Edirne Toplum Merkezlerinden Hizmet Alan Yoksul Kadınların Ekonomik Olarak Güçlenmesinde Kooperatiflerin Önemi Ve Kooperatifleşmeye Karşı Tutumları

Toplum merkezlerinin en temel hareket noktasını kadınlar oluşturmakta olup, kadınlara yönelik koruyucu-önleyici, eğitici-geliştirici, tedavi ve rehabilite edici hizmetler sunulmaktadır. Ayrıca, aile gelirine katkı sağlanması ve evde bir kimlik kabul görmesi nedeniyle, kadının el emeği ile gelir elde etmesi ve meslek edindirilmesine yönelik destekleyici çalışmalar da yapılmaktadır. Araştırmanın amacı Edirne ili Toplum Merkezinden hizmet alan yoksul kadınların kooperatifleşmeye karşı tutumlarını ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda Toplum merkezlerinden hizmet alan 56 kadına yönelik anket yapılmıştır. Edirne İli Toplum Merkezlerindeki kadınlar sabun üretimi, dikiş-nakış, yaka iğnesi, ahşap boyama gibi faaliyetler gerçekleştirmektedirler. Ancak, kadınlar yüksek maliyetle ürün üretmekte ve bu ürünleri piyasa fiyatına satamamaktadırlar. Bu sorunu ortadan kaldırmak amacıyla el sanatları konusunda kadın kooperatifi kurulması gerekmektedir. Kooperatif sayesinde, kadınlar daha düşük maliyetlerle ürün üretecekler ve piyasa fiyatına ürünlerini satabileceklerdir. Böylece, kadınlar hem aile gelirine hem de ilin kalkınmasına katkı sağlamış olacaklardır. Yapılan anket sonrasında elde edilen verilere göre, kadınlar kooperatif kurma konusunda olumlu tutumlara sahip oldukları tespit edilmiştir. Yapılan ki kare analizine göre, kadınların kooperatif tanımını bilmeleri ile kooperatif kurma arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

The Importance Of Cooperatives In The Economic Strengthening Of Poor Women Being Served By Edirne Community Centres And Their Attitudes Towards Cooperativization

The most basic starting point of community centers are women, for women of preventive, educational-developmental treatment and rehabilitative services are available. Also, to contribute to family income and home due to acceptance of an indentity, the woman with hand-crafted to generate income and provide vocotional also supportive studies are being made. The purpose of this study is to reveal the attitudes of poor women served by the Edirne province Community Centre against cooperativization. For this purpose, a questionnaire was applied to 56 women who were served by Community Centres. Women in the province of Edirne Community Center carries out a lot of activities such as: production of soap, sewing-embroidery, collar pin, carries out, painting wood etc. However, women produce high-cost product and to fall to sell the market price of these products. Women’s crafts cooperatives in order to eliminate this problerm needs to be established. Thanks to the cooperative, the women, are going to develop lower cost products and sell products to the market price. Thus, women will be contribute to both family income and the development of the province. According to the results of the questionnaire, it was determined that the women had positive attitudes towards co-operation. According to the Chisquare analysis, it was concluded that there was a statistically significant relationship between establishing cooperatives and women's having an understanding of cooperatives.

___

  • Arpacı, F. (2010) “Yoksulluk ve Kadın Yoksulluğu”, Üçüncü Sektör Kooperatifçilik Dergisi, 45(4): 1-9.
  • Aydın, D. (2007) “Küreselleşme ve Yoksulluk Sosyolojik Analizi”, Yüksek Lisans Tezi, Fırat Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Elazığ.
  • Dalyanoğlu, D. (2007) “Toplum Merkezi Hizmetlerinin Kadının Kente Uyum Sürecine Etkisi”, Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Dinçoflaz, N. J. (2009) “Kentteki Kadının Yoksulluğu ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü’nün Kadın Yoksulluğuyla Mücadele Politikaları”, Sosyal Yardım Uzmanlık Tezi, T.C. Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Doğan, E. (2014) “Türkiye’de Yoksulluğun Ölçülmesi”, Uzmanlık Tezi, T.C. Kalkınma Bakanlığı, Ankara.
  • Hazneci, E., Hazneci, K., Kılıç, B. Ve Ceyhan, V. (2012). Samsun İlinde Kadın Çiftçilerin Kooperatifleşmeye Karşı Tutumları, Tarım, Yoksulluk ve Kalkınma Kongre. 10. Türkiye Tarım Ekonomisi Kongresi. Konya.
  • Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (2012) “Kooperatifçilik ve Kadın Kooperatifleri”, Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara.
  • Kadın Girişimi ve İşletme Kooperatifi Anasözleşmesi (2010) Gümrük Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Müdürlüğü, Ankara.
  • Karataş, K. ve Duyan, G. Ç. (2001) “Toplum Merkezleri: Hizmetten Yararlananların Gözüyle Bir Değerlendirme”, Toplum ve Sosyal Hizmet Dergisi, 13(1): 1-19.
  • Kaya, G. (2003) “Kadının Kentsel Yaşama Katılmasında Toplum Merkezleri: Antalya Sütçüler Toplum Merkezi Örneği”, http://www.sosyalhizmetuzmani.org/kadinkentselyasam.htm, (02-10-2014).
  • Özdemir, G. (2010) “Yoksullukla Mücadelede Kadın Kooperatifleri Deneyimi”, M. Kardaş (Ed), Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü Uluslararası Yoksullukla Mücadele Stratejileri Sempozyumu, İstanbul.
  • Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (2008). http://www.shcek.gov.tr/toplummerkezleri2.aspx, E.T.02-10-2016
  • Şener, Ü. (2009) “Kadın Yoksulluğu”, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Yayınları (TEPAV), Ankara.
  • Toplum Merkezleri Yönetmeliği, Resmi Gazete (2010) No: 24106, (11.07.2000).
  • Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (2010). Kadının Güçlendirilmesinde Yenilikler: Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki Kadınlar İçin Gerçekleştirilebilir Bir Model, Ankara.
  • Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) (2010). “Sosyal Hizmetlerin Sunumunda Kademelenme TEPAV Yönetişim Çalışmaları Araştırma Raporu”, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Yayınları, Rapor No: 201007, Ankara.
  • Uçar, C. (2011). “Kadın Yoksulluğu İle Mücadelede Sosyal Politika Araçları ve Etkinlikleri”, Uzmanlık Tezi, T.C. Başbakanlık Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • URL http://www.egze.com/forum/toplum-merkezleri-pdat5944.html, E.T.02-10-2016