Türkiye İnşaat Endüstrisindeki İnovasyon Düzeyinin İnşaat Mühendisliği Penceresinden Görünümü

İnovasyon; yeni veya önemli ölçüde değiştirilmiş ürün (mal ya da hizmet) veya sürecin; yeni bir pazarlama yönteminin; ya da iş uygulamalarında, iş yeri organizasyonunda veya dış ilişkilerde yeni bir organizasyonel yöntemin uygulanmasıdır. Bir ülkenin rekabet gücü, ülke endüstrilerinin yenilik ve gelişim yeteneğine, dolayısıyla inovasyona verdiği öneme bağlıdır. İnovatif organizasyonları olmayan toplumların gelişimleri sınırlı olup, bu toplumlar geri kalmaya ve yoksulluğa mahkûmdurlar. Ekonominin en can alıcı sektörü olan, başka bir deyişle de tüm sektörleri beraberinde tetiklediği için "Lokomotif Sektör" olarak adlandırılan inşaat sektörü, inovasyondan en hızlı etkilenmesi gereken sektörlerden birisidir. Her ne kadar diğer endüstriler inovasyonun önemi hakkında bir konsensüs oluşturmuş olsa da, inşaat sektörü inovasyonda ve inovasyon yönetiminde birleşmekte isteksizdir. Sektör bu yüzden sürekli olarak yenilikçi olmamak ve tutucu olmakla suçlanmıştır. Bu çalışmanın amacı, Türk inşaat sektöründe inovasyonun inşaat mühendisliği bazında yeterli düzeyde gerçekleşip gerçekleşmediğini, sektörün en çok hangi alanlarda inovatif uygulamalara ihtiyaç duyduğunu araştırmak, ayrıca sektör özelinde nelerin inovatif kapasiteyi artırabileceğini, inovasyonu olumsuz yönde etkileyen faktörleri ve inovasyon konusundaki AR-GE çalışmaları için sorumluluk alması gereken kurum ve kuruluşları tespit etmektir.

The View of Innovation Level of Turkey' Construction Industry from Civil Engineering Window

Innovation is the implementation of new or significantly modified products (goods or services) or processes, new marketing method or the new organizationa l methods in business practices, workplace organization or external relations. The competitiveness of a country depends on the innovation and development capabilities of the country's industry hence to the importance given to innovation. While the development of non-innovative countries is limited, these countries are destined to remain poor and under-developed. The most crucial sector of the economy, which is called "the locomotive sector", in other words, triggering all the other sectors, the construction sector is one of the sectors to be affected by the rapid innovation. Although in other industries consensuses about the importance of innovation have been reached, the construction industry is reluctant to agree about innovation and innovation management. Because of that, the construction industry is accused of not being consistently innovative and of being conservative. The aims of this study are; to determine that in Turkish construction sector, the adequacy of innovation from civil engineering perspective; to find out which construction areas that need most of innovative practices and what can improve the innovative capacity; to learn about the factors that adversely affect innovation and; to identify the institutions and organizations which should take responsibility for innovation R & D activities.

___

  • 1.Fiş, G.,2010. İnşaat Sektöründe Inovasyon, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul, 89p.
  • 2.Serpell, A., Alvarez, R., 2014. A Systematic Approach for Evaluating Innovation Management in Construction Companies, Procedia Engineering, 85: 464-472.
  • 3.Jorde, T., Teece, D., 1989. Competition and Cooperation: Striking the Right Balance, California Management Review, 25-37.
  • 4.Abernathy, W., Utterback, J., 1978. Patterns of Innovation in Technology, Technology Review, 80(7): 40-47.
  • 5.Bygballe, L. E., Ingemansson, M., 2014.The Logic of Innovation in Construction. Industrial Marketing Management, 43: 512-524.
  • 6.Blayse, A.M., Manley, K., 2004. Key Influences on Construction Innovation, Construction Innovation, 4(3): 143-154.
  • 7.Bozkurt, A., Coşkun,H., Erdiş, E., 2014. Avrupa Birliği İçinde Türkiye İnşaat Sektörünün Yenilikçilik Kapasitesi, 3. Proje ve Yapım Yönetimi Kongresi, 6-8 Kasım.
  • 8.Yu, W., Cheng, S., Wu, C., Lou, H., 2012. A Self-Evolutionary Model for Automated İnnovation of Construction Technologies, Automation in Construction, 27: 78-88.
  • 9.O'Connor, J.T., Miller, S.J., 1994. Constructability Programs: Method for Assessment and Benchmarking, Journal of Performance of Constructed Facilities, ASCE, 8(1): 46-64.
  • 10.Yang, L.R., O'Connor, J.T., Chen, J.H., 2007.Assessment of Automation and Integration Technology's Impacts on Project Stakeholder Success, Automation in Construction, 16(6): 725-733.
  • 11.Halpin, D.W., 1993. Process-Based Research to Meet the International Challenge, Journal of Construction Engineering and Management, ASCE, 119(3): 417-425.
Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlik Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1019-1011
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Ankara-Eskişehir Yüksek Hızlı Tren Hattında Meydana Gelen Geometrik Bozulmaların Değerlendirilmesi

Murat V. TACİROĞLU, Mustafa KARAŞAHİN, Mesut TIĞDEMİR

İş Sağlığı ve Güvenliğinde Risk Analizi ve Değerlendirmesi için Geliştirilmiş Bir Karar Destek Sistemi (Yapay Sinir Ağı)- Atatürk Üniversitesi Örneği

MUHAMMED FATİH ALAEDDİNOĞLU, Selçuk SİNCAR, ABDULLAH NARALAN

Survey of Photovoltaic (PV) Technologies, PV Module Characteristics, Connection Forms and Standards

ÖZGÜR ÇELİK, AHMET TEKE, H. Başak YILDIRIM

Tekil Olmayan Fiksatör Otomasyonu

AHMET AYDIN, D. İbrahim AKÇALI, ERCAN AVŞAR, M. Kerem ÜN, HÜSEYİN MUTLU, TURGAY İBRİKÇİ, Ö.Sunkar BİÇER, Cenk ÖZKAN, Atakan DURMAZ

Konuşma/Müzik Ayrıştırması için Kesikli Dalgacık Dönüşümü Tabanlı Öznitelik Çıkarımı

TİMUR DÜZENLİ, HATİCE DOĞAN, NALAN ÖZKURT

Kentsel Sınırlar: Balıkesir İstasyon Bölgesi ve Çevresinin Sınır Kavramı Aracılığıyla İncelenmesi

Berrin AKGÜN YÜKSEKLİ, Gaye ÖZERK BİROL, Tülay ÇİVİCİ

Mekanize Bir Yeraltı Maden İşletmesinde Gürültü Seviyelerinin İncelenmesi

İLKNUR EROL, OKAN SU

Gaziantep-Şehit Kamil-Karpuzkaya Bölgesi Kalker İşletmesinin Patlatma Parametrelerinin İncelenmesi ve Patlatma Sonrası Parça Boyut Dağılımının Belirlenmesi

AHMET MAHMUT KILIÇ

Butik Otellerin Karakteristik Özelliklerinin Saptanması

Eda CAN, ONUR ERMAN

Türkiye İnşaat Endüstrisindeki İnovasyon Düzeyinin İnşaat Mühendisliği Penceresinden Görünümü

OLCAY GENÇ, Ayça BOZKURT, Hilmi COŞKUN, ERCAN ERDİŞ