Karar İncelemesi: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Daire’nin İşçilerin Gizli Kamera ile İzlenmesine İlişkin 17 Ekim 2019 Tarihli Lopez Rıbalda ve Diğerleri Kararı’nın Değerlendirilmesi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Daire, 17 Ekim 2019 tarihli Lopez Rıbalda ve Diğerleri Kararı ile 9 Ocak 2018 tarihli kararındaki görüşünü değiştirerek işçilerin makul ve ciddi suç şüphesi durumunda gizli kamera ile gözetlenmesinin Sözleşme’nin 8.maddesi kapsamında ihlal oluşturmadığını belirtmiştir. Kararda, veri işlemede şeffaflık ilkesini içeren ve bilgilendirme yapılmasını öngören ulusal mevzuata ve uluslararası belgelere atıf yapmakla birlikte ön bilgilendirme eksikliğinin belirli bir davada bu tür bir tedbirin ölçülü olup olmadığını değerlendirmek için dikkate alınması gereken kriterlerden sadece birini oluşturduğu ve bunun eksikliğinde diğer kriterlerden kaynaklanan güvencelerin daha da önemli olacağı belirtilmiş olup tedbirin ölçülülük denetimi bakımından bir dizi kriter saptanmıştır. Biz bu çalışmamızda anılan kararı, Mahkeme’nin geçmiş yıllarda verdiği kararları da göz önünde tutarak, yasallık, meşru sebebe dayanma ve demokratik toplum gereklerine uygun olma başlıkları altında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi madde 8 çerçevesinde değerlendirerek tespitlerde bulunmaya çalışacağız

The Assessment of the Decision of European Court of Human Rights’ Grand Chamber Lopez Rıdalda and Others on 17 October 2019 As To Secret Monitoring of Employees With Hidden Cameras

The European Court of Human Rights Grand Chamber changed the view of 9 January 2018 with the decision of 17 October 2019 and decided that it is possible to monitor employees with a hidden camera for reasonable and serious suspicion of crime. Although the decision refers to national legislation and international documents that include the principle of transparency in data processing and envisage informing, the lack of preliminary information is only one of the criteria that should be taken into account in order to assess whether such a measure is measured in a particular case, and further assurances arising from other criteria in its lack. In this study, we will try to make the determinations by evaluating the aforementioned decision under the headings of legality, legitimacy, and compliance with democratic society requirements within the context of Article 8

___

  • Alpagut, G. (2019) “İşyerinde Kamera Gözetlemesi ve AİHM Kararları ile Tespit Edilen Esaslar”, Prof. Dr. Savaş Taşkent’e Armağan, İstanbul: On İki Levha Yayıncılık.
  • Arestogui-H.T.G. (2005, Spring) “Defining Private Life Under the European Convention on Human Rights by Referring to Reasonable Expectations”, California Western International Law Journal, 35 (2).
  • Çatalkaya Ugan, D. (2019) İş Hukukunda Ölçülülük İlkesi, İstanbul: On İki Levha Yayıncılık.
  • Çetin, E. (2015) İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’nin 8.-11.Maddeleri Bağlamında Çalışanların Hakları, İstanbul: On İki Levha Yayıncılık.
  • Gürsel, İ. (2016) İşçinin Kişisel Verilerinin Korunması Hakkı, Ankara: Adalet Yayıncılık.
  • Gözübüyük, Ş. Ve Gölcüklü, F. (2019) Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Uygulaması, 12.Baskı, Ankara: Turhan Kitabevi Yayınları.
  • Hendrıckx, F. Ve Bever, V.A. (2014) “Article 8 ECHR: Judicial Patterns of Employment Privacy Protection”, Dorssemont, P. Ve Lörcher, K. Ve Schömann, I. (Der) The European Convention on Human Rights and Employment Relation içinde, Hart Publishing.
  • Küzeci, E. (2010) Kişisel Verilerin Korunması, Ankara: Turhan Kitabevi Yayınları.
  • Okur, Z. (2011) İş Hukukunda Elektronik Gözetleme, Ankara: Legal Yayıncılık.
  • Roagna, I. (2012) Protecting the Right to Respect for Private and Family Life Under the European Convention of Human Rights”, Strasbourg: Council of Europe.
  • Sevimli, A. (2006) İşçinin Özel Yaşamına Müdahalenin Sınırları, İstanbul: Seçkin Yayıncılık.
  • Uncular, S. (2014) İş İlişkisinde İşçinin Kişisel Verilerinin Korunması, İstanbul: Seçkin Yayıncılık.
Çalışma ve Toplum-Cover
  • ISSN: 1305-2837
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2003
  • Yayıncı: DİSK Birleşik Metal-İş