ÖĞRENCİLERİN İLAHİYAT FAKÜLTESİNİ TERCİH NEDENLERİ (BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖRNEĞİ)

Bu araştırmada Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde öğrenim görmekte olan öğrencilerin İlahiyat Fakültesi tercih nedenlerine yönelik algılarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırma Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde okuyan 231 öğrenciye uygulanan anketlerden elde edilen verilere dayanmaktadır. Veri toplama aracı olarak kullanılan anketlerden elde edilen bulgular, çeşitli değişkenler bağlamında incelenmiştir. Çalışmada, cinsiyet, sınıf, yaş, mezun olunan lise türü, ikamet edilen yerleşim birimi ve tercih sırası gibi faktörlerin öğrencinin öğrenim gördüğü fakülte tercihi üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda, öğrencilerin büyük çoğunluğunun İlahiyat Fakültesini isteyerek tercih ettiği görülmüştür. Öğrencilerin bu fakülteyi tercih etmelerinin en önemli sebepleri arasında “dini ilimler konusunda fazla bilgi sahibi olma” ve “öğretmen olma isteği” ilk sırada gelmektedir. Fakültenin öğrencinin ilgi duyduğu bir alan olması ve yetenek ve kişilik özelliklerine uygun olması gençlerin fakülte tercihlerini etkileyen diğer önemli faktörler olarak tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin en az yöneldikleri sebepler ise “diyanette görev almak” ve “başka fakülteleri tercih edememe” seçenekleri olmuştur.

___

  • Ayhan, Halis. “İlahiyat Fakültesi”, Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 22/70-72. İstanbul: TDV Yayınları, 2000.
  • Gavcar, Erdoğan vd. “Öğrencilerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesini Tercih Nedenleri ve Beklentileri (Muğla Üniversitesi Örneği)”, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Yıl: 4 Sayı: 7, (2005), 21-39.
  • Genç, Gülten vd. “İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Meslek Seçimini Etkiyen Faktörler”, İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 8(14), (2007). 49-63.
  • İnal, Hatice. “Veri Analiz Teknikleri”. Eğitimde Araştırma Yöntemleri. ed. Ebru Oğuz, 205-272. Ankara: Eğiten Yayıncılık, 2020.
  • Kalaycı, Şeref. SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri. Ankara: Asil Yayınları 2010.
  • Karakaya, İsmail. “Bilimsel Araştırma Yöntemleri”. Bilimsel Araştırma Yöntemleri. ed. Abdurrahman Tanrıöğen. 53-84. Ankara: Anı Yayıncılık 2014.
  • Korkmaz, M. İlahiyat Fakültesi Öğrencilerinin Fakülteyi Tercih Nedenleri: Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Örneği, Bilimname XVIII (2010/1), 167-204.
  • Özer, Hüseyin - Çalmaşur, Gürkan, Çok Sınıflı Logit Model ile Öğrencilerin Fakülte Tercihlerinin Araştırılması (Atatürk Üniversitesi Örneği), Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 28 (2012). 147 - 163.
  • Sarıkaya, Türkan - Khorshid, Leyla. “Üniversite Öğrencilerinin Meslek Seçimini Etkileyen Etmenlerin İncelenmesi: Üniversite Öğrencilerinin Meslek Seçimi”, Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 7(2), (2009). 393-423.
  • Tulunay Ateş, Öznur. “Rehberlik Hizmetleri ve Sınıf Yönetimi”. Sınıf Yönetimi. ed. Ayşe Ottekin Demirpolat. 255-300. Ankara: Pegem Akademi 2019.
  • Yazıcıoğlu, Aylin. “Veri Toplama Araçları”. ed. Ebru Oğuz, Eğitimde Araştırma Yöntemleri. 141-168. Ankara: Eğiten Yayıncılık, 2020.