İzmir’de İş Ağları: Göçmenler Neden Farklı?

Bu çalışmanın amacı, ağ faktörünün iş bulma olasılığı üzerindeki etkisini araştırmaktır. Çalışmada İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin İzmir Ticaret Odası, Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK ve Türkiye İş Kurumu İŞKUR işbirliğinde yürüttüğü bir proje için TÜİK tarafından İzmir ili dahilinde hazırlanmış bir veri seti kullanılmıştır. Türkiye’nin en büyük üçüncü şehri olan İzmir, vasıflı ve vasıfsız göçmenlerce cazip bulunmuş ve tercih ettikleri duraklardan biri olmuştur. Göçmenlerin istihdama katılmadaki göreli başarıları ile kullandıkları iş arama kanalları arasında bir bağlantı bulunmaktadır. Bu çalışmada iş arama kanalları resmi/bireysel ve ağ şekilleri olarak ayrıştırılmıştır. Resmi/bireysel kanallar, iş eşleştirmesi için Türkiye İş Kurumu’na kaydolmayı, ilanları incelemeyi ve firmalara bireysel olarak başvurmayı içermektedir. Ağ şekli, iş yönlendirmesi ya da iş ile ilgili bilginin tanıdıklar ve akrabalar yoluyla yayılmasıdır. Göçmenlerin ağ kanallarını kullanmada bir karşılaştırmalı üstünlükten faydalandığı ve dahası bu ağ üstünlüğünün daha az eğitimli çalışanlar için daha güçlü olduğu bulunmuştur

Job Networks in İzmir: Why are Migrants Different?

The aim of this paper is to investigate the network effect on the probability of finding employment. This paper uses a specific data set from the Izmir region, prepared by the Turkish Statistical Institute for a specific project carried out by Izmir University of Economics in cooperation with the Izmir Chamber of Commerce, the Izmir branch of the Turkish Statistical Institute and the Turkish Labour Institute. Izmir, the third biggest city in Turkey, attracts both skilled and unskilled migrants, and has become one of the preferred destinations for migrants. The relative success of migrants in employment relates to their use of job search channels. We differentiate job search channels into formal/individual, and network forms. Formal/individual channels are searching job by himself/herself, applying to Turkey Labour Institute, searching job via private labour force offices, internet or newspaper announcements. The network channel refers to the job referral or job information diffusion through relatives and acquaintances. We find that migrants benefit from a comparative advantage in the usage of the network channel. Moreover, this network advantage is more robust for less educated workers

___

  • Bourdieu, P. (1990) Structures, habitus, practices. In P. Bourdieu, The logic of practice (pp. 52-79). Stanford, CA: Stanford University Press.
  • Calvo-Armengol, A. ve Jackson, M.O. (2004) “The Effects of Social Networks on Employment and Inequality”, The American Economic Review, 94(3), 426-454.
  • Calvo-Armengol, A. ve Jackson, M.O. (2007) “Networks in Labor Markets: Wage and Employment Dynamics and Inequality”, Journal of Economic Theory, 132(1), 27-46.
  • Esen, O., Binatlı, A.O., Daştan, İ., Dinaroğlu, B., Duman, A., Eryar, D., Göksel, İ., Karacal M., Özgüzer, G.E., Postalcı, E. Ve Tekgüç, H. (2011) İzmir İşgücü Piyasası Araştırması, İzmir: İzmir Ekonomi Üniversitesi Yayınları.
  • Munshi, K. (2003) “Networks in Modern Economy: Mexican Migrants in the US Labor Market”, The Quarterly Journal of Economics, 118(2), 549-599.
  • Tatlı, M. (2013), “Sosyal Sermayenin Bireylerin İsttihdamı Üzerine Etkisi”, Gazi Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi 15(3), 87-114.
  • Wahba, J. Ve Zenou, Y. (2005) “Density, Social Networks and Job Search Methods: Theory and Application to Egypt”, Journal of Development Economics, 78 (2), 443-473.
  • Zenou, Y. (2012) Social Interactions and the Labor Market, Londra: Centre for Economic Policy Research.