Gayrimenkul değerlemesinde gelir indirgeme yaklaşımı ve yaklaşımın Türkiye koşullarında uygulanabilirliği (Kocaeli uygulaması)

Uluslararası değerleme standartları kapsamında, emsal karşılaştırma yaklaşımı, maliyet yaklaşımı ve gelir indirgeme yaklaşımı olmak üzere gayrimenkul değerlemesinde kullanılan 3 temel yaklaşım söz konusudur. Gayrimenkul değerlemesinde yaygın olarak kullanılan gelir indirgeme yaklaşımında, değerleme sürecinde kullanılan ve sonucu doğrudan etkileyen değişkenler değerleme uzmanının kişisel yargılarına son derece açıktır. Bu durum, başta iskonto oranı olmak üzere, değerleme sürecinde kullanılacak değişkenlerin belirlenmesi aşamasına ayrı bir önem kazandırmaktadır. İskonto oranının hesaplanmasında risksiz faiz oranının baz alınıp buna belli bir risk priminin eklenmesini öngören yöntem, gerek bu alandaki bilimsel çalışmalarda gerekse uygulamada sıkça kullanılmaktadır. Ancak reel faizlerin çok yüksek seyrettiği piyasa koşullarında bu hesaplama biçimi düşük fiyatlamaya neden olabilmektedir. Bu çalışmada Türkiye için reel faizlerin görece yüksek olduğu bir zaman dilimi baz alınarak gerçekleştirilen değerleme işleminde, iskonto oranı (beklenen getiri oranı) olarak sadece risksiz faiz oranı kullanılmış ve genel olarak başarılı sonuçlar elde edilmiştir.

Income capitalization approach in real estate valuation and its applicability in Turkey (an application for Kocaeli)

According to international valuation standarts, there are three methods for real estate appraisal: Sales comparison approach, cost approach and income capitalization approach. In the income capitalization approach that is used widely in real estate appraisal, almost all variables used in evaluation process are subject to some personal influences that directly effect the objectivity of the appraisal study. For this reason, the step of determining the variables that will be used in appraisal process is very important. The discount rate calculation method which contains the risk free rate (as a basis) and the risk premium is used widely in both the theoretical studies and practice. But this method may cause some inaccurate appraisals in the market conditions having very high real interest rates. In this article, appraisal process for Turkey was performed by using the the risk free rate as discount rate in a period that real interest rates are relatively high, and eventually reached successful results.

___

  • Açlar, Ahmet; Çağdaş, Volkan; Taşınmaz Değerlemesi, TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, Ankara, 2002.
  • Alp, Ali; Yılmaz, Ufuk; Gayrimenkul Finansmanı ve Değerlemesi, İMKB, İstanbul, 2004.
  • Appraisal Institute, 1996, The Appraisal Of Real Estate, Chicago.
  • Brueggeman, W.B.; Fisher, J.D. ve Stone, L.D., 1989, Real Estate Finance, Irwin.
  • Corgel, J.B.; Simith, H.C. ve Ling, D.C., 1998, Real Estate Perspectives, Irwin McGraw Hill.
  • Delilse, J.R. ve Sa-Aadu, J., 1994, Appraisal, Market Analysis And Public Policy in Real Estate, Kluwer Academic Publishers.
  • Floyd, C. F., 1990, Real Estate Principles, Dearborn Financial Publishing.
  • Hazine Müsteşarlığı, İstatistikler, Aylık Ekonomik Göstergeler, Kamu Maliyesi, Hazine İskontolu İhaleleri Yıllık Bileşik Faiz Oranları, http://www.hazine.gov.tr/irj/portal/anonymous?NavigationTarget=navurl://9112c820afa 766dd72d871ec89aba011, Erişim tarihi: 5.11.2009.
  • Linneman, P., 2004, Real Estate Finance & Investments: Risks And Opportunities, Linneman Associations.
  • Kahr, J. ve Thomsett, M.J., 2005, Real Estate Valuation And Analysis, John Wiley & Sons.
  • Türkiye İstatistik Kurumu, Veri Tabanları, Enflasyon ve Fiyat, TÜFE Endeksi, http://www.tuik.gov.tr/tufeapp/Ana_Harcama_Indeks.do, Erişim tarihi: 5.11.2009.
  • Ventolo, W.L. ve Williams, M.R., 2001, Fundamentals Of Real Estate Appraisal, Dearborn Financial Publishing.
  • Wurtzebach, C.H. ve Miles, M.E., 1991, Modern Real Estate, John Wiley & Sons.
Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-8880
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Müşteri beklentileri ile müşteri sadakati arasındaki ilişki: Beş yıldızlı bir otel örneği

Cenk MURAT, Kahraman ÇATI, Levent GELİBOLU

MARJİNAL VERİMLİLİK TEORİSİ VE TÜRKİYE İMALAT SANAYİİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA

Yrd.Doç. Dr. Kenan LOPCU, Arş. Gör. Uğur Bülent KAYTANCI, Yrd. Doç. Dr. Sanlı ATEŞ

EĞİTİMDE TİYATRO ve GENÇLER

Yrd.doç.dr. Nihal KUYUMCU

Psikolojik sözleşme ve boyutlarının iş tatmini, örgütsel bağlılık ve işten ayrılma niyetine etkileri: Tıbbi satış temsilcileri üzerinde bir araştırma

Hande ÖZGEN MİMAROĞLU, Hüseyin ÖZGEN

Psikolojik Danışman Adaylarının Grup Rehberliği Etkinliğini Yürütürken Kullandıkları Psikolojik Danışma Becerilerinin Bu Becerileri Kullanmaya ilişkin Yeterlik Algılarının Ve Grup Yönetimini Sağlama Yöntemlerinin incelenmesi

Doç. Dr. Meral Atıcı, Psk. Dan.Yağmur Ulusoy

ALIŞVERİŞ DEĞERİ ve MAĞAZA SEÇİM KRİTERLERİNİN BELİRLENMESİNİN HAZCI ve FAYDACI ALIŞVERİŞ DEĞERLERİ İLE İLİŞKİSİ: LİSE ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Yrd. Doç.Dr. Ebru ENGİNKAYA, Arş.Gör.Dr. Tuğçe OZANSOY

Türkiye ekonomisinde iç borçlanmanın yeri ve sürdürülebilirliliği

Harun BAL, Pınar ÖZDEMİR

Gayrimenkul değerlemesinde gelir indirgeme yaklaşımı ve yaklaşımın Türkiye koşullarında uygulanabilirliği (Kocaeli uygulaması)

Ebubekir AYAN

TÜRK ÖĞRENCİLERİN KİTAP OKUMAMA SORUNUNA ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Yrd. Doç. Dr. Yakup ÇETİN, Yrd. Doç. Dr. Cemal KARAATA

CHILDREN'S CLASSIFICATION OF GEOMETRIC SHAPES

Prof. Dr. Yaşare Aktaş ARNAS, Arş. Gör. Durmuş ASLAN