Biyoloji öğretmenliği bölümü öğrencileri ve mezunlarının 3,5+1,5 yıllık uygulama dahilinde sunulan 1,5 yıllık formasyon derslerinin biyolojinin uygulama, alan bilgisi boyutları ve öğretmenlik mesleğinin nitelikleri üzerine etkileriyle ilgili görüşleri

Türkiye’de ortaöğretime öğretmen yetiştiren kurumlarda, 1998 yılında yapılan reformun üzerinden 10 yıl geçmiştir. Reformun değerlendirilmesi, Türk Eğitim Sistemi açısından oldukça önemlidir. Buradan hareketle, yeniden yapılanmayı, belirli boyutlar açısından değerlendirmek, bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Bu çalışma betimsel bir çalışmadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak, yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Bu çalışmanın örneklemini, 89 kişi oluşturmaktadır. Çalışmanın evrenini ise 2004-2005 eğitim-öğretim yılında, 3,5+1,5 yıllık biyoloji öğretmenliği bölümünde son sınıf öğrencisi olarak öğrenim gören ve bu dönemden önce, bu programdan mezun olmuş olan öğrenciler oluşturmaktadır. Bu çalışmada, formasyon derslerinin biyolojinin uygulama (laboratuvar) ve alan bilgisi boyutları üzerine olumlu bir etkiye sahip olduğu ve öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği nitelikleri kazandırmada etkili olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır.

The views of biology education seniors and graduates on formation courses (1,5 year) related to accreditaion program on knowledge and application aspects of biology teaching and gaining features of professional teachers

Educational reform attempt to teacher education for secondary schools in Turkey is in its 10th year. Evaluation of effects of the reform studies from different points is very important for Turkish educational system. Accordingly, aim of this study is determined as to evaluate the accreditation in terms of some aspects. In this study, survey method was used. The data collection tool of this study was a constructed interview form. This form was constructed by asking the point of views of field experts. The sample of this study included 89 participants. The universe of this study consists of students graduated from biology education program(3,5+1,5) and biology education seniors. In this study, paticapants stated that the formation courses taken effected very positively knowledge and application aspects of biology teaching and were very effective on gaining features of professional teacher.

___

  • Adıgüzel, A. (2005). “Avrupa birliğine uyum sürecinde öğretmen niteliklerinde yeni bir boyut: Bilgi okur-yazarlığı”. Milli Eğitim Dergisi. Sayı:167, s. 355. Yaz.
  • Altıparmak, M. ve Nakipoğlu, M. (2002). “Lise Biyoloji Laboratuvarlarında İşbirlikli Öğrenme Yönteminin Tutum ve Başarıya Etkisi”. V. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi. 16-18 Eylül. ANKARA.
  • Baskan, G. A. (2001). Öğretmenlik mesleği ve öğretmen yetiştirmede yeniden yapılanma. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 20. 16-25.
  • Cansaran, A. (2004). Biyoloji öğretmenliği öğrencilerinin biyoloji öğretmenliği programı hakkındaki düşünceleri. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi. 24(1).
  • Erişen, Y. ve Çeliköz, N. (2003). “Öğretmen adaylarının genel öğretmenlik davranışları açısından kendilerine yönelik yeterlilik algıları”. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi. 1(4),s. 427- 439. Güz.
  • Gemici, Ö., Küçüközer, H. ve Kocakülah, A.M. (2002). “Yeniden Yapılanma Sürecinde Fizik Eğitimi Öğrencilerinin Genel Fizik Kavramları İle İlgili Bilgi Düzeyleirnin Belirlenmesine İlişkin Bir Çalışma”.V. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi. 16-18 Eylül. ANKARA.
  • Gödek, Y(2004). “Öğretmen eğitiminde yeniden yapılanma, problemler ve bazı öneriler”. XII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı. 6-9 Temmuz. MALATYA.
  • Görgen, İ. ve Deniz, S. ( 2003). “Orta Öğretim Branş Öğretmenliği Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Sertifikası Programına Yönelik Görüşleri”. Milli Eğitim Dergisi. Sayı: 158, s. 150. Bahar.
  • Senemoğlu, N (1989). "Orta Öğretime Öğretmen Yetiştirmede "Alan Bilgisi" Bakımından Fen-Edebiyat ve Eğitim Fakültelerinin Etkililiği" H.Ü. Eğitim Fakültesi Dergisi. Sayı:4, s.109-126.
  • Senemoğlu, N (1990). "Öğretmen Adaylarına 'Genel Kültür' Kazandırma Bakımından Fen-Edebiyat ve Eğitim Fakültelerinin Etkililiği". Çağdaş Eğitim
  • Sayın, S.(2005). “Öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine karşı tutumları ve mesleki benlik saygılarının incelenmesi”. Eurasian Journal of Educational Research. 19, pp. 272-281.
  • Şimşek, H. (2005). “Eğitimde reform ve değişim karalılığı”. Eğitim Fakültelerinde Yeniden Yapılanmanın Getirdiği Sorunlar Paneli. Mayıs. ANKARA.
  • Işık,S. ve Soran, H. (2004). “Biyoloji Öğretmeni Yetiştiren Kurumların Öğretim Programlarının Karşılaştırılması”. VI. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi. 9-11 Eylül. İSTANBUL.
  • Koç, N. (2005). “Eğitim Fakültelerinde Yeniden Yapılanmanın Getirdiği Sorunlar”. Eğitim Fakültelerinde Yeniden Yapılandırmanın Sonuçları ve Öğretmen Yetiştirme Sempozyumu.22-24 Eylül. ANKARA.
  • Mızıkacı, F. (2006) . A systems approach to program evaluation model for quality in higher education. Quality Assurance in Education. 14 (1), 37-5.
  • Tinoca, L., Lee, E., Fletcher, C.; ve Barufaldi, J.(2004). “From Professional Development for Science Teachers to Student Learning in Science”. NARST, April, USA.
  • Yiğit, N. ve Akdeniz, A.R. (2004). Öğretmen adaylarının fen-edebiyat fakültesindeki problemleri. Kastamonu Eğitim Dergisi. 12 (1).
  • Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Raporu. (1998). “Eğitim Fakülteleri Öğretmen Yetiştirme Programlarının Yeniden Düzenlenmesi”. Mart 1998. ANKARA: YÖK.
Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-8880
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Sayıdaki Diğer Makaleler

YAŞAYAN ÂŞIK SANATINDA SON KARACAOĞLAN ANLATICILARINDAN OSMANİYELİ İSPİR ONBAŞI

Arş. Gör. Ayhan KARAKAŞ

Mersin Arkeoloji Müzesi'nden bir grup Antik dönem etüdlük sikkesinin temizlik ve koruma çalışmaları ile tarihlendirilmesi

Fatih ERHAN, Serdar GİRGİNER, Oğuz TEKİN

Ceyhan-Yukarı Ova yüzey araştırmalarında bulunan Hellenistik Dönem kalıp yapımı kaseler

Hakkı Fahri ÖZDEMİR

KAMU KESİMİ YATIRIM PROJELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİNDE FAYDA-MALİYET ANALİZİ TEKNİĞİ VE TÜRKİYEDE UYGULANABİLİRLİĞİ

Öğr. Gör. Dr. Zuhal ERGEN

ADANA İLİ’NDEKİ ÖZEL SAĞLIK MERKEZLERİNDE ÇALIŞAN PERSONELİN İŞ-AİLE YAŞAM ÇATIŞMASININ ÖRGÜTSEL BAĞLILIK, İŞ DOYUMU VE İŞ STRESİNE ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Yrd. Doç. Dr. Kemal Can KILIÇ, Dr. İ. Efe EFEOĞLU, Arş. Gör. Hande MİMAROĞLU, Prof. Dr. Hüseyin ÖZGEN

Pazarlamada Yeni Yaklaşım: Nöropazarlama Üzerine Kuramsal Bir Değerlendirme

Yrd. Doç. Dr. Tülin URAL

STRATEJİK BİR KARAR VERME ARACI OLARAK YAŞAM SEYRİ MALİYET ANALİZLERİNİN TEDARİK SÜRECİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ

Yrd. Doç. Dr. Ali DERAN

Stratejik bir karar verme aracı olarak yaşam seyri maliyet analizlerinin tedarik sürecindeki yeri ve önemi

Ali DERAN

AKILCI DUYGUSAL DAVRANIŞ TERAPİSİ’NE DAYALI GRUPLA PSİKOLOJİK DANIŞMANIN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN YETKİNLİK İNANÇLARINI YÜKSELTMEDEKİ ETKİSİ

Prof. Dr. Zafer GÖKÇAKAN

işletmelerde Yaratıcılığın Önemi

Selda SAMEN