Kitabın bir sanat formu olarak yeniden keşfedilişi: Yirminci yüzyıl sanatçı kitapları

Yirminci yüzyıl, kitaplar açısından baskıya ilişkin olası tüm teknik kısıtlamaların çok büyük ölçüde kaybolduğu bir olanaklar yüzyılıdır. Kuşkusuz bu olanaklar modern sanat akımlarının, hareketlerinin ve modern sonrası dönemin sanatçıları tarafından da fark edilmiş ve kitaplar Yirminci yüzyılda sanatı arşivleyen ya da belgeleyen kullanımlarının dışında başlı başına bir sanat mekânı, tıpkı resim ya da heykel gibi sanatsal ifadenin bir formu haline dönüşmüştür. Yüzyıl içerisinde Sanatçı Kitapları hemen her sanat etkinliğinin önemli bir parçası haline gelerek yüzyılın ortalarından itibaren kuramsal olarak da incelenmeye başlanmıştır. Önemli müzeler ve kütüphanelerde Sanatçı Kitapları koleksiyonları oluşturulmakta, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletlerindeki bazı sanat okulları ve üniversitelerin sanat bölümlerinde Sanatçı Kitapları yapımına yönelik programlar açılmakta, konuya ilişkin yorum, eleştiri ve inceleme çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmada, Yirminci yüzyıl Sanatçı Kitaplarının tanımı, tarihsel kökleri ve özellikleri incelenmektedir. Konuya ilişkin Türkiyede yapılmış araştırma çalışmaları çok kısıtlıdır. Bu açıdan çalışmanın Türkçe literatüre katkı sağlayacağı da düşünülmektedir.

Rediscovering the book as an art form: Artist s books of the twentieth century

The Twentieth Century is the century of opportunities, in which almost all the obstacles in book printing technologies were removed. There is no doubt that this opportunities were recognized by the artists of modern and postmodern periods and books were turned into the form of the artistic expressions besides their role on archiving and documenting the art works. In Twentieth Century, the Artists Books were become an important part of almost every artistic activities and onwards the middle of the century, the theoretical researches on Artists Books were begun. Today, the museums and libraries are collecting Artists Books and in some of the European and American Art Schools Artists Books programs are being provided. Also, interpretation, criticism and research studies on Artists Books are being made. In this study, the definition, historical background and features of the twentieth century Artists Books were searched. In Turkish literature, the researches on Artists Books are limited. Contributing to the Turkish literature on Artists Books also has become one of the goals of this study.

___

  • Dieter Roth Foundation (DRF). (2011). Biography. Hamburg, (http://www.dieter-roth-foundation.com/biography).
  • Drucker, J. (2004). The Century of Artists' Books, Granary Books, New York.
  • Eskilson, S. F. (2007). Graphic Design a New History. Yale University Press için Laurence King Publishing, Londra.
  • Gombrich, E. H. (1997). Sanatın Öyküsü, Remzi Kitabevi, İstanbul.
  • Harthan, J. (1981). The History of The Illustrated Book,. Thames and Hudson, Londra.
  • Hofer, P. (1982). The Artist & The Book 1860-1960, Hacker Art Books, New York.
  • Hubert, J. D. ve R. R. Hubert (1999). The Cutting Edge Of Reading: Artists' Books, Granary Books, New York.
  • Levarie, N. (1968). The Art & History of Books. James H. Heineman, Inc., New York.
  • Lewis, D. (2006). Reading Contemporary Picturebooks, Picturing Text. Routledge, New York; Kanada.
  • Miller, G. J. (2000). Discovering Artists Books The Art, The Artists and The Issues, (Yüksek Lisans Tezi), Syracuse University, 2000.
  • Öncü, M. (2004). Resimli Kitaplarda Resimleme ve Metnin Anlam Paylaşımı ve Bir Resimli Kitap Uygulaması, (Yüksek Lisans Tezi), Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
  • Öncü, M. (2007). Baskı Teknolojisindeki Gelişmelerin Resimli Çocuk Kitaplarının Gelişimine Etkisi, Sanat ve Tasarım Dergisi 1 (1:76-89), G.Ü. GSF Yayınları, Ankara.
  • Rossman, J. J. (2003). The Term "Artists' Books", http://www.library.yale.edu/ aob/term.html.
  • Serttaş, T. (2010). Sanat Alanı Olarak Kitap Üzerine Banu Cennetoğlu ile Söyleşi, Sanat Dünyamız Dergisi, sayı 117, YKY, İstanbul.
  • Stein, D. (1989). Contemporary Illustrated Books: Word And Image, 1967-1988, Independent Curators Inc., New York.
  • Thirkell, P. (2005). From the Green Box to Typo/Topography: Duchamp and Hamilton's Dialogue in Print, Londra, Tate Papers (http://www.tate.org.uk/research/tateresearch/ tatepapers/05spring/thirkell.htm).
  • Tonkin, S. (2011). Cover to Cover Sol Lewitt's Artist's Books, Avustralya, NGA Publications (http://nga.gov.au/internationalprints/Tyler/Default.cfm?MnuID=6& Essay=artonview30.1).
  • Verheyen, P. (1998). A Discussion held on the Book_Arts-L listserv. (http://www.philobiblon.com/whatisabook.shtml).
  • Victoria and Albert Museum (t.y.). What Are Artists' Books?, Londra (http://www.vam. ac.uk/collections/prints_books/features/artists_books/definitions/index.html).