Lise Kimya 2 Ders Kitabında Deneylerde Kullanılan Kimyasal Maddelerin Tehlikeli Özellikler Açısından İncelenmesi, Öğrencilerin Kimyasal Maddelelere İlişkin Bilgilerinin Araştırılması ve Öneriler

Çalışma kapsamında, Milli Eğilim Bakanlığı tarafından ders kitabı olarak okutulan Lise Kimya 2 ders kitabında yer alan toplam 9 deney incelenmiş ve bu deneyler de kullanılan ve tehlikeli olan kimyasal maddelere ilişkin güvenlik bilgilerinin yeterlilikleri araştırılmış ve bu bilgilerin eğitim programında yer alması için öneriler getirilmiştir. Ayrıca öğrencilerin kimyasal maddelerin Tehlikeleri hakkındaki bilgilerini ve okullarında deney yapıp yapmadıklarını değerlendirebilmek için "Kimyasal Maddelerin Tehlikeli özellikleri (KMTÖ)" ne yönelik 1(1 bilgi sorusu toplam 85 lise ikinci sınıf öğrencisine uygulanmıştır. Öğrencilerin yanıtlarının değerlendirilmesi sonucunda 85 öğrenciden 69 'nun okullarında kimya dersi kapsamında deney yaptıkları, 9 KMTÖ sorusunu ise %60-%2l aralığında başarıyla cevapladıkları saplanmıştır.

Within the scope of the study, a total amount of 9 experiments mentioned in the high school 2nd class chemistry book chosen by the Ministry of National Education as the studybook were analyzed. The adequacy of the safety data of dangerous chemical substances used throughout the relevant experiments was investigated and relevant suggestions were raised so as to incorporate this topic in the education schedule. Furthermore, 10 questions regarding the "Dangerous Features of the Chemical Substances" were asked to 85 high school 2nd class students in order to assess their knowledge about the possible dangers that might be caused by those chemical substances and whether the students perform any experiment at school. The knowledge percentage of the students were evaluated to be ranging from 60% to 21% after having checked their answers. 69 students out of 85 were found out to be carrying out experiments at their chemistry classes.

___

  • Baykul.Y (1999). İstatistik Metotlar ve Uygulamalar. 3. Baskı. Anı Yayıncılık. Ankara.
  • Bloom, B. S., Hastings J. T. ve Maduas G. F (1971). Handbook on Formative and Summative Evaluation of Student Learning. Me Graw-Hill Book Company. New York.
  • Demirel, Ö (1999). Kuramdan uygulamaya Eğitimde Program Geliştirme. Pegem A Yayıncılık. Ankara.
  • Erden, A. M (1993). Eğitimde Program Değerlendirme. Pegem Yayınları No: 6, Ankara.
  • Karasar, N (1998). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Nobel Yayıncılık. Ankara.
  • Ornstein, C. A. ve Hunkins, p. F (1988). Curriculum: Foundations, Principles and Issues. Printice Hall. Englewood Cliffs.
  • Özçelik, D. A (1982). Ölçme ve Değerlendirme. ÖSYM Yayınları. Ankara.
  • Postner, J. G (1995). Analysing The Curriculum. Second Edition. Me Graw-Hill Book Company. New York.
  • Wolf, M. R (1991). The International Encyclopedia of Curriculum. Pergamon Pies. Oxford.