Bir Konfeksiyon İşletmesinde Seçilmiş Ergonomik Risklerin İş Sağlığı ve Güvenliği Kapsamında Analizi ve Risk Değerlendirmesi

Bu çalışmada, seçilmiş büyük ölçekli, dış giyim alanında üretim yapan bir hazır giyim işletmesinde ergonomi ve iş kazalarının oluşmasına ait seçilmiş ergonomik riskler değerlendirilmiştir. Bu ergonomik riskler; ağır kaldırma, uzun süre çalışma, yoğun odaklanma, tekrarlayan hareketler ve uzanma, çekme, dönme vb. hareketler olmak üzere beş açıdan tanımlanmıştır. Risk değerlendirme için Fine Kinney metodu kullanılmıştır. Çalışmada hazır giyim işletmelerinde Ayakta durma ve elle taşıma gibi faaliyetlerin çok fazla olduğu ve bu nedenle uygunsuz çalışma duruşları, gerilme, zorlanma gibi büyük ergonomik risklerin olduğu tespit edilmiş ve çözüm önerileri ortaya konulmuştur.

Analysis and Risk Assessment of Selected Ergonomic Risks in the Apparel Industry in the Context of Occupational Health and Safety

The ergonomics and chosen ergonomic risks connected to the occurrence of occupational accidents in a large-scale ready-made garment manufacturing company were assessed in this study. Heavy lifting, lengthy work, intense focus, repeated actions and reaching, pushing, twisting, and other ergonomic dangers are divided into five categories. For risk evaluation in the study, the Fine Kinney approach was employed. In the study, it was decided that there are too many activities in ready-made clothes firms, such as standing and carrying by hand, and that there are significant ergonomic concerns, such as incorrect working postures, stress, and strain, and that solutions have been proposed.

___

  • 1. Berry, C., 2009. A Guide to Ergonomics, Occupational Safety and Health Division, N.C. Department of Labor, https://digital.ncdcr.gov/ digital/collection/p249901coll22/id/23661, Erişim Tarihi: 10.08.2021
  • 2. Yalçın, E., Ayvaz, B., 2018. İşletmelerde İş Sağlığı ve Güvenliği Açısından Ergonomik Risk Ölçümü: Tekstil Sektöründe Bir Uygulama. İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 17(34), 13-30.
  • 3. Deste, M., Sever, S., 2019. İmalat İşletmelerinde Ergonomik Risk Değerlendirme Yöntemleri Üzerine Bibliyometrik Bir Analiz. Ekev Akademi Dergisi, Icoaef Özel Sayısı 2019, 209-224, http://www.ekevakademi.org/ Makaleler/719561717_11%20Mustafa%20DESTE-Sami%20SEVER.pdf, Erişim Tarihi:11.01.2021.
  • 4. Ergör, A., 2014. İnternet: HAS 5030 Biyolojik ve Ergonomik Risk Etmenleri. Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi 3(3), ÖS: Ergonomi 2015, 623-629.
  • 5. Kahraman, M.F., 2012. Ergonomik Risk Değerlendirme Yöntemlerinin Çok Ölçütlü Karar Verme Teknikleri ile Önceliklendirilmesi ve Bütünleşik Bir Model Önerisi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 103.
  • 6. Felekoğlu, B., Özmehmet Taşan, S., 2017. İş ile İlgili Kas İskelet Sistemi Rahatsızlıklarına Yönelik Ergonomik Risk Değerlendirme: Reaktif/proaktif Bütünleşik Bir Sistematik Yaklaşım. Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University, 32(3), 777-793.
  • 7. http://www.eumusc.net, The EuropeanMusculoskeletal Conditions Surveillance andInformation Network. Musculoskeletal healthin Europe report v5.0., http://www.eumusc.net /myUploadData/files/Musculoskeletal Healthin Europe Report v5.pdf., Erişim tarihi 12.01.2022.
  • 8. Ağırgan, M., 2020. Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Farkındalık ve Uygulanabilirlik Araştırması: Trakya Örneği. İstanbul Ticaret Üniversitesi, Fen Bilimleri Dergisi, 19(37), 57-68.
  • 9. Cömert, M., Doba Kadem, F., 2015. Dikim Bandında Bir Proses Analizinin Uygulaması. Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 30(1), 151-166.
  • 10. Kumaş, Z., Sabır, E.C., Duru Baykal, P., 2016. Konfeksiyon İşletmesinin Verimliliği İçin İş Etüdü Tekniği Kullanımı. Çukurova Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 31(1), 175-189.
  • 11. Karabulut, M., Yıldız Kumru, P., Onursal, F.S., 2020. Altı Sigma Yaklaşımı ve Tekstil Sektöründe Bir Uygulama, Beykoz Akademi Dergisi, 8(1), 1-19.
  • 12. Doba Kadem, F., 2017. Ready-made Garment (RMG) Industry and Occupational Health and Safety. 2nd International Mediterranean Science and Engineering Congress, October 25-27, 2017.
  • 13. Kinney, G.F., Wiruth, A.D., 1976. Practical Risk Analysis for Safety Management. NWC Technical Publication 5865, Naval Weapons Center, China Lake CA, USA, 1976.
Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi dergisi-Cover
  • ISSN: 2757-9255
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

İki Bağımsız Log-Normal Dağıtılmış Rastgele Değişkenin Toplamının Logaritması Olan Rastgele Değişkenin Parametrelerinin Hızlı Hesaplanması

Zekeriya TÜFEKÇİ, Gökay DİŞKEN

Türkiye’de Pamuk Saplarının Biyogaz ve Sentez Gazı Potansiyelinin Değerlendirilmesi

Nazife Işık HAYKIR

Elektrikli Araçların Kablosuz Güç Transferi Sistemi için Dairesel Bobinli Bir Transformatörün Tasarımı ve Veriminin Analizi

Yıldırım ÖZÜPAK

Farklı Atkı Sıklıklarına Sahip Denim KumaĢların AĢınma Sonucunda DeğiĢen Optik Özelliklerinin Ġncelenmesi

R. Tuğrul OĞULATA, Sabiha SEZGİN BOZOK

Yeraltı Kömür Maden Makinaları Operatörlerinin Gürültü ve TitreĢim Maruziyetlerinin AraĢtırılması

İlknur EROL

Türkiye’deki Rüzgâr Santrallerinin ve Kurulu Rüzgâr Gücünün Analizleri

Akın İLHAN, Beşir ŞAHİN, Mehmet BİLGİLİ

İnce Numara Kompakt İpliklerin Katlama-Bükümünde Hamel Büküm (Elasto-Twist) Teknolojisinin Kullanımı ve İplik Özellikleri

Osman BABAARSLAN, Mehmet ŞAHİN

Bir İçerik-Tabanlı Ürün Öneri Yaklaşımı

Yıltan BİTİRİM

2007 ve 2018 Yılları Türkiye Deprem Yönetmeliklerine Göre Zemin Parametreleri ve Deprem Verilerinin Karşılaştırılması; Siirt İli Vaka Çalışması

Mehmet Hayrullah AKYILDIZ, Ersin AYHAN

Poliüretan ile Güçlendirilmiş Balastın Hareket Eden Tekerlek Yükü Altındaki Deformasyon Davranışının Nümerik Olarak İncelenmesi

Halil İbrahim FEDAKAR