YAYLI ÇALGI EĞİTİMİNDE BİRDEN ÇOK EĞİTİMCİYLE ÇALIŞMANIN ÖĞRENCİLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Bu araştırmada, bireysel yaylı çalgı eğitiminde iki ve üzeri eğitimciyle çalışmış olan öğrencilerin, bu durumdan olumlu ve olumsuz etkilenme düzeyleri ortaya konulmuştur. Yaylı çalgı eğitimi her çalgıda olduğu gibi erken yaşlarda başlanıldığında etkili sonuçlar alınan bir süreçtir. Bu araştırmada büyük yaş gruplarının öğrenim gördüğü eğitim kurumlarındaki öğrencilerin çalgı eğitimi süreçlerinde karşılaştıkları durumlar ele alınmıştır. Araştırmanın örneklemini, Türkiye’nin altı bölgesinden seçilen üniversitelerin Eğitim Fakültesi’nin Müzik Eğitimi Anabilim Dalı’nda öğrenim gören yaylı çalgı öğrencileri oluşturmaktadır. Verilerin elde edilmesinde, araştırmacılar tarafından geliştirilen 22 maddelik anket uygulanmıştır. Bu çalışmada toplanan veriler, nicel veri analizi yöntemleriyle SPSS 20 programıyla analiz edilmiş ve analiz sonuçları yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda; öğrencilerin karşılaştıkları olumlu ve olumsuz durumlar, cinsiyet ve çalgı türüne göre istatistiksel olarak anlam taşımamaktadır. Bununla birlikte elde edilen veriler, çalışılan öğretmen sayısına göre değerlendirildiğinde bazı olumlu etkilerin istatistiksel olarak anlam taşımadığı bazı olumsuz etkilerin ise anlamlı olduğu saptanmıştır. Bu olumsuz durumlara; yeni öğretmenlerin çalgı tekniğine müdahale etmesi, gam, etüt ve eser çalışmalarına daha az önem vermesi gösterilebilir. Olumlu durumlar olarak öğrencilerin öğretmenlerine güvendiği ve genel olarak öğretmen ile olumlu iletişim içinde olmalarından dolayı yeni teknik ve beceriler kazandıkları söylenebilir. Bunların yanı sıra öğretmenlerin bazı hatalı uygulamalarından dolayı öğrencilerin birçok problem yaşadıkları saptanmış ve bu sonuçlar ışığında çeşitli öneriler sunulmuştur.

EFFECT LEVEL OF TAKING MUSICAL INSTRUMENT LESSONS FROM DIFFERENT TEACHERS ON STUDENTS

In this study, the positive and negative effects of students who have worked with two or more instructors in individual string instrument education have been revealed. String instrument training is a process with effective results when started at an early age, as in every instrument. In this study, the situations encountered by the students in the educational institutions where the older age groups are educated are discussed. The sample of the research consists of string instrument students studying in Music Education Departments of Education Faculties of Universities selected from six regions of Turkey. To obtain the data, a 22-item questionnaire developed by the researchers was applied. The data collected in this study were analyzed with the SPSS 20 program with quantitative data analysis methods and the analysis results were interpreted. As a result of the research; The positive and negative situations faced by students are not statistically significant according to gender and instrument type. However, considering the number of teachers employed, some positive effects were not statistically significant, while some negative effects were found to be significant. These negative situations; The intervention of the new teachers in the instrument technique can be seen as the new teacher giving less importance to the study of scales, etudes, and pieces. In positive situations, it can be said that students gain new technical skills because they trust their teachers and generally have positive communication. In addition to these, it was determined that the students experienced many problems due to some wrong practices of the teachers, and various suggestions were presented based on these results.

___

  • Büyüköztürk, Ş., Kılıç, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2010). Bilimsel araştırma yöntemleri. Pegem Akademi.
  • Bilgütay, B. S. (2004). Müzisyenlerde kas iskelet sistemi ile ilgili risk faktörleri ve çalışma kapasitesinin değerlendirilmesi. (No:157264) [Bilim Uzmanlığı Tezi, Hacettepe Üniversitesi]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Evren, N. (2007). Türkiye’de konservatuvarlar ve eğitim fakültelerindeki çalgı eğitiminde kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarının performansa etkileri. (No: 205344) [Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Girgin, D. (2015). Müzik eğitimi bölümlerindeki çalgı eğitiminde öğretmen ve öğrenci perspektifinde beklentiler. E-Journal Of New World Sciences Academy, 10 (3), 169-183.
  • Günay, E. ve Uçan, A. (1980). Çevreden Evrene Keman Eğitimi 1. Yeni Dağarcık Yayınları.
  • Karolyi, O. (2007). Müziğe giriş. Pan Yayıncılık.
  • Özmenteş, S. (2005). Müzik eğitiminin boyutları ve çalgı eğitimi. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 9(6), 89-98.
  • Parasız, G. (2001). Türkiye’de eğitim fakülteleri güzel sanatlar eğitimi bölümlerinde öğretim elemanı ve öğrenci görüşlerine göre ana çalgı keman eğitiminde karşılaşılan sorunların incelenmesi. (No:109364) [Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Saraç, G. (2003). Öğrenme kuramlarına göre bir yaylı çalgı olarak viyolonsel eğitimi ve viyolonsel öğretim programı süreci. Muğla üniversitesi sbe dergisi,(11). 25-33.
  • Sonsel, Ö. B. (2017). Bireysel çalgı viyola dersinin öğretim elemanları görüşleri açısından incelenmesi. Fine Arts (NWSAFA), 12 (2), 125-134. Uçan, A. (2018). Müzik eğitimi. Arkadaş Yayınevi.