Nefes Yoğuşturucu

İnsan nefes alıp verirken ciğerlere giren temiz havanın nemi burada yükselir ve hava tekrar dışarı verildiğinde yüksek oranda nem ihtiva eder, Son yıllarda astım gibi hava yolu rahatsızlıklarıyla ilgili tıbbi araştırmalarda insan nefesindeki bu nemin voğuşturulmasıv/a elde edilen sıvının laboratuvar tetkiklerinin yapılması büyük bir önem arzetmekiedir. İnsan nefesindeki nemi yoğuştıırmak üzere bir soğutucu tasarlanarak, Malatya Meslek Yüksekokulu İkiimlendirme Soğutma Programı atölyelerinde üretilmiş ve tıbbi araştırmalarda kullanılmaya başlanmıştır. Hu soğutucu ile insan nefesindeki nem tamamen hijyenik ortamda yoğuşnırukırak yaklaşık 5-6 dakikalık bir sürede 3-4 m! sıvı elde edilmektedir.

___

1. RietscheUE. and Raiss, W., Çeviren: Köktiirk,U., “İsılına, Havalandırma ve İklinılendinne Tekniği\", An Kifabevi, çili 2, 35s., İsianhııl, 1974.

2. KipsJ.C, Khahumav.S.A and Barncs,P.J., \"Noninvasive Assessmcnt of Ainvay inflammation in Astlıma, ” Asıkına, Enmpeaıı Respiranny Monoyrapk, Etımpean Respıratory Socieîy, Moııngraph 23, V 3, 164-179, Janaary, 2003.