Endüstriyel Kaza Araştırmaları ve Düzenleyici Müdahaleler; Mağnezyum Metal Üretimi

Magnezyum, ağır sanayi ve modern teknolojinin gelişmesiyle birlikte dünyada giderek önem kazanan bir metal haline gelmiştir. Gerek hafifliği ve gerekse dayanıklılığı ve düşük karbon ayak izi nedeniyle, temel olarak elektronik, havacılık, savunma ve otomotiv endüstrilerinde kullanılan magnezyum, modern teknoloji için vazgeçilmez derecede önemlidir. Avrupa Birliği'nin en önemli hammaddeleri listesinde yer alan magnezyum metali, birçok ülkede, özellikle Avrupa'da stratejik bir ürün olarak kabul edilmektedir. Magnezyum metali “geleceğin metali" olarak nitelendirilmekte olup, Türkiye ve Avrupa'daki tek birincil magnezyum fabrikası 2017 yılında ülkemizde entegre olarak kurulmuş üretime başlamıştır. Türkiye entegre magnezyum üretimi konusunda son teknolojik yöntemleri ve ekipmanları kullanmış olup kurulan makineler ve üretim prosesleri ve iş güvenliği riskleri konusunda çalışanlar tecrübesiz ve yeterli deneyime sahip değillerdir. Magnezyum üretim hattında çalışan işçilerin çoğu yakın köy ve ilçelerdeki yöre halkından temin edilmiş olup bazı işçilerin endüstriyel bir deneyime sahip olmadıkları görülmüştür. Üretim sürecine giren her yeni makine, ekipman, kimyasal madde, araç ve gereç insan sağlığı ve iş güvenliği için tehdit oluşturmaktadır. Bu çalışmada diğer metal üretim proseslerinden farklı olarak magnezyum üretim tesislerinde birincil derecede risk teşkil eden ve ölüm veya ağır yaralanmalarla sonuçlanabilecek olası tehlikeler tanımlanmış ve çözüm önerileri sunulmuştur. Ayrıca Fine Kinney risk metodu ile 14 farklı birincil derece risk tespit edilmiş ve alınması gereken önlemler belirlenmiştir

Industrıal Accıdent Research And Regulatory Interventıons, Magnesıum Metal Productıon

Magnesium has become an increasingly important metal in the world with the development of heavy industry and modern technology. Because of its light weight and durability and low carbon footprint, magnesium, which is mainly used in the electronics, aerospace, defense and automotive industries, is indispensable for modern technology. Magnesium metal, which is on the list of the most important raw materials of the European Union, is recognized as a strategic product in many countries, especially in Europe. Magnesium metal is described as the" metal of the future " and the only primary magnesium plant in Turkey and Europe started production in 2017, having been integrated in our country. Turkey has used the latest technological methods and equipment in the field of integrated magnesium production and the employees are inexperienced and do not have sufficient experience in the field of established machines and production processes and occupational safety risks. Most of the workers working on the magnesium production line were supplied from local people in nearby villages and districts, and some of the workers did not have any industrial experience. Every new machine, equipment, chemicals, tools and equipment entering the production process poses a threat to human health and Occupational Safety. In this study, in contrast to other metal production processes, potential hazards that pose a primary risk and may result in death or serious injury were identified and solutions were presented. In addition, 14 different risks were identified with the Fine Kinney risk method and the necessary precautions were determined

___

  • Alli, B. O. (2008). ‘‘Fundamental principles of occupational health and safety Second edition’’. Geneva, International Labour Organization, 15,2008.
  • Aytekin, A., Toğral, A. K., (2014). ‘‘Üç dökümhane işçisinde gelişen işle ilişkili deri yanıkları: Mesleki korunma yöntemlerinin önemi’’, TÜRKDERM-Deri Hastalıkları ve Frengi Arşivi, 48(Supp: 2), 80-82.
  • Bayrak, Y. (2019). ‘‘Dolomitten magnezyum üretiminde proses parametrelerinin araştırılması ve termodinamik modellenmesi’’, Doktora tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Christman, T. (2008). ‘‘Metals Fire Protection Handbook, Twentieth Edition’’ , Section 6, Chapter 9, pp. 152, National Fire Protection Association, NFPA.
  • Fond, L.D., (2010). Fire Department Suggested Operating Guideline, Class D Combustible Metals, Section 4, pp.1-4,
  • Goetsch, D. L., (2010). ‘‘Occupational safety and health’’, Pearson India.
  • Hastürk, E., Uzel, M. (2017). ‘‘Metal döküm atölyelerinde iş sağlığı ve güvenliği koşulları’’, Mesleki Bilimler Dergisi (MBD), 6(1 (Düzeltme), 45-58.
  • Kar Madencilik, URL:https://www.karmadencilik.com.tr/, (Erişim zamanı; Ocak, 5, 2020).
  • Kılıç, A., URL: http://www.yangin.org/dosyalar/metal_yanginlari_ve_sondurulmesi.pdf, (Erişim zamanı; Mart, 10, 2018).
  • Kısa, Y., (2014). ‘‘Döküm atölyelerindeki iş sağlığı ve güvenliği koşullarının çok ölçütlü karar verme yöntemleriyle değerlendirilmesi’’, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlık Tezi, Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Sağlığı Ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Kim, Y., Park, J., and Park, M., (2016). ‘‘Creating a culture of prevention in occupational safety and health practice’’, Safety and health at work, 7(2), 89-96.
  • Kuai, N.S. Li, J.M., and Chen, Z., (2010).‘‘Study on the risk control of magnesium dust explosion based on inherent safety principle’’. Fire Science and Technology, 29(5), 369-372.
  • MME, URL:http://mme.deu.edu.tr/wp-content/uploads/2017/08/1030_Esan.pdf, (Erişim zamanı; Mart, 1, 2020). Metal Dünyası, https://metaldunyasi.com.tr/tr/haberler/206/turkiyenin-ilk avrupanin-tek-birincil-magnezyum-uretim-tesisi.html, (Erişim zamanı; Aralık, 12, 2019).
  • Niu, S. (2010). ‘‘Ergonomics and occupational safety and health: An ILO perspective’’, Applied ergonomics, 41(6), 744-753.
  • Öztürk, F., Kaçar, İ.(2012). ‘‘Magnezyum Alaşımları ve Kullanım Alanlarının İncelenmesi’’. Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 1(1), 12-20.
  • Şentürk, A., (2016). ‘‘döküm sektöründe iş sağlığı ve güvenliğinin değerlendirmesi’’, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlık Tezi, Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Sağlığı Ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Yıldız, A.T., (2019). ‘çimento fabrikalarında iş kazaları ve meslek hastalıklarının iş yeri güvenlik kültürü ile ilişkisi: Medcem Madencilik çimento fabrikası örneği’’, Yüksek lisans tezi, Tarsus Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü.
  • Yoon, S.J., Seok, et al., (2013)."Effect of occupational health and safety management system on work-related accident rate and differences of occupational health and safety management system awareness between managers in South Korea's construction industry." Safety and health at work, 4.(4), 201-209.
  • Yuan, Z., Khakzad, N., Khan, F., and Amyotte, P.,(2015). ‘‘Dust explosions: A threat to the process industries’’. Process Safety and Environmental Protection, 98, 57-71.