Bir bilim insanı, diplomat, devrimci ve siyasetçi olarak Dr. Hu Shih’in hayatı

Dr. Hu Shih; Çinli bilim adamı, özellikle de eğitim konusunda bir filozof, diplomat ve siyasal liberalizmin önde gelen savunucusudur. O aynı zamanda geniş kapsamlı ilgi alanlarına sahip, Çin ve Tayvan Kültür tarihinin çok önemli bir Eliti’dir. Konuşma dilinin resmi yazı dili olarak benimsenmesine büyük katkıda bulunmuştur. Amerikan pragmatizminin etkili bir yandaşı olarak siyasal devrim yerine kitle eğitimi yoluyla yeni bir toplumun yaratılmasını savunmuştur. Dr. Hu Shih; 17 Aralık 1891 tarihinde Shanghai’da doğmuş, 24 Şubat 1962 tarihinde Tayvan’da vefat etmiştir. Bu çalışma, seçkin bir Çinli bilim insanı olan Dr. Hu Shih’in biyografisini, entelektüel, edebi ve siyasi kişiliğiyle birlikte ortaya koymak için yapılmıştır. Amacımız; sadece onun hayat hikayesini anlatmak değil, Çin halkının karşı karşıya kaldığı siyasi, entelektüel ve büyük toplumsal olaylar hakkındaki görüşlerini ortaya koymak, fikirleriyle eylemleri arasında bir ilişki kurarak özellikle Çin’in ve Çin’le birlikte Dünya’nın fikir ve kültür hayatına yaptığı katkıları ortaya koymaktır. Asıl önemli olan, siyasetten ne kadar uzak durmaya çalışsa da özellikle aldığı görevler ve liberal düşünceleri ile Çin’in ve daha sonra da Tayvan’ın kültürel ve siyasi gelişimine fikirleriyle yaptığı katkı ortaya konacaktır.

___

  • Eberhard, Wolfram. 2019. Çin Tarihi. Türk Tarih Kurumu Yayınları XIII. Dizi, Sayı 3. Ankara: Kuban Matbaacılık Yayıncılık.
  • Grieder, Jerome Β. 1970. Hu Shih and the Chinese Renaissance: Liberalism in the Chinese Revolution, 1917—1937. Cambridge, Massachusetts, USA: Harvard University Press.
  • Kalkır, Nurcan. 2021. “Modern Çin Edebiyatının Öncülerinden Lu Xun’ün “İlaç” Adlı Eserinin Yorumlanması”. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 67, 1-11.
  • Kement, Fatih. 2017. Çin edebiyatının en önemli isimlerinden olan Hu Shi üzerine. https://www.edebiyathaber.net/cin-edebiyatinin-en-onemli-ismi-olan-hu-shi-uzerinefatih-kement/ (Erişim 23 Nisan 2022).
  • Kement 2, Fatih. 2017. Hu Shi’nın “50 Yılın Çin Edebiyat Tarihi” adlı kitabı üzerine. https://www.edebiyathaber.net/hu-shinin-50-yilin-cin-edebiyat-tarihi-adli-kitabiuzerine-fatih- kement/ (Erişim 23 Nisan 2022).
  • Kızılçeç, Cem. 2012. Çin Komünist Partisi Tarihi. Cilt 1. İstanbul: Canut Yayınevi. Kissinger, Henry. 2020. Çin: Dünden Bugüne Yeni Çin. İstanbul: Kaknüs Yayınları.
  • Lien, Chan. 2022.Hu Shih Chinese leader and scholar. https://www.britannica.com/biography/Hu-Shih (Erişim 23 Nisan 2022).
  • Shao-pin, Shih. 1966. Hu Shih And Wu Han”, Jen-min jih-pao [People's Daily], Academic Research Section, No. 129, April 13, s.34-48.
  • Shih, Hu. 2013. English Writings of Hu Shih Chinese Philosophy and Intellectual History (Volume 1). China Academic Library, New York Dordrecht London: Springer Heidelberg.
  • Shih, Vincent Y.C. 1962. A Talk with Hu Shih. The China Quarterly Vol.10, s.149-165