Ranibizumab uygulanan yaşa bağlı makula dejenerasyonlu hastalarda yaşam kalitesi skorlarının karşılaştırılması

Amaç: Eksudatif tip yaşa bağlı makula dejenerasyonu saptanan ve intravitreal Ranibizumab enjeksiyonu yapılan hastalarda görme keskinlikleri, floresein anjiyografi, optik koherens tomografi ve yaşam kalitesi değişimini değerlendirmek. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma eksudatif tip yaşa bağlı makula dejenerasyonu olan ve ranibizumab enjeksiyonu yapılan 48 hastayı içermektedir. Bu çalışmada hastaların demografik özellikleri, enjeksiyon öncesi ve sonrası düzeltilmiş görme keskinlikleri, anjiyografi, optik koherens tomografi değişiklikleri ve yaşam kalitesi anketi skorları prospektif olarak değerlendirildi. Bulgular: Hastalar ortalama 20±1 ay süreyle takip edildi. Ranibizumab enjeksiyonu sonrası görme keskinliğinde, 3 sıra ve üzerinde kazanımı olan 12 hasta (%25), 3 sıradan az kazanımı olan 28 hasta (%58.3), 3 sıradan az kaybı olan 6 hasta (%12.5) ve 3 sıradan fazla kaybı olan 2 hasta (%4.2)’dır. Yüksek tansiyon ve aile hikayesi pozitif olan hastalarda Erken Tedavi Diyabetik Retinopati Çalışmasındaki artış daha düşük oldu. Bu çalışmada, ranibizumab enjeksiyonu sonrası görme keskinliği artan hastalarda Ulusal Göz Enstitüsü Görsel Fonksiyon Anketi yaşam kalitesi değerlerinin arttığı tespit edildi ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Sonuç: İntravitreal ranibizumab enjeksiyonu ile tedavi edilen eksudatif tip yaşa bağlı makula dejenerasyonlu olguların görme keskinliğinde artış saptandı. Yaşa bağlı makula dejenerasyonu olan hastalarda Ulusal Göz Enstitüsü Görsel Fonksiyon Anketi güvenilir sonuçlar verdi ve işlem sonrası ankette puan artışı saptandı.

Comparison of life quality scores of ranibizumab-treated patients with age-related macular degeneration

Purpose: To evaluate the visual acuity, fluorescein angiography, optic coherence tomography and life quality of patients diagnosed with exudative age-related macular degeneration and administered with intravitreal Ranibizumab injection. Material and Methods: This study included of 48 different patients who were diagnosed as exudative age-related macular degeneration and administered with ranibizumab injection. In this study, demographic characteristics, pre- and post-injection corrected visual acuity, angiography, optic coherence tomography alteration and the scores of quality of life questionnaire were prospectively analyzed. Results: The patients were followed up for 20±1 months on average. After ranibizumab injection, 12 patients (25%) gained ≥3 lines of visual acuity, 28 patients (58.3%) gained ≤3 lines of visual acuity, 6 patients (12.5%) lost ≤3 lines of visual acuity and 2 patients (4.2%) lost ≥3 lines of visual acuity. The increase in Early Treatment Diabetic Retinopathy Study was lower in patients with Hypertension and positive family history In this study, it was determined that The National Eye Institute Visual Function Questionnaire score increased in patients with improving visual acuity after ranibizumab injection and the difference was statistically significant. Conclusion: Visual acuity was found to improve in patients with exudative age-related macular degeneration and treated with intravitreal ranibizumab injection. The National Eye Institute Visual Function Questionnaire provided reliable results in patients with age-related macular degeneration and the questionnaire score was determined to increase following the treatment.
Cukurova Medical Journal-Cover
  • ISSN: 2602-3032
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1976
  • Yayıncı: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Serebral kortikal atrofisi vitamin B12 ile yerine koyma tedavisi sonrası düzelen bir süt çocuğu olgusu

Ebru KESKİN

Parmakta granülositik sarkom: olgu sunumu

Aysin POURBAGHER, Merve ÖZEN, Hülya ASLAN, Sermin TOK, Emrah KOCER

Acil serviste akut pankreatit tanısı alan hastalarda nötrofil lenfosit oranının tanısal değeri

Hasan KARA, Ali DOĞRU, Selim DEĞİRMENCİ, Aysegul BAYİR, Ahmet AK, Mehmet KAFALİ, Emet NAZİK, Osman DOĞRU

Konjenital uzun QT sendromunda tanısal ve yönetimsel zorluklar: tek merkez deneyim

Alev Arslan, Sevcan Erdem, Osman Küçükosmanoğlu, Nazan Özbarlas

Atriyal fibrilasyonun cerrahi tedavisinde azot bazlı kriyoablasyonun güvenirliği ve etkililiği

Hasan UNCU, Funda OCAK, Muhittin SAMSA, Tolga BADAK, İbrahim ÖZSÖYLER

İnguinal kanala mesane herniasyonu: İnguinal herninin önemli bir ayırıcı tanısı.

Süleyman Solak, Yahya Acar, Emin Uysal

Polikistik over sendromunda over volümü ölçümü ve metabolik değerlendirme: kesitsel gözlemsel çalışma

Mehtap EVRAN, Hüseyin BALLI, Murat SERT, Bekir TETİKER

Alt ekstremite cerrahisi geçiren yaşlı hastalarda genel ve rejyonel anestezi sonrası görülen deliryum sıklığı ve risk faktörlerinin karşılaştırılması

İlke Küpeli, Ersel Güleç, Ebru Biricik, Ömer Biçer, Yasemin Güneş

Geç tanı konulan 38 klasik fenilketonurili hastanın nörolojik açıdan değerlendirilmesi

Zeliha Haytoğlu, Özlem Hergüner, Süreyya Soyupak, Ali Topaloglu, Bilgin Yüksel, Güler Özer, Neslihan Mungan

Sezaryende cilt insizyon uzunlukları

Mustafa Ulubay, Mustafa Öztürk, Ulaş Fidan, Uğur Keskin, Fahri Fıratlıgil, Mehmet Kıncı, Müfit Yenen