İnce Numara Kompakt İpliklerin Katlama-Bükümünde Hamel Büküm (Elasto-Twist) Teknolojisinin Kullanımı ve İplik Özellikleri

Tekstil sektörünün ana hammaddesi olan iplik, tek kat olarak üretildiğinde bazı fiziksel özellikleri sınırlı kalabilmektedir. Ayrıca değişen ve gelişen nihai ürün özellikleri paralelinde tek kat ipliklerden ekstra fiziksel özellikler istenmektedir. Bunun bir sonucu olarak katlama ve büküm prosesleri, iplikteki fiziksel özellikleri geliştirmek amacı ile başvurulan bir yöntem haline gelmiştir. Günümüzde en fazla kullanılan büküm yöntemi two-for-one büküm yöntemidir. Her ne kadar çok az bilinse de Hamel büküm (elasto-twist) yöntemi de uygulanmakta olan bir diğer yöntemdir. Bu çalışmada Hamel büküm sisteminde beş farklı büküm değerinde Ne 70/2 iplik üretilmiştir. Üretilen iplik numunelerinin Uster, CV, kalın yer, ince yer, neps, mukavemet ve tüylülük değerleri tespit edilmiş ve elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, büküm etkisi altında incelenen kalite parametrelerinde tüm numune grupları üzerinde iyileşme olduğunu ve bu sistemde de büküm seviyesinin kalite parametreleri üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğunu göstermiştir.

Use of Hamel Twist (Elasto-Twist) Technology in Doubling-Twisting of Fine Number Compact Yarns and Yarn Properties

When the yarn, which is the main raw material of the textile industry, is produced as a single ply, some of its physical properties may be limited. In addition, in parallel with the changing and developing final product properties, extra physical properties are required from single ply yarns. As a result, folding and twisting processes have become a method used to improve the physical properties of the yarn. The most used twisting method today is the two-for-one twisting method. Although little known, the Hamel twist (elasto-twist) method is another method that is being used. In this study, Ne 70/2 yarn with five different twist values was produced in the Hamel twist system. Uster, CV, thick place, thin place, neps, strength and hairiness values of the produced yarn samples were determined and the obtained data were evaluated. The findings showed that the quality parameters examined under the effect of twisting improved on all sample groups and that the twist level had a significant effect on the quality parameters in this system.

___

  • 1. Stepanovic, J., Radivojevic, D., Petrovic, V., Golubovic, S., 2010. Analysis of the Breaking Characteristics of Twisted Yarns. Fibres &Textiles in Eastern Europe, 2(79), 40-44.
  • 2. Oxtoby, E., 1985. Spun Yarn Technology Butterworth Publishing. London, 175-181.
  • 3. Yılmaz, D., Özkan, H., Kimya, C., 2008. Kısa Stapel İplikçilikte Siro İplik Özelliklerinin İncelenmesi. Tekstil Teknolojileri Elektronik Dergisi, 2, 1-16.
  • 4. Najar, S.S., Khan, Z.A., Wang, X.G., 2006. The New Solo-siro Spun Process for Worsted Yarns. Journal of the Textile Institute, 97(3), 205-210.
  • 5. Temel, E., Çelik P., 2010. %100 Polyester ve Polyester/pamuk Karışımı Siro-spun İpliklerin Eğrilebilirliğinin İncelenmesi. Tekstil ve Konfeksiyon, 20(1), 23-29.
  • 6. Ömeroğlu, S., 2002. Kompakt İplikçilik Sisteminde Üretilen İpliklerin Yapısal Özellikleri ve Bazı Parametrelerinin Üzerine Bir Araştırma. Doktora Tezi, Uludağ Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü, Bursa.
  • 7. Maraşlı, S., Cin, M., 2009. Siro Eğirme Sistemi. Gaziantep Üniversitesi Gaziantep Meslek Yüksek Okulu, Bitirme Tezi.
  • 8. Brunk, N., 2004. Reflections on the Spinning of Two-ply Yarns with Eli Twist Compact Set. Spinnovation, 20(6): 16-25.
  • 9. Yılmaz, R., Babaarslan, O., Mörel, A., 2012. Eş Zamanlı Uygulanan Katlama ve Büküm İşleminin Katlı İplik Özellikleri Üzerindeki Etkisi. Tekstil ve Mühendis, 19(86), 24-33.
  • 10. Volkman VTS-10 Makine Kataloğu, 2005.
  • 11. Hamel Büküm Makinesi Kataloğu, 2000.
  • 12. Saraçoğlu, Ö.G., 2011. Metal İçerikli Katlı İplik Üretim İmkânlarının Araştırılması, Bilimsel Araştırma Merkezi Koordinasyon Merkezi, Kayseri, 76.
  • 13. TS 12863:2002 Tekstil-İplikler-Tüylülük Tayini-Foto Elektrik Metot.
  • 14. TS 244 EN ISO 2060:1999 Tekstil-İplikler-Doğrusal Yoğunluk Tayini-Çile Metodu.
  • 15. TS 247 EN ISO 2061 TS EN ISO 2061/2015 Tekstil İpliklerde Büküm Tayini-Doğrudan Sayma Metodu.
  • 16. TS EN ISO 139: 2008 Tekstil - Şartlandırma ve Deney İçin Standart Ortamlar.
  • 17. TS EN ISO 2062/2010 Tekstil- Paketlerden Alınan İplikler-Tek İpliğin Kopma Mukavemetinin ve Kopma Uzamasının Tayini.
  • 18. TS EN ISO 16549:2004 Textiles-Unevenness of Textile Strands Capacitance Method, İplik Düzgünsüzlük ve Hata Tayini Metodu.
Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi dergisi-Cover
  • ISSN: 2757-9255
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Piezoelektrik Levha Viskoz Akışkan ve Rijit Duvardan Oluşan Sistemin Zorlanmış Titreşimine Akışkan Özelliklerinin Etkisi

Zeynep EKİCİOĞLU KÜZECİ

Elektrikli Araçların Kablosuz Güç Transferi Sistemi için Dairesel Bobinli Bir Transformatörün Tasarımı ve Veriminin Analizi

Yıldırım ÖZÜPAK

Türkiye’nin Güneş Enerjisi Potansiyeli ve İskenderun için Örnek Üretim Projeksiyonu

Salih Berkan ATEŞ, Levent Cenk KUMRUOĞLU

Çeşitli Örme Kumaşlarda Farklı Tekniklerle Gözenekliliğin Belirlenmesi ve Hava Geçirgenliği için Optimum Tekniğin Tespiti Üzerine Bir Çalışma

Seval UYANIK, Mehmet MERKEPÇİ

P-S Dalga Hızı ile Doygun ve Kuru Mermerlerin Fiziksel Özelliklerinin İncelenmesi

Eshaq Ali MOHAMMADI, Özen KILIÇ

Fonksiyonel Derecelenmiş Malzeme ve Değişken Kesitli Silindirik Olmayan Helisel Çubukların Titreşimi

Yavuz Çetin CUMA, Faruk Fırat ÇALIM

Yüzeysel Su Kaynağından İçme Suyu Eldesinde Alkali Koagülasyon Metodununun Uygulanması ve Kalsiyum Sertliğinden İleri Gelen Kireç Taşı Oluşumu

Turan YILMAZ, Hasan Kıvanç YEŞİLTAŞ

2007 ve 2018 Yılları Türkiye Deprem Yönetmeliklerine Göre Zemin Parametreleri ve Deprem Verilerinin Karşılaştırılması; Siirt İli Vaka Çalışması

Mehmet Hayrullah AKYILDIZ, Ersin AYHAN

Statik ve Dinamik Yükleme Koşulları Altında Şev-Yüzeysel Temel Etkileşiminin Karşılaştırmalı Güvenlik Analizi

Zülal AKBAY ARAMA, İlknur DALYAN, Muhammed Selahaddin AKIN

İki Bağımsız Log-Normal Dağıtılmış Rastgele Değişkenin Toplamının Logaritması Olan Rastgele Değişkenin Parametrelerinin Hızlı Hesaplanması

Zekeriya TÜFEKÇİ, Gökay DİŞKEN