Yaygın idiopatik nekrobiyozis lipoidika: olgu sunumu

Nekrobiyozis lipoidika, granülomatöz bir deri hastalığı olup etyolojisi ve patogenezi tam açıklanamamıştır. nekrobiyozis lipoidika ile diabetes mellitus birlikteliği sık sık tartışılmakta ve mikroanjiyopatinin önemli bir role sahip olduğu düşünülmektedir. Tedavi seçenekleri çok olmasına rağmen standart tedavi modeli yoktur. Bu çalışmada bacaklarında başlayıp vücuduna yayılan, yaygın cilt lezyonları olan ve punch biyopsi ile nekrobiyozis lipoidika tanısı konulan 43 yaşındaki bayan hasta sunuldu. Hastada nekrobiyozis lipoidika ile beraber eş zamanlı diyabetes mellitus olduğu saptandı. Tedavi sonrası diyabetes mellitus kliniği düzelen ama nekrobiyozis lipoidika tablosu tam olarak düzelmeyen hastaya; yapılan testlerinde otoimmün hepatit saptanılarak immünsupresif tedavi verildi ve hastanın tedavisi sağlandı. Olgumuz bazında nekrobiyozis lipoidika etyolojisi ve tedavisi literatür eşliğinde değerlendirildi.

Diffuse idiopathic necrobiosis lipoidica: case report

Necrobiosis lipoidica is a granulomatous skin disease whose etiology and pathogenesis are not fully explained. The association of necrobiosis lipoidica with diabetes mellitus is frequently discussed and it is thought that microangiopathy plays an important role. Although there are many treatment options, there is no standard treatment model. In this study; a 43-year-old female patient with common skin lesions and punch biopsy and necrobiosis lipoidica diagnosis was presented. The patient was found to have concomitant diabetes mellitus with necrobiosis lipoidica. After treatment, diabetes mellitus clinic resolves but the necrobiosis lipoidica does not fully recover; Autoimmune hepatitis was detected and immunosuppressive treatment was given and the patient's treatment was provided. In this case report, etiology and treatment of necrobiosis lipoidica have been discussed based on this case..

___

  • 1. Sibbald C, Reid S, Alavi A. Necrobiosis Lipoidica. Dermatol Clin. 2015;33:343-60.
  • 2. Rollins TG, Winkelmann RK. Necrobiosis lipoidica granulomatosis. Necrobiosis lipoidica diabeticorum in the nondiabetic. Arch Dermatol. 1960;82:537-43.
  • 3. Rashtak S, Pittelkow MR. Skin involvement in systemic autoimmune diseases. Curr Dir Autoimmun. 2008;10:344-58.
  • 4. İşçimen A. Diabetes mellitus'lu hastalarda deri belirtileri. Dermatose. 2004;3:18-25.
  • 5. Kota SK, Jammula S, Kota SK, Meher LK, Modi KD. Necrobiosis lipoidica diabeticorum: A case-based review of literature. Indian J Endocrinol Metab. 2012;16:614-20.
  • 6. Jockenhofer F, Kroger K, Klode J, Renner R, Erfurt-Berge C, Dissemond J. Cofactors and comorbidities of necrobiosis lipoidica: analysis of the German DRG data from 2012. J Dtsch Dermatol Ges. 2016;14:277-84.
  • 7. Franklin C, Stoffels-Weindorf M, Hillen U, Dissemond J. Ulcerated necrobiosis lipoidica as a rare cause for chronic leg ulcers: case report series of ten patients. Int Wound J. 2015;12:548-54.
  • 8. Reid SD, Ladizinski B, Lee K, Baibergenova A, Alavi A. Update on necrobiosis lipoidica: a review of etiology, diagnosis, and treatment options. J Am Acad Dermatol. 2013;69:783-91.
  • 9. Uva L, Freitas J, Soares de Almeida L, Vasques H, Moura C et al. Squamous cell carcinoma arising in ulcerated necrobiosis lipoidica diabeticorum. Int Wound J. 2015;12:741-3.
  • 10. Feily A, Mehraban S. Treatment modalities of necrobiosis lipoidica: a concise systematic review. Dermatol Reports. 2015;7:5749.
  • 11. Özcanlı Ç, Yıldırım M, Baysal V, Karahan N. A case of multiple necrobiosis lipoidica diabeticorum: a good response to acetylsalicylic acid treatment. SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi. 2001;8:12-15.
Cukurova Medical Journal-Cover
  • ISSN: 2602-3032
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1976
  • Yayıncı: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Çarpık dağılımlı verilerde ROC eğrisi altında kalan alan tahmininde transformasyon etkili mi?

İlker ÜNAL

Hemoroidektomi sonrası sıcak su oturma banyosu veya sıcak duş mu etkili: kanıtlar hangi düzeydedir?

Burcu OPAK YÜCEL, Mevlüde KARADAĞ

Sigaranın akciğer yaşı ve solunum fonksiyon testleri üzerine olan etkisi

Nur Demirbaş, Ruhuşen Kutlu

İnsan amniotik hücre kültüründe nikotin ve resveratrolün Sox2 ve Sox4 genlerinin ekspresyon seviyeleri üzerindeki etkilerinin real time PCR ile araştırılması

Gamze CÖMERTPAY, Ümit LÜLEYAP, Mehmet Bertan YILMAZ, Turan TUFAN, Perçin PAZARCI

Entübasyon sırasında oluşan dental travmaya yaklaşım: olgu sunumu

Gamze KÜÇÜKOSMAN, Bengü Gülhan AYDIN, Mehmet BEREKET, Tuğba NALE, Hilal AYOĞLU

Antikoagulasyonla başarılı bir şekilde tedavi edilen portal ve splenik trombozla kombine superior mezenterik ven trombozu

Rahman ŞENOCAK, Oğuz HANÇERLİOĞULLARI, Murat URKAN, Mehmet Fatih CAN, Abdurrahman ŞİMŞEK

Konjenital nefrotik sendromlu bir infantta periton diyalizine bağlı olarak görülen nadir bir komplikasyon olarak şiloz asit

Faruk EKİNCİ, Rıza Dinçer YILDIZDAŞ, Özden Özgür HOROZ, Engin MELEK, Ercüment PETMEZCİ, İlknur TOLUNAY

Akut inferior miyokard infarktüsü ile prezente olan tip A aortik diseksiyon

Veysel TOSUN, Necmettin KORUCUK, Ali Yaşar KILINÇ, Salih ÖZÇOBANOĞLU, Murathan KÜÇÜK

Şizofreni ve bipolar bozukluğu olan hastalarda içselleştirilmiş damgalanma, benlik saygısı ve algılanan sosyal destek

Hülya KÖK, Satı DEMİR

Çocukluk çağı miks konnektif doku hastalığı: olgu serisi

Rabia Miray Kışla Ekinci, Sibel Balcı, Derya Ufuk Altıntaş, Mustafa Yılmaz