Türkiye ve Almanya Judo Kulüplerinin Yönetimsel Karşılaştırılması ve Başarı İçin Yaklaşımları

Amaç: Bu araştırmanın amacı, Avrupa’da ve Dünya’da sportif alanın en önemli unsurlarından judo ve spor kulüpleri hakkında genel bilgiler vererek judo kulüplerinin ülkemizdeki hukuki yapılanması ve bu yapılanmanın kulüplere getirdiği statüyü irdelemek ve bu bağlamda kulüplerin sorunlarını ortaya koyarak değerlendirmek, elde edilen veriler ışığında öneriler geliştirmektir. Ayrıca, Almanya ve Türkiye’de judo spor kulüplerinin işleyişini karşılaştırmalı olarak incelemek, bu ülkedeki sistemlerin güçlü ve zayıf yönlerini tespit ederek Türkiye’de judo spor kulüplerinin sorunlarına çözüm önerileri sunmaktır. Yöntem: Araştırma da nitel araştırma yöntemlerinden bireysel görüşme tekniği tercih edilerek verilerin toplanmasında görüşme formu kullanılmıştır. Bulgular: Almanya ve Türkiye özelinde judo spor kulüpleri, yönetim bakımından incelenmiş, benzerlikler ve farklılıkların olduğu ve bunun da ülkelerin başarılarını etkilediği tespit edilmiştir. Bu benzerlikler, kulüplerin yasal statüsü, kuruluşu, örgüt yapıları, genellikle profesyonel bir yönetici ile çalışmamaları, giderleri, yönetici çatı örgütlerinden yardım alamamaları ve maddi sorunları yönündedir. Farklılıkları ise, bağlı bulunduğu örgütler ile Türkiye’de kulüplerin bir sınıflandırmaya tabi olmaları, üyelik aidatlarının etkin bir gelir kalemi olmayışı, tesislerin temininde sorunlar yaşamaları, devlet desteği alamamaları, sporun bağımsız örgütlerinden destek alamamaları ve bu örgütlerle organik bağlantılarının olmayışı gibi hususlardan kaynaklanmaktadır. Sonuç: Sonuç olarak sadece judo değil tüm spor branşlarında, ilköğretim, hatta ana okullarından itibaren çocuklara spor eğitimi dersleri verilmeli, spor üniversitelerde yaygınlaştırılmalı kulüpleşmeler kurum haline getirilmeli, ailelere bütünüyle spor bilinci aşılanmalı milletçe sporun önemi kavranmış olmalı, her spor dalında milli takım düzeyinde birbiri ile yarışabilen yüzlerce sporcu yetiştirilmiş olmalı, basın ve yayın organlarının sistemli bir şekilde spor kültür bilincinin vurgulaması sağlanmalıdır. Federasyonlar birçok ülkede olmayan hatırı sayılır bütçeleri en verimli şekilde kullanmalı, çocuklarımızın ve gençlerimizin fiziksel ve zihinsel gelişimini sağlayarak dünyanın en büyük organizasyonu olan olimpiyatlarda özlediğimiz başarıyı yakalamalıyız.
Anahtar Kelimeler:

Judo, Yönetim, Olimpiyat, Başarı

___

  • Ekin, N. (2017) Tüm Sporlarda Beslenme ve Kondisyon Judo, Odeobank.
  • Ekinci, S. (2009) Çocuk ve Judo, Türkiye Olimpian Derneği Yayınları, İstanbul.
  • Güler C. (2021) Spor Eğitiminin Felsefesi Tarihi ve Yeni Yaklaşımlar Spor Yayınevi ve Kitabevi, Basım sayısı:1, Sayfa Sayısı 224, ISBN:978-625-7048-17-0, Türkçe (Bilimsel Kitap), (Yayın No: 7007509)
  • Güler, C. (1991) Judo’nun Türkiye’de ve Dünya’da Teşkilatlanma Esasları ve Yurtdışı Müsabakalarda Başarılı Olma Hususunda Bir Yaklaşım. Basılmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Güler, C. (1996) Türkiye’de Judo’nun İdari ve Teknik Organizasyonu-Ergonomik Açıdan- Basılmamış Doktora Tezi. İstanbul.
  • Güler, C. (Ed) (2021) Spor Bilimlerinde Uygulamalı Dersler, Gazi Kitabevi, ISBN:978-625-7358-75-0. Ankara. 2021.
  • https://tr.wikipedia.org/wiki/Judo, Erişim Tarihi: 20 Mayıs 2021.
  • https://www.judo.gov.tr (Erişim Tarihi: 19 Mayıs 2021).
  • https://www.savunmasanati.com/savas-sanatlari/ulkelerin-savas-sanatlari, (Erişim Tarihi: 23 Mayıs 2021).
  • İmamoğlu, A.F, Karaoğlu, E., Erturan E.E. (2007) “Türkiye’de Spor Kulüplerinin yapısal nitelikleri ve Temel Problemleri” Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi (Gazi BESBD).
  • Kazuzo Kudo. (1967) Judo in Action: Throwing Techniques. Publisher: Japan Publications Trading Company, ISBN 10: 0870400746 ISBN 13: 9780870400742.