ. (2017). Milli Mücadelede Yeni Adana gazetesi. M.F. Sansar &A.C. Çatal (Ed.). Seyhan Belediyesi Kent Kitaplığı.
  • Kayacan, İ. (1996). Basınımızın Anadolu cephesi. Ece Yayınları.
  • Koloğlu, O. (2006). Osmanlı’dan 21. yüzyıla basın tarihi. Pozitif Yayınları.
  • Lüle, Z. (2019, 9 Temmuz). Yerel medyanın önemi. https://t24.com.tr/yazarlar/zeynel-lule/yerel-medyanin-onemi,23075
  • Topuz, H. (2003). II.Mahmut’tan holdinglere Türk basın tarihi. Remzi Kitabevi.
  • Uzun, R. (2020). Kitle fonlu gazeteciliğin savunulmasında etik değerler. T. Durna, Z. Özarslan & P. Öğün Emre (Der.) Sayısal eşitsizlikler ve gazeteciliğin geleceği içinde (s.117-143). um:ag Vakfı Yayınları.
  • Uzun, R. (2006). Gazetecilikte Yeni Bir Yönelim: Yurttaş Gazeteciliği. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimer Enstitüsü Dergisi, 16, 633-656.
  • Yeni Adana (2017). 100. yıla doğru Yeni Adana gazetesi. Yeni Adana Gazetesi Kitabevi Yayınları, No:1.
  • Yıldırım, C. (2013). I. İnönü Muharebesi’nin yerel basındaki yansımaları; ‘Yeni Adana’ gazetesi örneği. Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi, 51, 745-766.
  • Yıldız, F. (1998). İzmir örneğinde yerel basında işgücü kalitesi. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Yüreğir, Ç.R. (1997). İletişim, bilim ve bilişim çağında bilgiyi yönetmek. Çukurova Üniversitesi Sağlık Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri Enstitülerinin Diploma Töreni Konuşma Metni.
Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-8880
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Sayıdaki Diğer Makaleler

DÖNÜŞÜMCÜ LİDERLİK İLE DUYGUSAL ZEKÂ ARASINDAKİ İLİŞKİ: PERAKENDE SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLAR ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Ferit ÖLÇER, Ceyda KAYA

İLKOKUL EĞİTİMİNDE AİLE KATILIMINA VE ENGELLERİNE İLİŞKİN ÖĞRETMEN VE VELİ GÖRÜŞLERİ

Songül TÜMKAYA, Fülya YEŞİLOĞLU

PANDEMİ SÜRECİNDE ZORUNLU OLARAK EVDE BULUNMA PSİKOLOJİSİ BAĞLAMINDA BİREYLERİN MEKAN ALGISINI ETKİLEYEN RENK TERCİHLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Duygu Merve BULUT, Tülay CANBOLAT

ENDÜSTRİ 4.0, DİJİTALLEŞME VE BÜYÜK VERİ: LOJİSTİK VE TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ PERSPEKTİFİ

Hazar DORDUNCU, Zemzem Selin ORUÇ

VERGİ AFFI KONUSUNUN BİBLİYOMETRİK ANALİZİ: SCOPUS VERİ TABANI VE YÜKSEK ÖĞRETİM KURULU TEZ MERKEZİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA

Özlem SÖKMEN GÜRÇAM, Ahmet TEKİN

İNGİLİZCE ÖĞRETMENLERİNİN WEB 2.0 ARAÇLARINA YÖNELİK ÖZYETERLİK İNANÇ VE TUTUMLARI

Eyyup YAPRAK, Gülden TÜM

ADANA İLİ HANE HALKI TÜKETİM DAVRANIŞLARI ÜZERİNE BOYLAMSAL BİR ARAŞTIRMA

Serap ÇABUK, Deniz ZEREN, Hatice DOĞAN SÜDAŞ, Burak NAKİBOĞLU, Selin KÖKSAL ARAÇ, Abdil ARIK

İLETİŞİM EĞİTİMİNDE TEKNOLOJİ ÖĞRETİMİ ÜZERİNE BİR ALAN ARAŞTIRMASI

Onur DURSUN

İŞKOLİKLİK VE İYİ OLUŞ İLİŞKİSİNDE İŞ-AİLE ÇATIŞMASI VE STRESİN ARACI ROLLERİ: ADANA İLİNDE ÖĞRETMENLER ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

Sefer YILMAZ, Azmi YALÇIN, Kemal Can KILIÇ, İlksun Didem ÜLBEĞİ

TÜRKİYE’DE PARASAL AKTARIM MEKANİZMASININ ETKİNLİK ANALİZİ

Hatice BOZKURT, Seval MUTLU ÇAMOĞLU