Biga Halk Müziği Kültürü; Kültürel Kaynaşmanın Müzikal Yansıması

Biga, Çanakkale’nin bir ilçesi olmasının yanında, Biga yarımadası olarak demografik yapısı, kültürel zenginliği ve çeşitliliği anlamında renkli bir yapıdadır. Bu özellik doğal olarak halk müziği kültürü içinde türkü ve ezgilerine de yansımış böylece bir yandan Kuzey Ege-Güney Marmara-Trakya-Balkan etkileşimi içinde yöreye münhasır bir müzik kültürünü meydana getirmiştir. Biga’da yaşamakta olan yerleşik halkla birlikte, tarihi süreç içinde yaşanan iskan politikalarıyla yöreye gelen Çerkes, Pomak, Boşnak ve Yerli/Manav toplulukların halk müziği kültürü ve bu kültürün oluşturduğu ortak repertuvar, müzikal olarak çeşitlilik göstermesi yanında, kültürel unsurların karşılıklı hoşgörü ve işbirliği içinde birarada yaşamaları ile sosyo-kültürel yapıya farklı bir anlam katmaktadır .

Biga Folk Music Culture: The Reflect of Cultural Amalgamation

Biga and Biga peninsula is a multicultural settlement not only county of Çanakkale also speciality of demografic and cultural heritage. This characteristics has a unity music culture, specific of region from reflected folk songs and melodies in folk music culture as well in the cultural crossing North Eagean-South Marmara region- Thracia-Balcanian as. Biga is significance settlement meaning of social-cultural speciality in there all of the different types populations lives co-exist peacefully and mutual tolerance, together colourfully folk music culture and its repertoir because of come to region Circassians, Pomaks with forced migrations and native/Manav population.

___

Atabay, M. (2008) “Cumhuriyet Döneminde Çanakkale'ye Göçler”, Çanakkale Tarihi, C.Vi, Değişim Yay. İstanbul

Atalay, İ., ve Mortan, K. (2003) Türkiye Bölgesel Coğrafyası, İnkılap Kitabevi, (Genişletilmiş 2. Baskı), Anka Basım, İstanbul.