Stabilizasyon havuzları çıkış sularından mikroalglerin giderilmesinde balık kullanımının bazı kirlilik parametrelerine etkisi

Bu çalışmada, stabilizasyon havuzu çıkış sularından balık kullanarak alg giderilmesi ve balık kullanımının pH, $BOİ_5$, KOİ, $NH_4-N$, $NO_2$ gibi kirlilik parametrelerine etkisi araştırılmıştır. Araştırmada kullanılan balık türleri Oreochromis niloticus ve Oreochromis aureus dur. Araştırma sonunda her iki türün de besin olarak model havuzdaki algleri kullanmak suretiyle alg gideriminde etkili olduğu görülmüştür. Ayrıca alg giderimine bağlı olarak çıkış suyundaki KOİ ve $BOİ_5$ konsantrasyonlarının düştüğü görülmüştür. Balık sayısının artırılması ile giderim verimi yükselmektedir. Ancak, bu süreç içinde ölçülen pH, $NH_4-N$, ve $NO_2$ parametrelerinin yükseldiği gözlenmiştir.

The effect of fish usage to some pollution parameters for removal of algae from stabilization ponds effluent

In this study, the removal of algae from stabilization ponds effluent by using fish and the effect of this method on some pollution parameters such as pH, $BOD_5$, COD, $NH_3$, $NO_2$ have been evaluated. Oreochromis niloticus and Oreochromis aureus species had been used during the experiments. At the end of the study it has been found that both of fish species provided well algae removal due to feed on algae. It was also observed that COD and $BOD_5$ concentrations in the effluent were decreased depending on the algae removal. As the number offish increased in model ponds the removal efficiency had been increased. But increase of pH,$NH_4-N$ and $NO_2$ parameters has been observed during the process.