Antalya Kent Merkezindeki Bazı Alışveriş Merkezlerinin İç Mekan Ve Teraslarının Bitki Materyali Ve Bitkisel Tasarım Açısından Değerlendirilmesi

Günümüzde yaşanan ekonomik ve sosyal değişimlerle tüketim hızının artması sonucunda, kentsel alanlarda alışveriş merkezleri sayısında artış yaşanmaktadır. Alışveriş merkezlerinin iç mekân ve teraslarında kullanılan bitkiler, sağladıkları ekolojik ve psikolojik yararlar yanında birçok fonksiyonel görev üstlenerek iç mekân tasarımlarının kalitesini artırmaktadırlar. Bu çalışmanın amacı, Antalya kent merkezindeki 6 adet alışveriş merkezinde iç mekân ve teraslardaki bitki türlerinin tespit edilmesi ve bitkisel tasarımında bitkilerin sağladığı fonksiyonel yararların belirlenmesidir. Çalışmanın materyalini, Antalya kent merkezinde bulunan 6 adet alışveriş merkezi (AVM) ile bu alışveriş merkezlerinin iç mekân ve teraslarında kullanılan bitki türleri oluşturmaktadır. Alışveriş merkezlerinde yapılan gözlemler ve incelemelerle iç mekânda bitkisel tasarımda kullanılan bitki türleri ile bu türlerin iç mekândaki tasarımlarda üstlendiği fonksiyonel yararlar belirlenmiştir. Tespit edilen türler, kullanım alanları ve fonksiyonel yarar ilişkileri açısından incelenmiştir. Çalışma sonucunda, 6 alışveriş merkezinde iç mekânda tespit edilen toplam tür sayısının 36 adet, teraslarda ise 30 adet olduğu belirlenmiştir. Bütün alışveriş merkezlerinde en çok sağlanan fonksiyonel yararın vurgulama olduğu saptanmıştır. Bitkilerin en çok merdiven ve asansör başları ile oturma birimleri etrafında kullanıldığı saptanmıştır. Alışveriş merkezlerinde iç mekândaki bitkisel tasarımda belirlenen en önemli sorun, kullanılan tür sayısının az olması ve bitki kullanımının yetersiz kalması olarak tespit edilmiştir.

The Evaluation Of Indoors And Terraces of the Shopping Centers In Antalya City Center In Terms Of Plant Material And Planting Design

As a result of the increase in consumption rate due to economic and social changes, the number of shopping centers in urban areas is increasing. Plants used in the interior and terraces of shopping centers increase the quality of the interior designs by undertaking many functional tasks besides the ecological and psychological benefits they provide. The aim of this study is to determine the plant species in interior and terraces in 6 shopping centers in Antalya city center and to determine the functional benefits of plants in plant design. The material of the study consists of 6 shopping malls (shopping centers) in Antalya city center and the plant species used in the interior and terraces of these centers. With the observations and investigations made in shopping centers, the plant species used in indoor plant design and the functional benefits of these species in interior design were determined. The identified species were examined in terms of usage areas and functional benefit relationships.As a result of the study, it was determined that the total number of species identified in 6 shopping centers in the interior was 36 and 30 in terraces. In all shopping centers, it was found that the most functional benefit was emphasized. It was determined that the plants were mostly used around stairs and elevator heads and sitting units. The most important problem identified in the indoor planting design in shopping centers is the low number of species and insufficient plant use.

___

  • Acar, G. 2006. Alışveriş Merkezlerinde Peyzaj Tasarımı. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Ankara.
  • Başaran, N. and Eroğlu, E. 2017. The using plant species in ınterrior vertical gardens; a case study of Istanbul/Turkey, Biological Diversity and Conservation, 10(2); 67-74.
  • Birol, G. 2005. Çağdaş Alışveriş Merkezlerinde Kent Dokusunun Yeniden Yorumlanması, Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Der, 20(4); 421-427.
  • Bozkurt, S.G. ve Ulus, A. 2014. Rekreasyonel amaçlı kullanılan alışveriş merkezlerinde iç mekân bitkilerinin organizasyonu ve kullanım parametrelerinin İstanbul (Avrupa Yakası) örneğinde incelenmesi, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 64(2): 24-40.
  • Çakar, C. 2010. Alışveriş Merkezlerinde Tasarım İlkeleri Ve Bu İlkelerin Tüketici Beklentilerine Göre Değerlendirilmesi. İstanbul Teknik Üniversitesi Gayrimenkul Geliştirme Anabilim Dalı, İstanbul.
  • Ebcioğlu, N. 2002. Salon ve Süs Bitkileri. ISBN: 9751408303. Remzi Kitabevi, İstanbul. 173s.
  • Erdoğan, E. and Zeybek, O. 2019. Basic Design and Visual Perception in Landscape Architecture Education, Bursa Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg.,33(1): 113-122.
  • Güner Aktaş, G. 2011. Çağdaş Alışveriş Merkezlerinde Rekreasyonel İç Mekân Organizasyonu Önerileri, Anadolu Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi, (1):1-13.
  • Hammer, N. 1999. Interior landscapes an American design portfolio of green enviroments. America: Rockspart Publisher.
  • Karaca, D. 2017. Alışveriş Merkezi Yapılarının İklimsel Tasarım ve Yeşil Bina Kriterleri Kapsamında Karşılaştırmalı Analizi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Anabilim Dalı, İstanbul.
  • Khabbazi, P. A. 2009. Alışveriş Merkezlerinde Dekoratif Amaçlı Kullanılan İç Mekân Bitkilerinin Kullanım Parametrelerinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi El Sanatları Eğitimi Anabilim Dalı, Ankara.
  • Oral, N. 1987. İç Mekan Süs Bitkileri Özellikleri, Üretimi ve Bakımı, TAV yayınları Yayın No: 14, Yalova.
  • Şahin, B. 2001. Alışveriş Merkezi Yatırımlarının Türkiye Koşullarında İrdelenmesi ve Antalya Örneği. Doktora Tezi, Mimarsinan Üniversitesi Mimarlık Ana Bilim Dalı, İstanbul.
  • Ulus, A. 2006. Bazı İç Mekân Bitkilerinin Kullanım Tekniği Üzerine Çalışmalar, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 56(2): 146-160.
  • Uzun, F., Gül, İ.E., Gül, A., Uzun, İ. ve Uzun, Ö.F. 2017. Alışveriş Merkezlerinin (AVM) Mekânsal Kullanımlarının Ve Kullanıcı Eğilim Ve Beklentilerin İrdelenmesi; Isparta Kenti Örneği, Süleyman Demirel Üniversitesi Mimarlık Bilimleri ve Uygulamaları Dergisi, 2(1):1-16.
  • Yazgan, M., Percin, H. ve Akıncı, G. 1990. İc Mekân Bitkileri. A.U. Ziraat Fakultesi Yayınlan, A.U. Yayın No: 1183, Ders Kitabı Yayın No: 337, Ankara.136s.
  • Yazgan, M., Uslu, A. ve Tanrıvermiş, E. 2003. İç Mekân Bitkileri (Birinci Baskı). Saksı Süs Bitkileri Üreticiliği Derneği Yayınları, Ankara.
  • Seyidoğlu, N. ve Zencirkıran, M. 2009. İç Mekânların Bitkisel Tasarımına Uygun Bazı Saksılı Süs Bitkilerinde Büyümeyi Engelleyici (Bodurlaştırıcı) Maddelerin Kullanımı, Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 10 (1):72-77.
Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1982
  • Yayıncı: Bursa Uludağ Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

The Effect of Bio Fertilizer Application on Bulb Yield and Floristic Properties of Different Commercial Tulip Varieties

Ali SALMAN, Bülent BUDAK, Meltem Yağmur WALLACE

The Relationship Between Planting Design and Urban Identity

Osman ZEYBEK

Yalancı Akasya (Robinia pseudoacacia L.) Tohumlarının Çimlenmesi Üzerine Bazı Giberellik Asit ve Skarifikasyon Uygulamalarının Etkileri

Deniz HAZAR, Ali İhsan İÇÖZ, İbrahim BAKTIR

Doğal Bitkilerin Kültüre Alınması Süreci ve Süs Bitkisi Olarak Kullanılması

Şevket ALP, Emrah ZEYBEKOĞLU, Ali SALMAN, M. Ercan ÖZZAMBAK

Süs Bitkilerinin Gelişim Parametreleri Üzerine Bitki Gelişimini Teşvik Eden Bakterilerin Etkisi

İşik SEZEN, Elif AKPINAR KÜLEKÇİ

Ankara Kenti Açık Yeşil Alanlarında Kullanılan Meyve Türlerinin Belirlenmesi ve Peyzaj Mimarlığında Süs Bitkisi Olarak Değerlendirilme Olanakları

Hande ASLAN

Türkiye Milli Botanik Bahçesi’nde Bulunan Bazı Doğal Bitki Taksonlarının Süs Bitkisi Kullanım Potansiyelinin Belirlenmesi

Şahin ÇİMEN, Aysel ULUS

Antalya Kent Merkezindeki Bazı Alışveriş Merkezlerinin İç Mekan Ve Teraslarının Bitki Materyali Ve Bitkisel Tasarım Açısından Değerlendirilmesi

Selma KÖSA, Sıla Mihriban GÜRAL

Bazı Gül Tür ve Çeşitlerinde Çiçek Tozu Bekletme Süresinin Polen Canlılık ve Çimlenme Gücüne Etkileri

Tuğba KILIÇ, Ezgi DOĞAN, Hilal Beyza DURSUN, Sinem ÇAMURCU, Hasan Talha ÜNSAL, Soner KAZAZ

Güney Anadolu Bölgesinde Bulunan Bazı Doğal Lupinus varius L. Popülasyonlarının Morfolojik Özellikleri

Ayşe DURAK, Osman KARAGÜZEL