ALMANCA ÖĞRETMEN ADAYLARININ GELECEK KAYGISI VE SÖZKONUSU KAYGININ ÖĞRENME BAŞARISINA ETKİSİ (ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ)

Kaygı her zaman çevremizde etken olan bir sorundur. Pandeminin yaşanması, devamlı değişen eğitim politikası ile ekonomik ve sosyal şartların gidişatı insanların kaygı düzeyinin olumsuz yönde fazlalaşmasına neden olmuştur. Özellikle bir üniversiteye yerleşmek için yaşamın ilk yıllarından itibaren büyük bir maratona katılan ve sonra da üniversitede okuyan gençlerin gelecek ile ilgili kaygıları çoğalmıştır. Kaygı faktörünün çoğalmasıyla birlikte, öğrencilerde başarı düzeyi de olumsuz etkilenmektedir. Bu etkenler dikkate alınarak, araştırmanın kapsamında farklı değişkenler açısından kaygı incelenmiş, öğretmen adaylarının düşünceleri analiz edilmiş ve sözkonusu kaygının başarılarına ne gibi yansımalar gösterdiği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada “kişi, bölümü seçme nedenleri, mezuniyet sonrası gelecek planı, mesleki kaygı, KPSS/YDS ve Almanca sınavlarına yönelik kaygı” ile ilgili veriler toplanmıştır. Sözkonusu anketler, 2022-2023 bahar döneminde Çukurova Üniversitesi Alman Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı’nda okuyan lisans öğrencileri üzerinde uygulanmıştır. Çalışmanın amacı, Almanca öğretmen adaylarının gelecekleri ile ilgili kaygı düzeyleri hakkında bir değerlendirme yapmaktır. Bu verilere dayanarak, sonuç bölümünde öneriler geliştirilmiştir.

THE FUTURE ANXIETY OF GERMAN TEACHING CANDIDATES AND ITS EFFECT ON LEARNING SUCCESS (A CASE OF ÇUKUROVA UNIVERSITY)

Anxiety is always an ongoing concern within our environment. The experience of the pandemic, the ever-changing educational policy, and the fluctuations in economic and societal conditions have led to an increase in people's anxiety levels. First of all, anxiety about the future has increased among young people in Turkey who, since their early years, have participated in a big marathon to study at university and also during their studies. With the increase of the anxiety factor, the level of success of the students is also negatively influenced. Taking these factors into account, the research examined 'the concept of anxiety' in relation to different variables. This research analyzed the thoughts of the candidate teachers and sought to determine if this fear had an impact on their success. This study collected data related to “person, reasons for choosing the department, future planning after graduation, job-related anxiety and anxiety in relation to the KPSS and YDS exams and the German language”. The respective questionnaires were used in the 2022-2023 summer semester for bachelor students in the German teaching department at Çukurova University. The aim of this study was to analyze the opinions of prospective German teachers about their anxiety. Based on this, suggestions are developed in the final discussion.

___

  • Aksöz, A. S. (2020). Niveaubewusstsein und eigenbewertung der im 5./6. semester studierenden an der deutschlehrerabteilung der Çukurova Universität. Schriften Zur Sprache Und Literatur IV, Ijopec Publication Limited, 261-270. Balcı, T. (2012): Überblick über deutsch als fremdsprache in der Türkei. In: Tribüne. Zeitschrift Für Sprache und Schreibung. Heft 4/2012. Münster: Lit Verlag, 3-6
  • Geçtan, E. (2005). Psikanaliz ve sonrası. Metis Yayınları.
  • Karagüven, H. Ü. (1999). Açık kaygı ölçeğinin geçerlik ve güvenirliği ile ilgili bir çalışma. M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 11, 203-218.
  • Kaya M. & Varol, K. (2004). İlahiyat fakültesi öğrencilerinin durumluk-sürekli kaygı düzeyleri ve kaygı nedenleri (Samsun örneği). Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 17(17), 31-63.
  • Krippendorff, K. (2004). Content analysis. Sage Publications.
  • Levitt, E.E. (1967). The psychology of anxiety, The Bobbs-Merrill Inc.
  • Malmo, R. B. (1975). Motivation and affective arousal comprehensive textbook of psychiatry. The Williams and Wilkins Company, Baltimore, s. 296-610.
  • Nemiah, S. (1975). Neurotic depression. En A. Freedman, H. Kaplan, B. Sadock (Eds.) Comprehensive Textbook of Psychiatry. Williams & Wilkins.
  • Neuendorf, K. A. (2002). The content analysis guidebook. Sage Publications.
  • Uyan, A. & Genç, A. (2018). Zur konzeption eines rahmenlehrplans für den einsatz in den daf-vorbereitungsklassen in der türkei. Turkish Studies, 13(4), 1269-1290.
  • Üldaş, İ. (2005). Öğretmen ve öğretmen adaylarına yönelik matematik kaygı ölçeği (mkö-ö)’nin geliştirilmesi ve matematik kaygısına ilişkin bir değerlendirme (Doctoral Dissertation, Marmara Universitesi -Turkey)
  • Yazıcı, H. (2009). Öğretmenlik mesleği, motivasyon kaynakları ve temel tutumlar: kuramsal bir bakış. Kastamonu Eğitim Dergisi, 17(1), 33-46.
  • Yemenici, A. D., Bozkurt, Ö., & Özkara, M. (2020). Genç nesilde başarı odaklı motivasyon ve öz saygının kariyer stresi ile ilişkisi. Uluslararası Turizm, Ekonomi Ve İşletme Bilimleri Dergisi (Ijtebs) E-Issn: 2602-4411, 4(1), 56-66.
  • Yüksek Öğretim Kurumu. (2018). Almanca öğretmenliği lisans programı (Retrieved from: https://www.yok.gov.tr/documents/kurumsal/egitim_ogretim_dairesi/yeni-ogretmen-yetistirme-lisans-programlari/almanca_ogretmenligi_lisans_programi.pdf
Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-8880
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Sayıdaki Diğer Makaleler

ALMANCA ÖĞRETMEN ADAYLARININ GELECEK KAYGISI VE SÖZKONUSU KAYGININ ÖĞRENME BAŞARISINA ETKİSİ (ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ)

Yasemin DARANCIK

Annelerin Bilinçli Farkındalık Düzeyini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi

Sinem ÇAKIR, Gülümser GÜLTEKİN AKDUMAN, Arzu ÖZYÜREK

EĞİTSEL SÜREÇLERİN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN ELEŞTİREL DÜŞÜNME BECERİLERİ ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ

Buket TAŞKIN, S. Sadi SEFEROĞLU

COVID-19 PANDEMİSİNDE KAYNAK DAĞITIMININ POPÜLİST NİTELİĞİ: ABD’DE KAMU YARARI VE DONALD TRUMP’UN POLİTİK ÜSLUBU

Satuk Buğra ÇETİNKAYA, Tuna SARAL

AVRUPA’YA YÖNELEN GÖÇÜN REFAH ARAYIŞI VE KİMLİĞİNİN GENİŞLETİLMİŞ ÇEKİM MODELİ KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ

Enver GÜNAY, Onur ÇELİK

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE YENİLENEBİLİR-YENİLENEMEYEN ENERJİ TÜKETİMİNİN EKONOMİK BÜYÜMEYE ETKİSİ: SAKLI EŞBÜTÜNLEŞME YAKLAŞIMI

Servet KAPÇAK

YAPAY HAREKET ALANLARINDA PSİKO-MOTOR GELİŞİME YÖNELİK TASARIM YAKLAŞIMI

İlknur AYDEMİR, Şengül YALÇINKAYA

ÇEVRESEL, SOSYAL VE KURUMSAL YÖNETİŞİM (ESG) DEĞERLERİNİN BANKA PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİSİ: ABD BANKALARI ÖRNEĞİ

Emin Hüseyin ÇETENAK, Aytekin AYTAÇ, İbrahim YAĞLI

TWITTER’DA KADIN POLİTİKA GAZETECİLERİNE YÖNELİK ÇEVRİM İÇİ TACİZ

Enes BALOĞLU

LUCERNE KONGRE-KÜLTÜR MERKEZİ VE TOKYO OPERA CİTY BİNALARI İLE KAPSAMLARINDA BULUNAN KONSER SALONLARININ MİMARİ BAĞLAMDA ANALİZİ

Ayça AKKAN, Mustafa KAVRAZ