Beden Eğitimi Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Uygulaması ve Okul Deneyimi Web Günlüğü Yansımaları

Amaç: Bu çalışmada, beden eğitimi öğretmen adaylarının web günlüğü (blog) kullanarak aktardıkları öğretmenlik uygulaması ve okul deneyimi yansımalarını incelemek amaçlanmıştır. Yöntem: Nitel araştırma yöntemlerinden bütüncül tek durum çalışmasının temel alındığı araştırma; Giresun Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi 2018-2019 bahar dönemi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü öğretmenlik uygulaması ve okul deneyimi dersi alan 15 öğretmen adayı ve bir danışman öğretim elemanı ile gerçekleştirilmiştir. 12 hafta boyunca öğretmen adaylarından yaşadıklarını ve gözlemlediklerini çevrimiçi bir blog (wordpress) aracılığıyla aktarmaları istenmiştir. Katılımcılardan en çok ve en anlamlı web günlüğü girdileri olan 6 öğretmen adayı ile yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Ayrıca araştırmacının alan gözlem notları ile doküman analizi (web günlükleri) yapılarak veriler toplanmıştır. NVIVO 12 programı ile tematik içerik analizi ile bulgular raporlanmıştır. Bulgular: Öğretmenlik Becerileri, İletişim, Staj Okulunun Ortamı, Teknoloji Okuryazarlığı olmak üzere dört ana tema altında bulgular elde edilmiştir. Danışman öğretmenin alan bilgisinin sınırlılığı, danışman öğretim elemanı ile öğretmen adayının iş yükünün fazla olması bu çalışmada öne çıkmıştır. Bununla birlikte web günlüğü gibi dijital bir aracın sürece dahil edilmesi paydaşların iletişimi konusunda iyileştirmeler sunmuştur. Sonuç: Danışman öğretim elemanı ve öğretmen adayları arasındaki iletişim konusunda web günlüğünün önemli katkısı olduğu ve öğretmen adaylarının gerçek tecrübelerinin gözlemlenmesi açısından web günlüğü kullanımının etkili olduğu sonucu elde edilmiştir.

Preservice Physical Education Teachers' Online Blog Reflections On Teaching Practice And School Experience

Purpose: The purpose of this study was to investigate the online blog reflections of preservice physical education teachers on teaching practices and school experiences. Method: Case study design was used as a research design. During the 2018-2019 spring semester, 15 preservice teachers, who took teaching practice and school experience lessons and one consultant instructor were participated in the study. For a total of 12 weeks, preservice teachers were asked to share their experiences and observations via an online blog (wordpress). Structured interviews were conducted with 6 prospective teachers who had the most blog entries. Field observation notes and document analysis (web logs) were also collected. Thematic content analysis was performed with NVIVO 12 program. Results: Four main themes emerged as follow: Teaching Skills, Communication, Internship School Environment, Technology Literacy. The lack of field knowledge of the supervisor teacher, the workload of the supervisor instructor and the prospective teacher were high and the problems arising from the practice school came to the fore. However, the inclusion of a digital tool, such as a blog, has improved stakeholder communication. Technology literacy of prospective teachers is an important element in this process. Conclusion: It is concluded that using blogs has an important contribution in the communication between the advisor and the preservice teachers. It is thought that online blogs can offer opportunities to form a pre-service professional development group.

___

  • Alkan, V., Şimşek, S., ve Erdem, A. R. (2013). Uygulama Okullarındaki Yönetici ve Eğitici Personelin Okul Deneyimi Dersine İlişkin Önerileri. Education Sciences, 8(2), 245-260.
  • Argon, T., ve Kösterelioğlu, M. A. (2010). Öğretmenlik Mesleği ve Okul Deneyimi Dersleri. Milli Eğitim Dergisi, 40(186), 265-277.
  • Batmaz, O. ve Ergen, Y. (2020). İlkokul Öğretmenleri ve Öğretim Üyelerinin Öğretmenlik Uygulaması Dersine Yönelik Görüşleri. Ankara University Journal of Faculty of Educational Sciences (JFES), 53(2), 549-576.
  • Bener, E., ve Yıldız, S. (2019). The use of blog activities to promote reflection in an ELT practicum. Australian Journal of Teacher Education, 44(8), 38-56.
  • Bulca, Y., Saçlı, F., Kangalgil, M., ve Demirhan, G. (2012). Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Öğretmen Yetiştirme Programına İlişkin Görüşleri. Eğitim ve Bilim, 37(165).
  • Cabello, V. M. ve Topping, K. J. (2020). Pre-service teachers' conceptions about the quality of explanations for the science classroom in the context of peer assessment. LUMAT: International Journal on Math, Science and Technology Education, 8(1), 297-318.
  • Charisma, D. ve Nurmalasari, P. (2020). An Investigation of Student Teachers’ Anxiety Related to the Teaching Practicum. ELLITE: Journal of English Language, Literature, and Teaching, 5(1), 15-20.
  • Collet, V. S. (2020). Blogging as online reflection during student teaching. In Effective practices in online teacher preparation for literacy educators (pp. 24-44). IGI Global.
  • Değirmençay, Ş. A. ve Kasap, G. (2013). Okul deneyimi ve öğretmenlik uygulaması derslerine ilişkin öğretmen adaylarının görüşleri. Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 4(2), 47-57.
  • Demirhan, G., Bulca, Y., Saçlı. F. ve Kangalgil, M. (2014). Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Uygulamada Karşılaştıkları Sorunlar ve Çözüm Önerileri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 29(2), 57-68.
  • Eraslan, A. (2009). İlköğretim matematik öğretmen adaylarının ‘öğretmenlik uygulaması’ üzerine görüşleri. Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi 3(1), 207-221.
  • Gorospe, J. D. (2022). Pre-Service Teachers' Teaching Anxiety, Teaching Self-Efficacy, and Problems Encountered during the Practice Teaching Course. Journal of Education and Learning, 11(4), 84-91.
  • Görgen, İ., Çokçalışkan, H., ve Korkut, Ü. (2012). Öğretmenlik Uygulaması Dersinin Öğretmen Adayları, Uygulama Öğretmenleri ve Uygulama Öğretim Üyeleri Açısından İşlevselliği. Sosyal ve Beşerî Bilimler Araştırmaları Dergisi, (28), 56-73.
  • Gündoğdu, K., Altın, M., Üstündağ, N. ve Altay, B. (2018). Öğretmen adayları öğretmenlik uygulamasında yeterli mi?(Bir olgubilim çalışması). Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5(1), 150-166. Kalsoom, T., Showunmi, V. ve Ibrar, I. (2019). A Systematic Literature Review on the Role of Mentoring and Feedback in Improvement of Teaching Practicum. Sir Syed Journal of Education & Social Research, 20-32.
  • Klassen, R. M. ve Durksen, T. L. (2014). Weekly self-efficacy and work stress during the teaching practicum: A mixed methods study. Learning and Instruction, 33, 158-169.
  • Kılınç, A., ve Altuk, Y. G. (2010). Sınıf Öğretmeni Adaylarının Okul Deneyimi Derslerine Yönelik Tutumları. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, (19), 41-70.
  • Kırksekiz, A., Uysal, M., İşbulan, O., Akgün, Ö. E., Kiyici, M., ve Horzum, M. B. (2015). Okul Deneyimi ve Öğretmenlik Uygulaması Derslerine Eleştirel Bir Bakış: Problemler, Beklentiler ve Çözüm Önerileri (A Critical View To School Experience And Application Of Teaching Courses. Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 4(2), 433-451.
  • Koca, C. (2017). Spor bilimlerinde nitel araştırma yaklaşımı. Spor Bilimleri Dergisi, 28(1), 30-48.
  • Lin, Z., Wu, B., Wang, F., ve Yang, D. (2019). Enhancing student teacher motivation through mentor feedback on practicum reports: a case study. Journal of Education for Teaching, 45(5), 605-607.
  • Mirzeoğlu, A. ve Özcan, G. (2015). Akran Öğretimiyle İşlenen Okul Deneyimi Dersi Hakkında Öğrenci Görüşleri ve Kazanımları. Sport Sciences, 10(4), 16-33.
  • Nel, C. ve Marais, E. (2021). Addressing the wicked problem of feedback during the teaching practicum. Perspectives in Education, 39(1), 410-426.
  • Prilop, C. N., Weber, K. E., ve Kleinknecht, M. (2019). How digital reflection and feedback environments contribute to pre-service teachers’ beliefs during a teaching practicum. Studies in Educational Evaluation, 62, 158-170.
  • Saban, A., Ersoy, A. (2017). Eğitimde Nitel Araştırma Desenleri. Anı Yayıncılık, Ankara.
  • Saracaloğlu, A., Yılmaz, S., Çöğmen, S., ve Şahin, Ü. (2011). Sınıf Öğretmeni Adaylarının Okul Deneyimi Dersine İlişkin Görüşleri sınıf Öğretmeni Adaylarının Okul Deneyimi Dersine İlişkin Görüşleri. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(22), 15-32.
  • Sarsar, F., Başbay, M., ve Başbay, A. (2015). Öğrenme-Öğretme Sürecinde Sosyal Medya Kullanımı. Mersin University Journal of the Faculty of Education, 11(2).
  • Savin-Baden M ve Major C. H. (2013). Qualitative Research: The Essential Guide to Theory and Practice. London: Routledge.
  • Seçer, Z., Çeliköz, N., ve Kayılı, A. G. G. (2010). Okul Öncesi Öğretmenliği Okul Uygulamalarında Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 7(1), 128-152.
  • Sünkür Çakmak, M. (2019). Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Uygulaması Derslerine İlişkin Görüşleri. Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7(13), 207-226
  • Şimşek, S., Alkan, V., ve Erdem, A. R. (2013). Öğretmenlik uygulamasına ilişkin nitel bir çalışma. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 34(34).
  • Taşdere, A. (2014). Sınıf Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Uygulaması Dersine Yönelik Yaşadıkları Sorunlar ve Çözüm Önerileri. Turkish Studies-International Periodical For The Languages, Literature And History Of Turkish Or Turkic, 9(2), 1477-1497.
  • Tsuda, E., Wyant, J., Sato, T. ve Haegele, J. A. (2019). Pre-service physical education teachers’ practicum experiences teaching PREK children. International Journal of Kinesiology in Higher Education, 3(4), 128-140.
  • Ünlü, H. ve Karahan, B. G. (2010). Beden Eğitimi Öğretmen Adaylarının Okul Deneyimi Dersine Yönelik Tutumlarının İncelenmesi. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 7(2), 125-134.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H., (2016). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Seçkin Yayıncılık, İstanbul.
  • Yılmaz, M. (2011). Sınıf Öğretmeni Adaylarının Öğretmenlik Uygulaması Dersini Yürüten Öğretim Elemanlarına İlişkin Görüşleri. Gaziantep University Journal Of Social Sciences, 10(4), 1377-1387.
  • Yılmaz, İ., Ulucan, H. ve Pehlivan, S. (2010). Beden Eğitimi Öğretmenliği Programında Öğrenim Gören Öğrencilerin Eğitimde Teknoloji Kullanımına İlişkin Tutum ve Düşünceleri. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 11(1), 105-118.