Mekanize Bir Yeraltı Maden İşletmesinde Gürültü Seviyelerinin İncelenmesi

Yeraltı madenciliğinde çeşitli makinelerden kaynaklanan gürültülere uzun zaman maruz kalınması çalışanlarda işitme kaybına bağlı meslek hastalıklarının oluşmasına sebebiyet vermektedir. Bu çalışmada mekanize bir yeraltı maden işletmesinde çalışan bazı maden makinalarının gürültü seviyeleri ölçülmüştür. Daha sonra makinelerin en düşük, en yüksek, ortalama ve eşdeğer gürültü seviyeleri belirlenmiş ve işçilerin maruz kalabileceği gürültü seviyeleri (LEX,8h) hesaplanmıştır. Elde edilen ölçüm sonuçları gürültü yönetmeliğine göre değerlendirildiğinde; martoperfaratörün gürültü seviyesi maruziyet sınır değerinin üzerinde (87 dBA) olduğu, kesici yükleyicinin en yüksek maruziyet eylem değerinin (85 dBA) üzerinde olduğu, diğer kazı ve taşıma araçlarının ise en düşük ve en yüksek maruziyet eylem değerleri (80-85 dBA) arasında veya en düşük maruziyet eylem değerinin (80 dBA) altında olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, mekanize bir yeraltı maden işletmesinde çalışan kazı ve taşıma araçlarının gürültü düzeylerinin iş sağlığı açısından çok yüksek olmadığı ortaya çıkmıştır

Investigation of Noise Levels in a Mechanized Underground Mine

Long time exposure to noise, which arise from various types of mining machines, causes occupational diseases associated with hearing loss on the workers in underground mining. In this study, the noise level of some mining machines in a mechanized underground mine was measured. Then, minimum, maximum, average, and equivalent noise levels of machines were determined and also exposure of workers to noise levels (LEX, 8h) was calculated. When the results of noise measurements were evaluated according to noise regulations; it was found that LEX, 8h of jackhammer is higher than exposure limit value (87 dBA), LEX, 8hof shearer is higher than the highest exposure value (85 dBA), LEX, 8h of other excavation and transportation machines are between the highest and lowest exposure limit value (80-85 dBA) or under the lowest exposure limit value. As a result, it is a fact that noise levels of excavation and transportation machines operated in a mechanized underground mine are not too high in terms of occupational health.

___

  • 1.Sorin, S., Ciprian, V., Marius, K., Lorand, T., 2013. Exposure of Workers to Noise in Mining Ind. Appl Mech Mater430, 281-284.
  • 2.Cinar, I., Sensogut, C., 2013. Evaluation of Noise Measurements Performed in Mining Sites for Environmental Aspects. Int J Environ Res 7, 383-386.
  • 3.Roy, S., Adhikari, G.R., 2007. Worker Noise Exposures from Diesel and Electric Surface Coal Mining Machinery. Noise Control Eng J 55, 434-437.
  • 4.Kumar, B.R., Vardhan, H., Govindaraj, M., 2011. Sound Level Produced During Rock Drilling vis-a-vis Rock Properties. Eng Geol 123, 333-337.
  • 5.Delibalta, M.S., Kahraman, S., Comakli, R., 2015. The Usability of Noise Level from Rock Cutting for the Prediction of Physico-Mechanical Properties of Rocks. Fluct Noise Lett 14 (1), 12 p.
  • 6.Hasgür, İ., 1998. Gürültü Kirliliğinin Türk Mevzuatındaki Yeri. Çevre Dergisi, s. 31-33.
  • 7.Kurtuluş, C., Endeş, H., 1998. İzmit'te Karayolu ve Demiryolunda Taşıt Gürültüsünü Etkileyen Etmenlerin İncelenmesi, Uygulamalı Yerbilimleri, 1 (1), 31-38.
  • 8.Şensöğüt, C., Çınar İ., 2006. Açık Ocaklarda Gürültü Yayılımının Geliştirilen Bir Model ile İncelenmesi, Madencilik, 45 (3), s. 27-33.
  • 9.Berk, M.,Önal, B., Güven, R., 2011.Meslek Hastalıkları Rehberi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, 245-256, Ankara.
  • 10.Yost, W.A., 2007. Hearing Thresholds, Loudness of Sound and Sound Adaptation in, Handbook of Noise and Vibration Control, pp. 286-292, Ed Crocker, M.J., John Wiley&Sons, New York.
  • 11.Mcbridge, D.I., 2004. Noise-Induced Hearing Loss and Hearing Conservation in Mining, Occupational Medicine, 54, 290-296.
  • 12.May, J.J., 2000. Occupational Hearing Loss. Am J Ind Med 37, 112-120.
  • 13.Çakar, Y. 1988. İşyerlerinde Gürültü, Titreşim ve Işınların İnsan Sağlığına Zararları ve Koruma, Mühendis ve Makina, 29 (336), 2 s.
  • 14.Lusk, S.L., Hagerty, B.M., Gillespie, B., Caruso, C.C., 2002. Chronic Effects of Workplace Noise on Blood Pressure and Heart Rate. Arch Environ Health 57, 273-281.
  • 15.Çınar, İ., 2005. Madencilikte Gürültü Analizi, Modellenmesi ve Haritalanması, Doktora Tezi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Selçuk Üniversitesi, Konya, s 141.
  • 16.Onur, A.H., 2015. Meslek Hastalıkları,Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Maden Müh. Bölümü, İzmir.
  • 17.TS2607 ISO 1999, 2005. Akustik-İş Yerinde Maruz Kalınan Gürültünün Tayini ve BuGürültünün Sebep Olduğu İşitme Kaybının Tahmini, Türk Standardı, Ankara, 26 s.
  • 18.Famur, 2012. Famur Kesici Yükleyici Katoloğu, Katowice, Polonya, 8 s.
  • 19.Bilgin, N., Copur, H., ve Balcı, C. 2014. Mechanical Excavation in Mining and Civil Industries. 1stedn. CRC Press, New York.20.Gürültü Yönetmeliği, 2013. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Resmi Gazete, 28.07.2013 Tarih, Sayı 28721, Ankara.
Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlik Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1019-1011
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Danaçayır (Sındırgı-Balıkesir) KaolinYatağınınMineralojik-Jeokimyasal Özellikleri: Kaolinleşme Sırasındaki Majör; Eser ve Nadir Toprak Elementlerinin Mobilizasyonu

Fazlı ÇOBAN

Ankara-Eskişehir Yüksek Hızlı Tren Hattında Meydana Gelen Geometrik Bozulmaların Değerlendirilmesi

Murat V. TACİROĞLU, Mustafa KARAŞAHİN, Mesut TIĞDEMİR

An Experimental Study About Sewability and Bending Strenght Properties of Cotton Fabrics

GAMZE GÜLŞEN BAKICI, FÜSUN DOBA KADEM

İş Güvenliği Risk Değerlendirme Analiz Modellemesi ve Yazılımının Bulanık Mantıkla Oluşturulması

MEHMET ZİLE

İş Sağlığı ve Güvenliğinde Risk Analizi ve Değerlendirmesi için Geliştirilmiş Bir Karar Destek Sistemi (Yapay Sinir Ağı)- Atatürk Üniversitesi Örneği

MUHAMMED FATİH ALAEDDİNOĞLU, Selçuk SİNCAR, ABDULLAH NARALAN

Isıtma Tesisatında Kullanılan Plastik Borular için Sürtünme Basınç Kaybı Gradyanı Çizelgesinin Hazırlanması ve Örnek Projeye Uygulanması

MEHMET TAHİR ERDİNÇ, ALPER YILMAZ, Tuncay YILMAZ

Tekil Olmayan Fiksatör Otomasyonu

AHMET AYDIN, D. İbrahim AKÇALI, ERCAN AVŞAR, M. Kerem ÜN, HÜSEYİN MUTLU, TURGAY İBRİKÇİ, Ö.Sunkar BİÇER, Cenk ÖZKAN, Atakan DURMAZ

Ortopedik Uygulamalarda Bilgisayarlı Denetim Sistemi

ERCAN AVŞAR, İbrahim D AKÇALI, AHMET AYDIN, M. Kerem ÜN, HÜSEYİN MUTLU, TURGAY İBRİKÇİ, Cenk ÖZKAN, Ö.Sunkar BİÇER

Kentsel Sınırlar: Balıkesir İstasyon Bölgesi ve Çevresinin Sınır Kavramı Aracılığıyla İncelenmesi

Berrin AKGÜN YÜKSEKLİ, Gaye ÖZERK BİROL, Tülay ÇİVİCİ

Fakılar Boksit CevherÖzellikleri ve Potansiyeline ait ilk Bulgular (Çamlıyayla/Mersin)

NİL YAPICI, HAKAN GÜNEYLİ, HATİCE KARAKILÇIK