ALIŞVERİŞ DEĞERİ ve MAĞAZA SEÇİM KRİTERLERİNİN BELİRLENMESİNİN HAZCI ve FAYDACI ALIŞVERİŞ DEĞERLERİ İLE İLİŞKİSİ: LİSE ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Günümüzde hızla artan yeni ürünler, yeni hizmet alanları kişileri tüketime yönelik bir davranış içerisine sokmaktadır. Bu durumun farkına varan işletmeciler, girişimciler, üreticiler var olan ürün ve hizmetlere her gün yeni bir şey eklemektedir. Kapitalizmin yaygınlaşması ile birlikte tüketim çılgınlığına dönüşen alışveriş faaliyeti kişilerin geleneksel satın alma tarzlarından uzaklaşmalarına ve bu faaliyetin bir keyif aracı olarak görülmesine sebep olmuştur. Bu çalışmanın amacı genç tüketicilerin alışveriş sırasındaki tutumlarını ve mağaza değerlendirme kriterlerini hazcı ve faydacı değer açısından incelenmesidir. Bu çalışmada tüketicilerin alışveriş sırasındaki tutumlarını ve mağaza değerlendirme kriterlerini içeren bir anket uygulanmıştır. Bu tutum ve kriterlere bağlı olarak kişilerin satın alma davranışları incelenmiştir.

Alışveriş Değeri Ve Mağaza Seçim Kriterlerinin Belirlenmesinin Hazcı Ve Faydacı Alışveriş Değerleri ile ilişkisi: Lise Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma

Today the growing amount of products and services urges consumers to consumption The companies entrepreneurs manufacturers who discover these changes attach new products and services to their existing offerings With the growth of capitalism shopping has become a consumption madness and the consumers have moved away from traditional shopping patterns and view shopping as an entertaining activity The main purpose of this study is to discover adoloscents’ shooping patterns and choice criteria in the context of hedonic and utilitarian shopping motivations In this study a questionnaire to measure consumers’ attitudes towards shopping and retailer selection criteria is constructed Consumers’ purchasing behaviors are investigated by these attitudes and criteria Keywords: shopping value hedonic and utilitarian purchase behavior retail selection criteria

___

  • Altunışık, R., Çallı, L. (2004). Plansız Alışveriş ve Hazcı Tüketim Davranışları Üzerine Bir Araştırma: Satın Alma Karar Sürecinde Bilgi Kullanımı, Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongresi, Eskişehir: Osmangazi Üniversitesi, s.232-240.
  • Arnold, M. J., Reynolds, K.E. (2003). “Hedonic shopping motivations”. Journal of Retailing. Vol 79, (2), s.77-95.
  • Babin, B.J., C. Gonzalez, C. Watts. (2007). “Does Santa Have a Great Job? Gift Shopping Value and Satisfaction”. Psychology and Marketing. Vol. 24 (10), s.895-917.
  • Batra, R., Ahlota, O.T. (1991). “Measuring The Hedonic and Utilitarian Sources of Consumer Attitudes”. Marketing Letters. Vol.2(2), s.159-170.
  • Belk, R.W. (1988). “Possesions and The Extended Self”. Journal of Consumer Research, Vol. 15, s.139-168.
  • Berry, L.L., Seiders, K., Gresham, L.G. (1997). “For love and Money: The common traits of successful retailers”. Organizational Dynamics, Vol 26(2), s.7-23.
  • Berry, L.L., Gresham, L.G. (1986). “Relationship retailing: Transforming customers into clients”. Business Horizons, Vol.29 (6), s.43-47.
  • Bloch, P.H., Sherrell, P.H., Ridgway, N.M. (1986). “Consumer Search: An Extended Framework”. Journal of Consumer Research, Vol 13(1), s.119-125.
  • Campell, C. (1997). Shopping, Pleasure and the Sex War. In: The Shopping Experience. Ed. by Pasi Falk – Colin Campbell, London:Sage Publications.
  • Chitturi, R., Raghunnathan, R., Mahajan, V. (2008). “Delight by Design: The Role of Hedonic Versus Utilitarian Benefits”. Journal of Marketing, Vol.72, s.48-63.
  • Dhar, R., Wertenbroch, K. (2000). “Consumer Choice Between Hedonic and Utilitarian Goods”. Journal of Marketing Research, Vol.37 (1), s.60-71.
  • Dunne, P., Lusch, R.F. (1999). Retailing. Third Edition. Orlando:The Dryden Press.
  • Hair, J. F, Anderson, R.F., Tatham, R.L., Black, W.C. (1998). Multivariate Data Analysis with Readings. Fifth Edition. New York: Prentice- Hall International.
  • Havlena, W.J., Holbrook, M.B. (1986). “The Varieties of Consumption Experience: Comparing Two Typologies of Emotion in Consumer Behavior”. Journal of Consumer Research, Vol.13 (3), s.394-404.
  • Hartman, J.S., Shim, S., Barber, B. (2006). “Adolescents’ Utilitarian and Hedonic Web- Consumption Behavior: Hierarchical Influence of Personal Values and Innovativeness”. Psychology and Marketing, Vol.23 (10), s.813-839.
  • Hirshman, E., Holbrook, M. (1982). “The experiential aspects of consumption: Fantasy, feelings, and fun”. Journal of Consumer Research, Vol.9 (2), s.132-140.
  • Kim, H.S. (2006). “Using Hedonic and Utilitarian Shopping Motivations to Profile Inner City Consumers”. Journal of Shopping Center Research, Vol.13(1), s.57-79.
  • Lucas G.H., Gresham, L.G. (1998). “How to position for retail success”. Business. Vol 38, s.3-13.
  • MacInnis, D.J., Price, L.L. (1987). “The Role of Imagery in Information Proccessing: Review and Extensions”. Journal of Consumer Research, Vol.13 (4), s.473- 491.
  • Markin, R.J., Lillis, C.M., Narayana, C.L. (1976). “Social-Psychological Significance of Store Space”. Journal of Retailing, Vol.52(1), s.43-54.
  • Odabaşı, Y., Barış, G. (2007). Tüketici Davranışı. 7. bs. İstanbul: MediaCat Kitapları.
  • Ratchford, B.T. (1987). “New Insights About the FCB Grid”. Journal of Advertising Research, Vol.27(4), s.24-38.
  • Rossiter, J.R., Percy, L., Donnovan, R.J. (1991). “A Beter Advertising Planning Grid”. Journal of Advertising Research, Vol.31(5), s.11-21.
  • Samli. A.C. (1998). Strategic Marketing For Success in Retailing. Connecticut: Quorum Books.
  • Schiffman, L.G., Kanuk, L.L. (2007). Consumer Behavior. 9th Ed. New Jersey: Prentice Hall.
  • Solomon, M. R. (2007). Consumer Behavior. 7th Ed., New Jersey: Prentice Hall.
  • Sproles, B.G. (1983). “Conceptualization and Measurement of Optimal Consumer Decision-Making”. The Journal of Consumer Affairs, Vol.17(2), s.421-438.
  • Ünal, S., Ceylan, C. (2008). “Tüketicileri Hedonik Alışverişe Yönelten Nedenler: İstanbul ve Eskişehir İllerinde Karşılaştırmalı Bir Araştırma”, Atatürk Üniveristesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 22(2), s.265-283.
  • Williams, T.G., Slama, M.E. (1995). “Market mavens’ purchase evaluative criteria: Implications for brand and store promotion efforts”. Journal of Consumer Marketing, Vol.12(3), s.2-21.
  • Zajonc, R.B. (1980). “Feeling and thinking: Preferences need no inferences”. American Psychologist, Vol.35(2), s.151-175.
Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-8880
  • Yayın Aralığı: 2
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Marka Değerinin Marka Genişlemesine Etkisi

Yrd.doç.dr.şakir ERDEM, H.neylan USLU

BEŞİNCİ SINIF SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİMİNİN ALTERNATİF ÖLÇME-DEĞERLENDİRME ETKİNLİKLERİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Kâmuran ADANALI, Yrd. Doç. Dr. Ahmet DOĞANAY

Türkiye ekonomisinde iç borçlanmanın yeri ve sürdürülebilirliliği

Harun BAL, Pınar ÖZDEMİR

Sanat Hayata Nasıl Bakar? Antony Gormley’in Eserleri Üzerinden Bir Açıklama

Doç. Dr. Birnur ERALDEMİR

Yeni Eğitim Paradigması Olarak E öğrenme 2 0 Ve Satış Elemanlarının Eğitiminde Kullanımı

Yrd. Doç. Dr. Erkan AKAR

Psikolojik Sözleşme Ve Boyutlarının iş Tatmini Örgütsel Bağlılık Ve işten Ayrılma Niyetine Etkileri: Tibbi Satış Temsilcileri Üzerinde Bir Araştırma

Dr. Hande Mimaroğlu ÖZGEN, Prof.Dr. Hüseyin ÖZGEN

Elektronik Pazarlamada Müşteri Sadakatinin Geliştirilmesi: Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma

Öğr. Gör. Salih YILDIZ, Arş. Gör. Zuhal ÇİLİNGİR

Bir popüler kültür ikonu olarak james bond filmlerinin ideolojik okuması

Aynur KÖSE, Eylem ARSLAN

Psikolojik Danışman Adaylarının Grup Rehberliği Etkinliğini Yürütürken Kullandıkları Psikolojik Danışma Becerilerinin Bu Becerileri Kullanmaya ilişkin Yeterlik Algılarının Ve Grup Yönetimini Sağlama Yöntemlerinin incelenmesi

Doç. Dr. Meral Atıcı, Psk. Dan.Yağmur Ulusoy

MÜŞTERİ BEKLENTİLERİ İLE MÜŞTERİ SADAKATİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: BEŞ YILDIZLI BİR OTEL ÖRNEĞİ

Doç.dr. Kahraman ÇATI, Öğr.gör.cenk Murat KOÇOĞLU, Arş.gör.levent GELİBOLU