Resveratrolün risperidon kaynaklı beyin hasarına ve metabolik yan etkilere karşı koruyucu etkisi

Amaç: Bu çalışmanın amacı, risperidon’un (RIS) çeşitli nörotransmitter reseptörlerin ekspresyonu yoluyla kilo alımı/kaybı üzerindeki etkisine karşı resveratrol’ün (RSV) koruyuculuğunu araştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Otuz beş dişi Spraque-Dawley sıçan: kontrol, RIS, RIS+RSV-1, RIS+RSV-2, RIS+RSV-3 olmak üzere 5 gruba ayrıldı. Sıçanlara, 14 gün boyunca RIS (2 mg/kg/gün) ve RSV (20, 40 ve 80 mg/kg/gün) oral yoldan uygulandı. Uygulamanın 15. gününde kan ve beyin dokuları analiz için alındı.Bulgular: RSV gruplarındaki azalmış nöropeptid Y1 ekspresyon seviyelerinin, RSV ile uyarılan kilo kaybıyla ilişkili olduğu görüldü. Dopamin D1 reseptörü ve seratonin 5-HT2c ekspresyon seviyeleri, RSV uygulanması ile anlamlı olarak azaldı. Ayrıca RSV’nin, glikoz, triiyodotironin, tetraiyodotironin ve total antioksidan kapasitesini arttırdığı ve kolesterol, trigliserit, yüksek yoğunluklu lipoprotein, düşük yoğunluklu lipoprotein, tiroid uyarıcı hormon, oksidatif stres indeksi ve total oksidan kapasitesi  düzeylerini anlamlı derecede azalttığı görüldü.Sonuç: Çalışmamızda; günlük RSV alımının antioksidan kapasitesini arttırdığı, apoptotik hücre hasarına ve ölüm olasılığına karşı koruduğu görüldü. RSV, terapötik etkinliği arttırmak için etkili bir tedavi olabilir.

The protective effect of resveratrol against risperidone-induced brain damage and metabolic side effects

Purpose: The aim of this study was to investigate the protective effect of resveratrol (RSV) against risperidone (RIS) on weight gain/loss via of the expression of some various neurotransmitter receptors. Materials and Methods: Thirty five female Spraque-Dawley rats were divided into 5 groups (n=7): Control, RIS, RIS+RSV-1, RIS+RSV-2, RIS+RSV-3. Rats were treated orally with RIS (2 mg/kg/day) and RSV (20, 40 and 80 mg/kg/day) for 14 days. On treatment day 15, blood and brain tissues were removed for analysis. Results: The reduced neuropeptide Y1 expression levels in the RSV groups correlated with the RSV-induced weight loss. The Dopamine D1 receptor and seratonin 5-HT2c expression levels decreased significantly with RSV treatment. In addition, the RSV increased the glucose, triiodothyronine, tetraiodothyronine, and total antioxidant status, and decreased the cholesterol, triglyceride, high density lipoproteins, low density lipoproteins, thyroid-stimulating hormone, oxidative stress index, and total oxidant status levels significantly. Conclusion: The daily treatment with RSV increased the antioxidant capacity, protected the apoptotic cell injury, and the possibility of death. RSV could be an effective course of therapy to enhance therapeutic efficacy. 

___

  • 1
Cukurova Medical Journal-Cover
  • ISSN: 2602-3032
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1976
  • Yayıncı: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Migren ve gerilim tipi baş ağrısı olan hastalarda psikosomatik tanı

Nilüfer SAYILGAN, Hüseyin GÜLEÇ, Füsun Mayda DOMAÇ

Tzanck yaymasının üç günden daha eski herpes lezyonlarının tanısındaki rolü

Bilge FETTAHLIOĞLU KARAMAN

İnfertil kadinlarda çift uyumu ve umutsuzluk düzeyleri

Gülgün Durat, Kevser Özdemir, Gümrah Duygu Çulhacık

Mandibuladaki geniş kistik lezyonların hacmi ile dekompresyon süreleri arasındaki korelasyonu: retrospektif KIBT çalışması

Murat ULU, Seyfi KELEBEK, Fahrettin KALABALIK, Hüseyin AKÇAY

PCR-SSP tekniğine dayalı laboratuvar yapımı HLA-B*27 optimizasyonu ve test kiti geliştirilmesi

Ramazan GÜNEŞAÇAR, Bekir Mehmet KELLECİ, Mehmet Yaşar ÖZKARS, İlkay ADANIR, Mustafa ÇELİK

Nörofibromatozis tip1 hastalarında telomeraz aktivitesi

Serhan KÜPELİ, Ayçin ARKAN, Faruk İNCECİK, Şakir ALTUNBAŞAK

Resveratrolün risperidon kaynaklı beyin hasarına ve metabolik yan etkilere karşı koruyucu etkisi

Deniz TAŞTEMİR KORKMAZ, Sedat BİLGİÇ, Sebile AZIRAK, Ayşe Nilay GÜVENÇ, Nevin KOCAMAN, Mehmet Kaya ÖZER

Şizofreni ve bipolar bozukluk hastalarında depo antipsikotik kullanmanın etkinliği ve güvenirliği

Leman İnanç, Aysun Demir Özdemir, Hüseyin Güleç, Ümit Başar Semiz

Özel yetenek sınavına giren adayların çizim başarısı ile el anatomisi arasındaki ilişki

Ayse Gül KABAKCI, Handan NARİN, Ahmet Hilmi YÜCEL

Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin doğum şekli tercihleri ve etkileyen faktörler

Eliz TEKTAŞ, Gülçin BOZKURT, Ezgi ERGİN, Selma SEZGİN